Ολα έτοιμα για την επίθεση στη Συρία αλλά η Δύση διστάζει

Τα πάντα συνιστούν πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία, ως απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ μοιάζει αναπόφευκτη. Την ώρα όμως που οι μεγάλοι ηγέτες είναι σε συνεχή επικοινωνία, για τη φύση της επέμβασης και το χρόνο που αυτή θα πραγματοποιηθεί, οι αντιδράσεις δυναμώνουν...
Οι αναμνήσεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ακόμη ζωντανές στη μνήμη πολιτικών και ψηφοφόρων. Και ολοένα περισσότεροι εκφράζουν αντίθεση σε μία απάντηση με τα όπλα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον ήδη δίνουν εσωτερικές μάχες. Πολλοί καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητήσει την έγκριση του Κονγκρέσου πριν ξεκινήσει την επίθεση, ενώ η αμφισβήτηση ενισχύεται. Ο Τζον Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων επεσήμανε πως ο Ομπάμα δεν έχει δικαιολογήσει ακόμη μία ενδεχόμενη επέμβαση. «Ποιος είναι ο στόχος μας από την πιθανή στρατιωτική επίθεση;», τον ρώτησε σε επιστολή του.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Μέρφι έκανε ένα βήματα παραπέρα. «Αν ρίξεις μία βόμβα στη Συρία σήμερα και δεν ρίξεις τον Ασαντ από την εξουσία, τότε πιθανότατα κάνεις την κατάσταση χειρότερη για το λαό του και μας παρασύρεις σε μία σύγκρουση που θα κρατήσει μία δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ που φαίνεται πως έχει δύσκολο έργο στην προσπάθεια να πείσει ότι τα όπλα πρέπει να δώσουν τη λύση.

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη ούτε για τον Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο πρώτος που κατηγόρησε ευθέως τον Μπασάρ Αλ Ασαντ για τη χρήση των χημικών όπλων, ήρθε αντιμέτωπος με μία κοινοβουλευτική εξέγερση αναζητώντας τη στήριξη για τη συμμετοχή της χώρας στην επίθεση. Οχι μόνο οι Εργατικοί, αλλά ακόμη και στελέχη του δικού του κόμματος εμφανίζονται αντίθετοι σε αυτή τη σκέψη.

Αντίθετοι οι Ευρωπαίοι

Η κοινή γνώμη στη Βρετανία δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα μίας εμπλοκής σε ένα νέο πόλεμο. Δημοσκόπηση έδειξε πως η στήριξη της στρατιωτικής επέμβασης έπεσε στο 22%, ενώ η αντίθετη άποψη ανέβηκε στο 51%. Ούτε οι Γερμανοί βλέπουν με καλό μάτι αυτή την υπόθεση. Το 58% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ZDF εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με το 33% να συμφωνεί με ένα χτύπημα της Δύσης. Οι δε Γάλλοι είναι διχασμένοι. Οι δημοσκοπήσεις τους παρουσιάζουν να στηρίζουν την επίθεση με ποσοστό 45-55%.

Ακόμη και η Πολωνία, που είναι αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ μετέχοντας στις επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, παρουσιάζεται αντίθετη με μία αντίστοιχη λύση στην περίπτωση της Συρίας. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι μία ένοπλη επίθεση θα σταματήσει τα εγκλήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ.

Στην Αυστρία και την Ισπανία οι πολιτικοί συνέστησαν προσοχή και υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να γίνει καμία κίνηση προτού παρουσιάσουν τις αποδείξεις οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Η Ιταλία, που είχε παίξει ρόλο στα χτυπήματα κατά της Λιβύης το 2011 παρακολουθεί από μακριά την κατάσταση, αποκλείοντας οποιαδήποτε εμπλοκή χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Καναδάς από την άλλη έκανε γνωστό την Πέμπτη πως θα στηρίξει μία επέμβαση της Δύσης, αλλά χωρίς να μετάσχει σε αυτή.

Καμία πρόοδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι εκπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών- Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- συζήτησαν μόλις για 45'. Επειτα από την έξοδό τους από την αίθουσα συσκέψεων κανένας τους δεν έκανε δηλώσεις, αλλά όπως έγινε γνωστό δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες.