Έκπτωση φόρου μόνο με αποδείξεις στο 25% του εισοδήματος

Σε νέες αλλαγές στο φορολογικό ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής όπου ξεκίνησε η σχετική συζήτηση επεσήμανε ότι δεν θα φορολογηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και ότι τελικά θα επανέλθει το κίνητρο των αποδείξεων, το οποίο θα ανέρχεται στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος...

Ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε πως η αναβάθμιση μας από τη Standard and Poor's ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη, "ήταν ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης των προσπαθειών μας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ας πανηγυρίσουμε στο τέλος του 2013. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα πάρα πολύ λίγα πράγματα".

Μάλιστα ο υπουργός επεσήμανε επί της ουσίας ότι για πολλά χρόνια οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες καθώς σημείωσε ότι: "Ήμασταν «τζίτζικες» για πάρα πολλά χρόνια, ας γίνουμε τώρα μέρμηγκες".

Για το 2013, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "μία πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία το λυκόφως ή θα γίνει λυκαυγές ή θα παραμείνει λυκόφως". Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το 2013 η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και σε μία τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται οι εταίροι να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας, άρα να πέσει το χρέος κι άλλο.

"Μαζέψτε αποδείξεις"...

Τελικά θα χρειαστούν οι αποδείξεις... Και αυτό γιατί φαίνεται πως δεν καταργείται το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Παρά το γεγονός ότι η σχετική διάταξη απαλείφθηκε από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με βάση το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή είπε ότι το μέτρο θα διατηρηθεί...

Όπως είπε, η έκπτωση φόρου ύψους έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε φορολογούμενους θα δίνεται μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει συλλέξει αποδείξεις δαπανών τουλάχιστον ίσες με το 25% του εισοδήματός του.