Τσίπρας σε Guardian: Είμαστε η ελπίδα για τη μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα

Μια συνέντευξη-πορτρέτο του Αλέξη Τσίπρα που όμως δεν βγάζει ειδήσεις φιλοξενεί ο Guardian, που παρατηρεί ότι τα αγγλικά του έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως και η εμφανισή του: κομψή, άνετη και με στυλ...
Σε παρατηρήσεις για τη νέα εικόνα του Αλέξη Τσίπρα αναλώνεται το άρθρο της Guardian, χωρίς να οδηγεί σε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Για μερικές μήνες τον Ιούνιο κρατούσε το μέλλον του ευρώ στα χέρια του, γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα η εφημερίδα Guardian. Τον περιγράφει ως τον πολιτικό που ήρθε από την άγρια πλευρά της πολιτικής, έναν ταραχοποιό που μιλάει γρήγορα και που δηλώνει « Μπορεί να χάσαμε οριακά τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο».

Το άρθρο από την αρχή μεταφέρει την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα μέσα στο κομψό γραφείο του στη Βουλή (με την συμβολική αναφορά ότι παλιά το κτήριο ήταν παλάτι...) δίπλα στο θέατρο τον μεγάλων ταραχών που συγκλόνισαν την Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα η εφημερίδα προβλέπει ότι το Σύνταγμα θα δει περισσότερες αναταραχές τους μήνες που έρχονται εξαιτίας των σκληρών μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή.

«Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή. Και δεν θέλουμε μόνο να σταματήσουμε την καταστροφή, την κακή θεραπεία. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, όλες οι θετικές δομικές αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο από εμάς. Το πολιτικό περιβάλλον αποτελεί μια βασική αιτία της κρίσης αφού δημιούργησε ένα δημόσιο τομέα με στόχο να αποσπάσει ψήφους», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δημοσιογράφος παρατηρεί πως το προσωπικό ρητορικό ταλέντο και χάρισμα του Τσίπρα αναμφισβήτητα βοήθησε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει ότι μέσα στο 2013 θα ζητήσει και πάλι εκλογές. Κουνώντας με έμφαση τα χέρια του ο Τσίπρας δηλώνει «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλο ορίζοντα ζωής» αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης. «Η Ελλάδα είναι μοναδική. Ακόμη και μετά την αναδόμηση του χρέους, συνέχισε να αυξάνεται. Ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο και θα γίνει μετά τις Γερμανικές εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβριο».

Νέα ρούχα, νέο κούρεμα, ίδια πολιτική

Το άρθρο αναφέρεται στην κριτική που δέχεται ο Τσίπρας: ποντάρει στην καταστροφή, είναι δημαγωγός, έχει ελάχιστες γνώσεις για τα οικονομικά, για τα κόμματα της συγκυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ανεύθυνος αλλά και επικίνδυνος. Μοιάζει με τον Ανδρέας Παπανδρέου «καταστροφικός για μια χώρα που εξαρτάται εξολοκλήρου από τους διεθνείς δανειστές για να συντηρεί τα σχεδόν άδεια ταμεία».

Μαζί με την ωριμότητα έρχεται και η αυτοπεποίθηση που έλειπε στον Τσίπρα αναφέρει η δημοσιογράφος. «Το ντύσιμό του, όπως και τα μαλλιά του, έχουν αλλάξει. Τα τζιν αντικαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από κομψά κοστουμια, ιταλικά πουκάμισα και σουέντ παπούτσια, ενώ αισθητά βελτιώθηκαν τα αγγλικά του». Ο ίδιος ομολογεί «βλέπω CNN και διαβάζω Guardian τώρα. Bέβαια, όπως επισημαίνεται, η αλλαγή στο στυλ δεν συνοδεύεται από αλλαγή στην πολιτική και στους βασικούς στόχους.