Σάλος από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στον ΕΟΤ

Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρώην γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Νίκο Καραχάλιο, και τον διάδοχό του, Πάνο Λειβαδά, προέκυψε με αφορμή το σκάνδαλο με την απόπειρα απάτης σε βάρος του Οργανισμού...
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν τα Χριστούγεννα, όταν μία γυναίκα εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε να της εξαργυρωθεί επιταγή του ΕΟΤ ύψους 147.600 ευρώ. Η υπάλληλος της Τράπεζας επικοινώνησε με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ για να ενημερώσει για το συμβάν. Από τον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγαν, επί τόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική οφειλή του ΕΟΤ προς το νομικό πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η συγκεκριμένη επιταγή, και γι΄ αυτό ζήτησαν την κατακράτηση της επιταγής.

Η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε στη σύλληψη πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας στενός συνεργάτης και πρώην ειδικός σύμβουλος του Νίκου Καραχάλιου, μέχρι πρότινος γενικού γραμματέως του ΕΟΤ. Μάλιστα, στην επιταγή υπάρχει και η υπογραφή του κ. Καραχάλιου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πλαστογραφία.

Σε χθεσινές δηλώσεις του για το σκάνδαλο, ο Νίκος Καραχάλιος έκανε λόγο για λογιστική τρύπα 12 εκατ. ευρώ στον ΕΟΤ και αναφέρθηκε σε “επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ. Αιχμές άφησε εξάλλου και για τον διάδοχό του, Πάνο Λειβαδά, κατηγορώντας τον για έλλειψη επαγγλεματισμού. “Ελπίζω ότι ο ”διάδοχός” μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα μετά τον διορισμό του δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο νυν γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Πάνος Λειβαδάς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να σπιλωθούν αθώοι άνθρωποι και ξεκαθαρίζοντας ότι κανένας από τους πέντε συλληφθέντες δεν ήταν στέλεχος του ΕΟΤ, αλλά πρόκειται για ιδιώτες. Γνωστοποίησε ακόμα ότι υπάρχει έκθεση ορκωτών λογιστών που εντοπίζει λογιστικές δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, οι οποίες “πρέπει να θεραπευτούν”, καθώς και ότι οι υπεύθυνοι για την απόπειρα απάτης θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος το γεγονός ότι η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συλληφθείς ειδικός σύμβουλος του Νίκου Καραχάλιου είχε κατηγορήσει πρόσφατα τους ταμίες του ΕΟΤ για παράνομες συναλλαγές, και για τον λόγο αυτό φέρεται να ζήτησε παράτυπα από τους ταμίες να παραδώσουν στον ίδιο τα μπλοκ επιταγών που διαχειρίζονταν. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η επίμαχη επιταγή των 147.600 ευρώ κόπηκε από ένα εξ αυτών των μπλοκ.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει εξάλλου ότι ο εν λόγω πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ βρισκόταν αντιμέτωπος με μεγάλα χρέη το τελευταίο χρονικό διάστημα.