Πρόκληση! Διεκδικεί 16 ελληνικά νησιά η τουρκική αντιπολίτευση

5
Αμφισβητεί η τουρκική αντιπολίτευση την ελληνικότητα 16 νησιών της Ελλάδος στο Αιγαίο πέλαγος. Εντός της τουρκικής Βουλής κλήθηκε να απαντήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στις αιτιάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης...




"Περιφρόνηση" και "αμέλεια" για την απώλεια των νήσων "βλέπει" η αντιπολίτευση

Ο βουλευτής Ουμίτ Γιαλίμ κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας για "εγκληματική περιφρόνηση" των εθνικών συμφερόντων, όπως επίσης και για "αμέλεια'. "Η τουρκική κυβέρνηση αγνόησε την οικειοποίηση τουρκικών νησιών από την Ελλάδα, για να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων από το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Αυτή ήταν η ακριβής δήλωση του Τούρκου βουλευτή.

Ποια είναι τα νησιά που ισχυρίζεται ο Βαλίμ ότι "έχασε" η Τουρκία - Το επιχείρημα της παρέμβασης

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Zaman στη διαδικτυακή της έκδοση, η καταγγελία του βουλευτή του DP αναφέρει ότι η οικειοποίηση νήσων ξεκίνησε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς με δύο νησιά (Donkey και Bulamac, όπως τα αναφέρει το δημοσίευμα - το δεύτερο πρόκειται για το Φαρμακονήσι), τα οποία, σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση, δεν βρίσκονται ούτε καν σε "γκρίζες ζώνες" του Αιγαίου, "ούτε υπάρχει κάποια ασάφεια σχετικά με το πού ανήκουν". "Η ιδιοκτησία αυτών των νησιών ανήκει στην Τουρκία", δήλωσε ο Γιαλίμ και πρόκειται για νησιά που βρίσκονται στην πλευρά των ακτών της πόλης Ντιντίμ (περιοχή των Διδύμων).


Ο Γιαλίμ επικαλείται τη συνθήκη της Λωζάννης, έπειτα από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ισχυρίζεται ότι με τη δημιουργία του εθνικού κράτους της Τουρκίας, αποδόθηκε αντίτιμο χρέους στις δυτικές δυνάμεις για λογαριασμό της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ποσό που αναλογούσε στα υπό διεκδίκηση νησιά.

Πέντε από τα δήθεν επίμαχα νησιά, κατά την τουρκική αντιπολίτευση, βρίσκονται στη Μεσόγειο και τα 11 στο Αιγαίο. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας συμπεριλαμβάνει στα υπό διεκδίκηση νησιά τους Φούρνους, τη Γαύδο, το Γαϊδουρονήσι και το Κουφονήσι. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας ισχυριστηκε ότι "στα δύο μεγαλύτερα από αυτά οι Έλληνες χτίζουν οικισμούς".

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία συμφώνησε ότι τα νησιά, που είχε καταλάβει η Αντάντ κατά μήκος των τουρκικών ακτών, θα περάσουν στην κυριαρχία Ελλάδας και Ιταλίας. Στο κείμενο της Συμφωνίας, ωστόσο, δεν καταγράφονται τα στοιχεία 16 νησιών, που η Τουρκία θεωρεί δικά της. Κατά την εκδοχή του Δημοκρατικού Κόμματος, η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας έκλεισε τα μάτια στο πρόβλημα των νησιών, δίνοντας προτεραιότητα στη στρατηγική ένταξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άνευρη και άνευ διάψευσης η απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα και η απάντηση που έδωσε αφορούσε γενικότερα το θέμα του Αιγαίου: "Για έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων, που αφορούν και θέματα ιδιοκτησίας στην περιοχή του Αιγαίου και περιλαμβάνουν από μερικά νησιά έως μικρότερες νησίδες η Τουρκία είναι σε διάλογο με την Ελλάδα ώστε να προκύψει λύση".

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. 10,53 ..ΑΝΤΕ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ
    ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. αυτο δεν ειναι τιποτε μπροστα σ αυτα που περιγραφουν οι Τουρκοι ξεναγοι στους τουριστες οταν επισκεπτονται Ελληνικα Θεατρα αγαλματα κλπ στην Ιωνια (μ ασια)

    ως εργα των ...προγονων τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λευτεριά στις σκλάβες πατρίδες : Μ. Ασία , Πόντος , Αν. Θράκη , Αν. Ρωμηλία , Β. Ήπειρος , Άνω Μακεδονία , σκλαβωμένο τμήμα της Κύπρου. Όλα αυτά τα μέρη είναι ποτισμένα με το αίμα Ελλήνων και είναι ντροπή μας να τα πατούν υπάνθρωποι μογγόλοι , τουρκαλβανοί , γυφτοσκοπιανοί , βούλγαροι απολίτιστοι μαφιόζοι. Επιθετική πολιτική. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε λίγο δεν θα διεκδικούν τίποτε γιατί θα τα έχουν αγοράσει λόγω μνημονίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου