Θύελλα αντιδράσεων για το σχέδιο ''Αθηνά'' στην Παιδεία

0
Για ''βιασύνη και προχειρότητα'' επικρίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου ''Αθηνά'' για τον νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην πρόσφατη (4/12/2012) συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ συζητήθηκε το θέμα του σχεδίου και, όπως σημειώνουν οι καθηγητές, ''είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις με βάση κυρίως κριτήρια εξοικονόμησης πόρων...

Μέτρα που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Οι πρόσφατες νομοθετικές εμπειρίες μας έχουν εμπεδώσει την πεποίθηση ότι για να επιτύχει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, απαιτείται συστηματικός στρατηγικός σχεδιασμός, σεβασμός της ακαδημαϊκότητας και ουσιαστική διαβούλευση στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας''.

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους στο υπουργείο Παιδείας ''για τη βιασύνη, την προχειρότητα και την έλλειψη διαλόγου με την οποία επιδιώκονται προκρούστειες αλλαγές, που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης''.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ''Καθημερινή της Κυριακής'' μίλησε εκτενώς για το σχέδιο ''Αθηνά'' σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες τμημάτων και σχολών.

Οι εισακτέοι δε θα μειωθούν και θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία

Όπως είπε ο υπουργός, οι εισακτέοι δεν πρόκειται να μειωθούν παρά τη συρρίκνωση των σχολών, ενώ οι υποψήφιοι ''Θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα περιλαμβάνει Τμήματα που οδηγούν a priori στην ανεργία. Όλοι έχουν να κερδίσουν. Πρωτίστως, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία. Οι οικογένειες θα ωφεληθούν γιατί οι θυσίες τους θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Τα ΑΕΙ θα αναβαθμιστούν διεθνώς''.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι παρά τη συρρίκνωση του αριθμού των Τμημάτων, στόχος είναι ο αριθμός των εισακτέων να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόλυσης προσωπικού από τα τμήματα που θα συγχωνευθούν.

Άλλωστε, ο Υπουργός Παιδείας θα αρχίσει τις επαφές του με τις Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ για το σχέδιο ''Αθηνά'' και στη συνέντευξη του τόνισε ότι ήδη έχει συναντηθεί μαζί τους κατ’ ιδίαν και πρόσθεσε: ''Θα κουβεντιάσουμε τις προτάσεις τους και θα καταλήξουμε στα κριτήρια που θα βοηθήσουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Ο εξορθολογισμός του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας είναι η αναγκαία προϋπόθεση, όχι μόνο για την οριστική ανάκαμψή της αλλά και για ένα εθνικό μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης''.

Τα κριτήρια των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων

Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις ο Κ. Αρβανιτόπουλος είπε: ''Κριτήρια επιστημονικά, λειτουργικά, αναπτυξιακά. Πρέπει να θεραπεύσουμε την υπερεξειδίκευση των γνωστικών αντικειμένων και να δούμε δυνατότητες συγχώνευσης Τμημάτων με παρεμφερή αντικείμενα.

Να δούμε το μέγεθος και τη διάρθρωση των ΑΕΙ, τις αναλογίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού με τους φοιτητές και το κόστος ανά φοιτητή. Να δούμε την απορρόφηση των αποφοίτων στον επαγγελματικό στίβο, τη συμβολή των Ιδρυμάτων και των γνωστικών αντικειμένων στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με στόχο τη δημιουργία επιστημονικών μονάδων με διεθνές κύρος, βιωσιμότητα και συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Θέλω να τονίσω ότι μελετάμε την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ΤΕΙ, που συντεχνιακές λογικές επί σειρά ετών τους τα αρνούνται.''

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)