Ποιοι ελληνικοί προορισμοί «βούλιαξαν» από ξένους τουρίστες τον Ιούλιο

Ποιοι ελληνικοί προορισμοί «βούλιαξαν» από ξένους τουρίστες τον ΙούλιοΑυξημένες κατά 11,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 ήταν τον αντίστοιχο φετινό μήνα οι αφίξεις σε επτά αεροδρόμια της χώρας που αποτελούν ούτως ή άλλως δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους. Την ίδια ώρα, όμως, μειωμένες κατά 3,1% συνολικά ήταν η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, γεγονός που έκανε την εταιεία να προχωρήσει σε εκπτώσεις από 30% έως 77% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου στις συνεργαζόμενες εταιρείες από τον ερχόμενο χειμώνα...
«Απογειώθηκαν» οι αφίξεις ξένων τουριστών στα ελληνικά νησιά

Με έντονα αυξητικούς ρυθμούς κινήθηκαν οι αφίξεις ξένων τουριστών σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο ιστότοπος Kathimerini οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε επτά αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 11,7% αγγίζοντας το 1,65 εκατ. έναντι περίπου 1,47 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2012.

Ποιοι προορισμοί «βούλιαξαν» από τουρίστες τον Ιούλιο

Ο αριθμός των ξένων τουριστών τον Ιούλιο αυξήθηκε ως εξής στα παρακάτω αεροδρόμια:

Χανίων: κατά 14,4% φθάνοντας σε 171.537,
Ηρακλείου: κατά 13,9% φθάνοντας σε 522.397,
Ζακύνθου: κατά 12,8% φθάνοντας σε 118.397,
Κω: κατά 11,5% φθάνοντας σε 205.421,
Κεφαλλονιάς: κατά 11,2% φθάνοντας σε 45.284,
Ρόδου: κατά 9,2% φθάνοντας σε 378.380 και
Κέρκυρας: κατά περίπου 8% φθάνοντας σε 220.786.
Σημειώνετια ότι ανοδική ήταν η πορεία των  αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα ελληνικά αεροδρόμια και το μήνα Ιούνιο κατά τον οποίο σημείωθηκε αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό κατά  11,9%  φθάνοντας τα 2,2 εκατ. από 1,97 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2012.Παράλληλα, τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 2,1% και ο αριθμός των επιβατών με εσωτερικές πτήσεις, οι οποίες, βέβαια, τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζουν και με ξένους επισκέπτες. Αποτέλεσμα αυτής της ανόδου είναι ο αριθμός των αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου να φθάσει σε ποσοστό 6,6% στα 5,3 εκατ. από 4,9 εκατ. την ίδια περίοδο του 2012.

Αυξάνονται οι αφίξεις αυξάνονται και τα έσοδα

Ενα από τα στοιχεία που αξίζει να σημειωθούν είναι το γεγονός ότι εκτός από τις αφίξεις αύξηση σημείωσαν και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκαν κατά 36,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, από τους Γερμανούς κατά 36,4%, από τους Ρώσους κατά 20,2% και από τους Αμερικανούς κατά 19,6%. Κάμψη κατά 19,1% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τους Αγγλους τουρίστες. Στο μεταξύ, για το πεντάμηνο οι Ελληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ξόδεψαν 662,8 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις δαπάνες τους κατά 10,1% σε σχέση με το περυσινό πεντάμηνο.

Σύμφωνα με την Kathimerini, οι ξένοι επισκέπτες αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατ., ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να διαμορφωθούν σε περίπου 11 δισ. ευρώ,

Οι Ρώσοι ψηφίζουν Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές

Ενα σημαντικό μέρος της αύξησης των συνολικών αφίξεων από το εξωτερικό προέρχεται από τη Ρωσία, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική καθώς η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή των τουριστών άλλων εθνικοτήτων. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι Ρώσοι δεν φθάνουν στη χώρα μας μόνο αεροπορικώς αλλά και οδικώς μέσα από τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.

Η κρίση κάνει «πολυτέλεια» τις διακοπές για τους Ελληνες

Σε αντίθεση με τις αφίξεις από το εξωτερικό ο εσωτερικός κατέγραψε και τον Ιούλιο πτωτική πορεία. Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό συνεχίσθηκε η πτωτική πορεία και τον Ιούλιο. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα οι αφίξεις με πτήσεις εσωτερικού στο αεροδρόμιο της Ρόδου μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 και της Κω κατά 10,9%.

Πτώση στην επιβατική κίνηση του Ελευθέριος Βενιζέλος τον Ιούλιο

Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 ήταν η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, κατεγράφη μείωση 3,1% στη συνολική κίνηση η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μειωμένη εσωτερική κίνηση (-4,1) και δευτερευόντως στη κίνηση εξωτερικού η οποία κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,7%.

Μάλιστα, η επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος κινείται πτωτικά από τις αρχές του έτους, καταγράφοντας απώλειες 5,6%, οι οποίες επιμερίζονται στην εσωτερική και στη διεθνή κίνηση, με μοναδική εξαίρεση το Μάιο.

Μειωμένες κατά 10,8% και οι πτήσεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πτήσεων, από την αρχή του χρόνου εμφανίζονται μειωμένες 10,8%, καθώς από 90,3 χιλιάδες στο επτάμηνο πέρυσι, φέτος στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 80,5 χιλιάδες.

Εκπτώσεις από 30% έως 77% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου στις συνεργαζόμενες εταιρείες

Σύμφωνα με το Euro2day η διοίκηση του αεροδρομίου επικαλείται για τις μειωμένες επιδόσεις τη βαθιά οικονομική κρίση που έκανε τους Ελληνες να περιορίσουν δραστικά τα ταξίδια. Ωστόσο, το δικό του, σημαντικό ρόλο, έχει και το κόστος του αεροδρομίου το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει η ίδια πηγή καταβάλλεται από την πλευρά της διοίκησης προσπάθεια προσέλκυσης κίνησης μέσω του προγράμματος στοχευμένων κινήτρων, ενώ ήδη η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου ανακοίνωσε, όπως αναφέρει το Euro2day ότι από την ερχόμενη χειμερινή περίοδο θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες εταιρείες εκπτώσεις από 30% έως 77% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον αερολιμένα, κάθε εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει τα νέα κίνητρα που προσφέρει ο ΔΑΑ για την ανάπτυξή της από το αεροδρόμιο της Αθήνας και ειδικότερα το κίνητρο νέων αγορών (το οποίο παρέχει 77% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου) και το κίνητρο ανάπτυξης δρομολογίων εσωτερικού (το οποίο παρέχει έως και 34% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου).

Τα ακριβή κίνητρα πρόκειται να ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί το θέμα της προσφερόμενης έκπτωσης για τους μετεπιβιβαζόμενους ταξιδιώτες, που παραμένει ακόμη ανοικτό.