Πούτιν: ''Οι ισλαμιστές έριξαν τα χημικά''

Επιμένει στη θέση του κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των G20, που έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, είπε ότι οι ισλαμιστές και όχι ο Άσαντ έριξαν τα χημικά στη Συρία.
Ο Πούτιν έκανε λόγο για προβοκάτσια από πλευράς των ισλαμιστών, οι οποίοι, όπως είπε, ήθελαν να ......
προσελκύσουν περισσότερη βοήθεια από το εξωτερικό.
Επίσης, πογράμμισε πως, σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος, η Ρωσία θα βοηθήσει τη Συρία.
Μάλιστα, ο Πούτιν διέψευσε ότι οι ηγέτες της G-20 ήταν εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους της πρότασης για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, σχολιάζοντας ότι μόνο η Τουρκία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία ενστερνίζονται τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον “δεν υποστηρίχθηκε από τους Βρετανούς πολίτες”.
Αντίθετα, σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ιταλία ήταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη λύση μίας στρατιωτικής επέμβασης.
Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα πως είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, η οποία διήρκεσε "20 με 30 λεπτά", κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το θέμα της Συρίας, άκουσαν ο ένας τον άλλο, όμως επέμειναν ο καθένας στις θέσεις του.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ομπάμα δε ζήτησε την έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία. "Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας", επεσήμανε ο Πούτιν.