Η υπόγεια κόντρα Στουρνάρα-Μαυραγάνη και οι γαλάζιοι καλοθελητές

Το επικοινωνιακό αλαλούμ που επικράτησε στην κυβέρνηση με την πρόταση για φορολόγηση 45% των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ έφερε στην επιφάνεια την κόντρα που υποβόσκει ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιώργο Μαυραγάνη, αλλά και την ομάδα γαλάζιων στελεχών που έχει βάλει τον υπουργό στο στόχαστρο...


Την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση είχε την πρώτη της επικοινωνιακή «γκάφα»με αφορμή τη διαρροή της πρότασης για συντελεστή 45% στα μεσαία εισοδήματα, άνω των 26.000 ευρώ. Το πρόβλημα με το νέο φορολογικό, που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, είχε φανεί νωρίτερα όταν έγινε η διαρροή για την κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών. Στη συνέντευξη Τύπου, την επομένη του Eurogroup, ο κ.Στουρνάρας παρέπεμψε στον σύμβουλό του και πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνομώνων, Π.Τσακλόγλου για το θέμα, ο οποίος υπερασπίστηκε την πρόταση, παρότι ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ την απέρριπταν με το τελευταίο να μιλάει για «ηρώδειο λογική».

Στη συνέχεια, το παιχνίδι χάθηκε εντελώς όταν διέρρευσε και η πρόταση για φορολόγηση 45% στο κλιμάκιο πάνω από τα 26.000 ευρώ, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα που στηρίζουν την συγκυβέρνηση, την αντιπολίτευση αλλά και δεκάδες δημοσιεύματα με σενάρια και πίνακες στα ΜΜΕ. Την πατρότητα της πρότασης πάντως κανείς δεν ήθελε να την αναλάβει και οι διαρροές μέσω κύκλων που ακολούθησαν, δείχνουν σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υφυπουργό αρμόδιο για τα Φορολογικά, Γιώργο Μαυραγάνη. Ο τελευταίος «έδειχνε» προς την οδό Νίκης, όπου εδρεύει ο κ.Στουρνάρας και συγκεκριμένα τους συμβούλους του, κυρίους Τσακλόγλου και Καραβίτη.

Αντίθετα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αντέτειναν ότι ο κ.Τσακλόγλου δεν είχε καμία σχέση με την πρόταση και κατηγορούσαν τον υφυπουργό ότι υιοθετεί άκριτα ότι του προτείνουν ελεγκτικές εταιρείες. Τελικά την λύση έδωσε ο Πρωθυπουργός ζητώντας τη Δευτέρα από τον κ.Μαυραγάνη να αποσύρει την πρόταση.