Οικολόγοι Πράσινοι : Να ληφθούν μέτρα για την αιθαλομίχλη και την ενεργειακή φτώχεια

6
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας απαιτούν οι Οικολόγοι Πράσινοι προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.
Οι Οικολόγοι επισημαίνουν ότι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή φτώχειας είναι η ενεργειακή φτώχεια, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα έπειτα από την «αψυχολόγητη και βεβιασμένη» αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης...
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μερίδα του πληθυσμού να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και να καταφεύγει σε ημιτελείς ενέργειες αναπλήρωσής του με άλλα καύσιμα και μεθόδους. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό δεν αποφεύγονται οι ρύποι και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παρουσία μικροσωματιδίων στις αέριες μάζες γύρω από τα αστικά κυρίως κέντρα και τα συνακόλουθα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καθίσταται αναγκαία η ενεργειακή θωράκιση των κτισμάτων, μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κυρίως για την προστασία των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και ημείωση της ενεργειακής κατανάλωσης .

Οι Οικολόγοι τονίζουν στο κείμενό τους «Στο πλαίσιο μιας γενικότερης ενεργειακής στροφής, απαιτείται να επισημανθεί ότι

Η βιομάζα όταν προέρχεται από αειφορική διαχείριση των δασών ή από υπολείμματα (δασικά, αγροτικά) είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με ελάχιστες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η μετατόπιση προς την χρήση βιομάζας σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές έχει θετικά αποτελέσματα και στην οικονομία και στο περιβάλλον.
Στις αστικές περιοχές η χρήση βιομάζας, όταν δεν γίνεται με βέλτιστες συνθήκες (συσκευή και καύσιμο) και ο καιρός δεν βοηθάει, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες από την πολιτεία για να ελεγχθεί το θέμα πριν δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των κατοίκων»
Προτείνουν, ακόμη, να κατηγοριοποιηθούν οι σόμπες, οι λέβητες και τα τζάκια βιομάζας ως προς τις εκπομπές καπνού και μικροσωματιδίων σε:

Συσκευές υψηλής απόδοσης με χαμηλές εκπομπές κατάλληλες για αστικά κέντρα, με βάση τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Συσκευές χαμηλής απόδοσης με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Ανοιχτά (όχι ενεργειακά) τζάκια
Τέλος, τονίζουν ότι, με ευθύνη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, πρέπει να δίνονται κατευθύνσεις για την καύση βιομάζας στη βάση προβλέψεων μετεωρολογικών συνθηκών 24ώρου (θερμοκρασιακή αναστροφή, άνεμοι κλπ), ώστε όταν οι συνθήκες ευνοούν συγκέντρωση ρύπων να απαγορεύεται η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης. Απαραίτητο κρίνεται να απαγορευτεί η λιανική πώληση ξύλων με υγρασία μεγαλύτερη του 30% στις αστικές περιοχές.

Δημοσίευση σχολίου

6Σχόλια
  1. Δευτέρα να εκτελούνται σε πλατείες όσοι έχουν τζάκι.
    Τρίτη να αποκεφαλίζονται σε δημόσια θέα όσοι έχουν ξυλόσομπα.
    Τετάρτη να τυφεκίζονται οι έμποροι πέλετ.
    Πέμπτη να απαγχονίζονται δημόσια οι έμποροι καυσοξύλων.
    Παρασκευή να σταυρώνονται και να καίγονται ζωντανοί όλοι όσοι δεν έχουν σπίτια με μόνωση.
    Σάββατο να πνίγονται σε λιμάνια όσοι δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν πετρέλαιο (να ενισχύσουν τις εισπράξεις των τοκογλύφων δηλαδή).
    Τέλος Κυριακή να βραβεύονται με παράσημο το οποίο θα συρράπτεται στην μαύρη κουκούλα τους, οι οικολόγοι και τα υπόλοιπα άτομα τα οποία ξέρουν μόνο να προδώνουν την πατρίδα τους.
    Τα σωματίδια τα βλέπουν, τα λύμματα και την υπόλοιπη ρύπανση από βιομηχανίες δεν τα βλέπουν τα μίσθαρνα όργανα της τρόϊκας.
    Εμπρός υπουργέ, βάλε φόρο στα καυσόξυλα για να πεθάνει ο κόσμος και να μείνουν ζωντανοί οι οικολόγοι με το σκοπιανό αναγνωστάρι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονο απο αυτα τα ΟΥΦΟ περιμενει κανεις τετοιες δηλωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλάνε ολοι μιλάνε και οι κωλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά προσοχή στην υγρασία των ξύλων όταν αυτή ξεπερνά το 10% (λόγω υπερβολικού ψεκασμού με ... «σκάει» αλαφουζόλ). Ως γνωστόν, η συσσωμάτωση του ξύλου, είτε είναι σε μορφή pellets (κύλινδροι διαμέτρου 6-8 mm και μήκους < 40 mm) είτε briquettes (τετράγωνης είτε κυλινδρικής διατομής) απαιτεί το ξύλο να έχει ανώτατη υγρασία <10% ειδάλλως δεν γίνεται η συμπίεση (Neo Gk. συσσωμάτωση). Άρα το υλικό που θα αγοράσουμε, θα πρέπει να είναι σίγουρα με πολύ χαμηλή υγρασία (στην ουσία, άνευ παρουσίας της βλαβερής ουσίας ... «σκάει» αλαφουζόλ) για να έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη (δλδ να ζεσταίνει καλά ακόμη και τα ευπαθή γκογκόβια του κρυουλιάρη του παππού, διαφορετικά την γιαγιά δεν την βλέπω φέτος «να τρώει μελομακάρονα»). Τώρα όταν ο παππούς διαβάζει για Ευρωπαϊκά Πρότυπα, κονδύλια του ΕΣΠΑ, που μάλιστα έχουν φροντίσει να τα απορροφήσουν (Neo Gk. ξεκοκαλίσουν) κάποιες «αποτελεσματικές» ΜΚΟ, αρχίζει να τα ξύνει, του πρήζονται κι έτσι – λόγω φλόγωσης - τα διατηρεί ζεστά και καταπολεμά - τοιουτοτρόπως - την «ενεργειακή φτώχεια», που μας έφερε στον τόπο μας ο πατερούλης κ. György Schwartz Soros!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποιος ειναι προεδρος της WWF?...μα φυσικα ο Βασιλιας της Αγγλιας...ο αντρας της Βασιλισσας!!!!....οποτε..τα "καλα" ερχονται.....οχι μονο φορο στα τζακια..και παλουκι στον κωλο..προβλεπεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ληφθούν μέτρα ώστε νά πάψουν νά μπαίνουν στή βουλή διεθνή κόμματα ανεπάγγελτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου