Ο ρατσισμός έσωσε τη μικρή Μαρία;

Ο ρατσισμός έσωσε τη μικρή Μαρία;Μια διαφορετική οπτική, που κάνει πολλούς να νιώθουν άβολα, φέρνουν στην επιφάνεια διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την υπόθεση της μικρής "ξανθιάς γαλανομάτας" Μαρίας. "Ο ρατσισμός είναι αυτός που την έσωσε", γραφεί το thedailybeast.
Όπως γράφει "η ελληνική αστυνομία έψαξε το σπίτι της οικογένειας για μια άσχετη ποινική υπόθεση και βρήκε τη Μαρία με ανοιχτόχρωμα μαλλιά, λιποβαρή
, άπλυτη, και όλα έδειχναν ότι δεν μπορούσε να είναι παιδί τσιγγάνων (ας σημειωθεί, και πάλι : ήταν πολύ ξανθιά ) κάτι που ενεργοποίησε αμέσως την έρευνά τους".

Έξι ημέρες αργότερα , η ιστορία εξακολουθεί να είναι ψηλά στις ειδήσεις του δικτύου και αλλού . "Μυστήριο ξανθιά κοπέλα βρέθηκε στην Ελλάδα. Αναζήτηση για τους γονείς" έλεγε το CNN.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο "επικίνδυνη, επίσης, είναι η εμμονή με τα ξανθά μαλλιά του παιδιού, και η συχνή επίκληση τους. Οι φερόμενοι γονείς έχουν τουλάχιστον έξι παιδιά για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες που είναι και ποια είναι . Επομένως, πού είναι τα άλλα παιδιά; Δεν υπάρχουν στοιχεία; Δεν υπάρχουν ονόματα; Δεν υπάρχουν πλάνα; Δεν υπάρχουν φωτογραφίες; Δεν υπάρχει οργή; Δεν είναι άγγελοι;

Γιατί ; Επειδή δεν είναι ξανθά .

Η Μαρία, από την πλευρά της, είναι ευλογημένη. Ακόμη και αν διασώθηκε από τον ρατσισμό. Αλλά τουλάχιστον διασώθηκε".

Σε άρθρο στον βρετανικό The Guardian , τονίζεται ότι μεγάλο μέρος των αναφορών στον 'ξανθό άγγελο" είναι ρατσιστικές και βασίζονται στον μεσαιωνικό μύθο ότι οι Ρομά κλέβουν τα παιδιά .

Ανάλογες αναφορές και στον Ιρλανδικό τύπο. Η εφημερίδα  Irish Independent γράφει ότι ανησυχεί για "κυνήγι μαγισσών εναντίον μιας ευάλωτης κοινότητας". Μάλιστα στην ιρλανδική περίπτωση αποδείχθηκε ότι το ξανθό παιδάκι ήταν της οικογένειας των Ρομά.