Είμαι γελοίος: Δοξάστε με

4
 Γράφει ο  Γιάννης Γκόλιας

Στην Ελλάδα, για όποιον έχει κάπως ξεχωρίσει στον τομέα που ασχολείται, υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του και μάλιστα δωρεάν: να κάνει προκλητικές δηλώσεις κατά προτίμηση “γαργαλιστικού” περιεχομένου ή και δηλώσεις καταφανώς ανόητες ή γελοίες.
Η μέθοδος αυτή, υιοθετείται κυρίως από εκείνους που γνωρίζουν ότι η τυχαία προς στιγμήν διάκρισή τους στον τομέα τους........
έχει πολύ μικρή πιθανότητα να διατηρηθεί, με άλλο τρόπο, αφού δεν είναι σε θέση να προβάλουν τίποτα θετικό.
Στην πραγματικότητα υιοθετούν τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών, που έχουν δείξει ότι η αρνητική εντύπωση για ένα “προϊόν” εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα η αυξημένη αναγνωρισιμότητα που προκύπτει από τις αρνητικές αναφορές, κατά κανόνα παραμένει, ενισχύοντας έτσι υποσυνείδητα την μεσοπρόθεσμη ελκυστικότητα του “προϊόντος”. Τέτοιου είδους επομένως προσφάτως και προσκαίρως διακριθέντες έχουν λίγα να χάσουν όταν πρόκειται για κάθε είδους δημοσιότητα. Αυτό που επιδιώκουν είναι απλώς να προβάλλονται διότι μόνο με τον τρόπο αυτό ελπίζουν στην διατήρηση της “διάκρισής” τους.
Όσο λοιπόν μικρότερη πιθανότητα έχει ένας βουλευτής να ξαναεκλεγεί ή να “αξιοποιηθεί” από τον αρχηγό του, όσο λιγότερο μπορεί ένας ανερχόμενος ηθοποιός ή τραγουδιστής να προχωρήσει με βάση τις καλλιτεχνικές του ικανότητες ή ένας καταρχήν διακριθείς επαγγελματίας να πρωταγωνιστήσει στον τομέα του με βάση τις επιστημονικές/επιχειρηματικές του δυνατότητες ή ένας παρουσιαστής μιας εκπομπής να αυξήσει την ακροαματικότητά της με βάση το περιεχόμενό της, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να δημιουργήσει ένα προσεκτικά επιλεγμένο προκλητικό “επεισόδιο” για την διατήρηση ή και αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του.
Η παραπάνω μεθοδολογία βέβαια δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί από κανέναν αν δεν υπήρχαν πρόθυμα ΜΜΕ να προβάλουν τα προκλητικά αυτά επεισόδια. Με δήθεν και σοβαροφανή δικαιολογία την στηλίτευση των “γελοίων” πρωταγωνιστών σοβαρά ΜΜΕ και δημοφιλείς σατυρικές εκπομπές συντελούν στην πραγματικότητα στην μείωση του πολιτιστικού επιπέδου του ακροατηρίου τους, αναμιγνύοντας έντεχνα στον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων στοιχεία πολιτιστικής, κοινωνικής και ηθικής αποδόμησης.
Αντιλαμβάνομαι ότι πίσω από τις επιλογές αυτές κρύβεται η αύξηση της κυκλοφορίας των εντύπων, της ακροαματικότητας των εκπομπών, του αριθμού των κλικς στις ιστοσελιδες. Δεν μπορώ όμως να αποδεχθώ ότι για αυτό και μόνο το λόγο επιλέγεται με προτεραιότητα και ένταση η ενημερωσή μου για τα ρούχα, τα ρολόγια, τις διαλεκτικές ή νοητικές ιδιαιτερότητες κάποιων βουλευτών  και δευτερευόντως ή και καθόλου για σημαντικές τεκμηριωμένες παρεμβάσεις συναδέλφων τους. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι πρέπει να βομβαρδίζομαι με πληροφορίες για τις σεξουαλικές επιδόσεις καλλιτεχνών και “επιτυχημένων επαγγελματίων” και μόλις στα “ψιλά” να “ενημερώνομαι” για τις τελευταίες ελληνικές επιτυχίες στον ιατρικό αγώνα αντιμετώπισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή στο πείραμα CERN.
Επιτέλους, αν δεν γίνεται να εξαλειφθεί το εκπεμπόμενο μήνυμα “Είμαι γελοίος: δοξάστε με”, τουλάχιστον ας μην υπερτερεί της κραυγής της σιωπηλής  πλειοψηφίας “Μη μας θεωρείτε γελοίους: σεβαστείτε μας”.

Δημοσίευση σχολίου

4Σχόλια
  1. ΞΕΦΤΙΛΑ - Κάνουν τον "λεφτά υπάρχουν" να μοιάζει "τέρας αξιοπιστίας"

    «Δεν είπα τίποτε εγώ για τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ. Ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχα και με μεγάλη μου έκπληξη είδα πως μεταφέρθηκε το θέμα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.

    «Εγώ απλώς επανέλαβα αυτό που συζητήθηκε και βγήκε ως συμπέρασμα στην εκπομπή», είπε η κ. Βαλαβάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γελάει όλη η Ελλάδα..
    - Τι έγιναν οι 600 κρυμμένοι κωδικοί της λίστας Λαγκάρντ, ρε Τσιπράκι;
    Γιατί δεν έχει ανέβει στα 'κάγκελα'
    ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αποκαλύψεις για Παπακωνσταντίνου;
    Γιατί το πηγαίνει τόσο ...'χαλαρά'
    το θέμα;

    Μήπως λέμε τώρα, αναρωτιέμαι ντε, μήπως λοιπόν είχε ...'εσωτερική' πληροφόρηση για δήθεν σίγουρη συμμετοχή του Βενιζέλου και μόλις
    δεν τους βγήκε το 'σχέδιο'και είδαν το όνομα Παπακωνσταντίνου ....άρχισαν τα κινέζικα;
    Τα ερωτηματικά είναι δυο:
    -Ποιος έδινε τις πληροφορίες στο ΣΥΡΙΖΑ;
    -Και ....ποια στελέχη ήξεραν και περίμεναν στη γωνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρε τσίπρα και για τα λαμόγια εσύ φταίς. Εσύ έκρυβες την λίστα, εσύ έλεγες προεκλογικά μία εξεταστική επιτροπή και τέλος εσύ ψήφισες τα μνημόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. “Πλακάκια” ΣΥΡΙΖΑ με ΓΑΠ..

    – Αφήνει στο απυρόβλητο τον Παπανδρέου!!! Η …προσεκτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ!

    Με μια προσεκτική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ευθύνες για την λίστα Λαγκάρντ τόσο στον Παπακωνσταντίνου , όσο και στον Βενιζέλο.
    Ωστόσο
    αφήνει στο απυρόβλητο τον Παπανδρέου,
    του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται καν:
    “Η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ, για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ”, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:…
    “Και το κυριότερο. Είναι αδιανόητο, αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω. Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι.”
    Για την ιστορία πριν λίγο καιρό, στις 30.10.2012, ο Τσίπρας ζητούσε την τιμωρία του Παπανδρέου: «Οι πρόσφατες αποκαλύψεις στις ακροάσεις που έγιναν στη Βουλή, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να παραδέχεται ότι μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της ελβετικής τράπεζας HSBC τον Ιανουάριο του 2011, αλλά και η μεγάλη αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ από το περιοδικό HOT DOC, δημιουργούν τεράστιο πολιτικό θέμα»

    Τι άλλαξε μέσα σε δυο μήνες;


    ΥΓ.Και ο Γιωργάκης ζήτησε να ρίξουν φως…

    “Αν δεν καεί αυτός – αν δεν καείς εσύ – πως θα γενούνε τα σκοτάδια φως;” Στο σκοτάδι ζούσε τόσο καιρό ο κακομοίρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου