Ν. Λυγερός: Αναγκαίος ο καθορισμός της ΑΟΖ - 1,3 τρισ. δολ. ο ορυκτός μας πλούτος

6

Ο Νίκος Λυγερός, ένας εκ των τριών Ελλήνων καθηγητών που συνέταξαν την έκθεση για τους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 στάθηκε στη σημασία οριοθέτησης της ΑΟΖ ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα.
"Είναι πραγματικότητα ο ορυκτός μας πλούτος κα ανέρχεται σε 1,3 τρισ. δολάρια. Για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης", είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λυών. "Πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις και να οριοθετηθεί ΑΟΖ. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνουν γεωτρήσεις...
Οι αναλύσεις που έχουμε αποδεικνύουν ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα αυτής της αξίας", συμπλήρωσε.
Αντικρούοντας τον αντίλογο που έχει προκύψει λόγω του γεγονότος ότι το ποσό σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει εξωπραγματικό, τόνισε:
"Το 2004 στην Κύπρο μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο πουθενά. Πρόσφατα ανακαλύψαμε φυσικό αέριο και στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ και του Λιβάνου. Η μεγάλη διαφορά για την περίπτωση της Ελλάδας είναι το θέμα της ΑΟΖ. Αν δεν οριοθετηθεί τα κοιτάσματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα βρίσκονται πολύ μακριά, εκτός των 6 ναυτικών μιλίων και συνεπώς δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Χωρίς ΑΟΖ τίποτα δεν είναι εκμεταλλεύσιμο γιατί μιλάμε για διεθνή ύδατα".
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς τον καθορισμό της ΑΟΖ, εντοπίζεται στο Λιβυκό πέλαγος, νότια της Κρήτης. "Νότια της Κρήτης, μιλάμε για 450 χρόνια ενεργειακής Ελλάδας", υπογράμμισε ο καθηγητής.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση για τους υδρογονάνθρακες, βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά.

Λυγερός- 1,3 τρισ. δολάρια ο ορυκτός πλούτος από CDemo83

Δημοσίευση σχολίου

6Σχόλια
  1. Ποια ΑΟΖ και ποιος ορυκτος πλουτος ρε ηλιθια παπαγαλακια;
    Ο σαμαρας εχει ξεπουλησει καθε σταγονα ορυκτου πλουτου που εχει Η ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ η Ελλαδα, στους Γρμανους φυσικα.
    ΞΥΠΝΑΤΕ ΖΩΑΑΑΑΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ελεύθερη πτώση η Νου Δου - Νέοι Δοσίλογοι σε μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν παραγγελθεί από τους ιθύνοντες του κόμματος.
    Ανεπιβεβαιωτες πληροφοριες λενε οτι ο πρωθυπουργευων παρα τη Τροικα κ. Αντωνης Κομανετσης ψαχνει μανιωδως για ελικοπτερο ικανο για πολυωρες πτησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω, πω, τι γίνεται ρε καφετζή;;;
    Γεμίσαμε με σχολιανούς κακομοιριασμένους, απεγνωσμένους, περιθωριακούς και άλλα κοινωνικά αποβράσματα!!!!
    Ξουτ ρε βρωμιάρηδες, όζουν κρεμμύδια τα χνώτα σας!!!!!!!!!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4:36 μ.μ. κακομοιριασμονος βρωμερος ασκημος και συναμα πουστης δεξιος εισαι εσυ ρε χλεχλε...σαλτα αυνανισου να ξελαμπικαρεις βρωμυλε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειχαμε πολλα χρόνια περιθώριο να τα βρούμε με την Τουρκία.Αλλα επειδη είμαστε προτεκτοράτο των ΗΠΑ δεν μας αφήσαν.Οι λόγοι ειναι ότι περισσότερο φοβούνται την αναπτυξη της Τουρκίας σε υπερδύναμη την οποια επειτα δεν θα μπορουν να ελέγχουν.
    Τα συμφέροντα όμως τα ελληνικά ειναι συνεκμεταλευση.
    Μακαρι να βρεθουν στη ελλαδα εκείνες οι δυνάμεις που θα πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο.
    Σε άλλη περίπτωση τον ορυκτο πλουτο θα τον φαν οι αμερικακοεβραιοι.
    Εάν ανακυρήξουμε ΑΟΖ οι τουρκοι θα μας κάνουν πόλεμο αυτό θες παιδι των πολυεθνικών λυγερέ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α.Σαμαράς: Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν ενεργειακοί τροφοδότες της ΕΕ.

    Σημαντική παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έκανε από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sigmalive, ο κ. Σαμαράς, εμμέσως επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει γνώστης των μελετών που κάνουν λόγο για ενδείξεις σημαντικών κοιτασμάτων στα νότια της Κρήτης.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «εφόσον αποδειχθούν ακριβή όλα αυτά που λέγονται και για τους δικούς μας πόρους, Κύπρος και Ελλάδα μαζί θα μπορούσαν για πρώτη φορά να δώσουν στην ενεργειακά «διψασμένη» Ευρώπη πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους από ευρωπαϊκό έδαφος».

    Την ίδια στιγμή ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η συζήτηση για τα κοιτάσματα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για χαλάρωση των προσπαθειών για εξυγίανση της χώρας. «Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ή να χαλαρώσει τις δικές μας προσπάθειες να εξυγιάνουμε τη χώρα».

    Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού στο Sigmalive έχει ως εξής:

    Ερ. Το φυσικό αέριο θεωρείται -και δικαιολογημένα- ο... άσος στο μανίκι που θα βοηθήσει την Κύπρο να εξέλθει της κρίσης. Ποια θα μπορούσε να είναι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών; Και πώς προχωρούν τα ενεργειακά ζητήματα της Ελλάδας;

    Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, η Κύπρος έχει να μας διδάξει πολλά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Και βρίσκεται ήδη μπροστά από εμάς. Κι επειδή η Κύπρος είναι κομμάτι από την ψυχή μας, είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτή την πρωτιά της Κύπρου. Εφόσον αποδειχθούν ακριβή όλα αυτά που λέγονται και για τους δικούς μας φυσικούς πόρους, Κύπρος και Ελλάδα μαζί θα μπορούσαν για πρώτη φορά να δώσουν στην ενεργειακά «διψασμένη» Ευρώπη πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους από ευρωπαϊκό έδαφος. Καταλαβαίνετε πόσο αυτό θα αναβάθμιζε τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου από κοινού. Μόνο που όλα αυτά αφορούν το μέλλον.

    Όχι το πολύ μακρινό, πάντως το μέλλον. Για την ώρα τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ή να χαλαρώσει τις δικές μας προσπάθειες να εξυγιάνουμε τη χώρα μας, να βελτιώσουμε το πολιτικό μας σύστημα και τη δημοκρατία μας, να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας. Βασική μας πολιτική επιλογή είναι οι ενεργειακοί πόροι να ενισχύσουν τη νέα Ελλάδα, όχι να διαιωνίσουν τα αμαρτήματα της παλιάς. Να προσθέσουν ακόμα περισσότερα στη νέα δύναμή μας, όχι να κρύψουν τις χρόνιες αδυναμίες μας. Η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση θα είναι, έτσι κι αλλιώς, πιο δυνατή και πιο εξωστρεφής.

    Οι ενεργειακοί της πόροι και η στενή συνεργασία της με την Κύπρο, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση Ελλάδας και Κύπρου, θα καταστήσουν και τις δύο μαζί ακόμα πιο δυναμικές, αναπτυξιακές και ανταγωνιστικές. Ως Έλληνας πολιτικός, λέω στα αδέλφια μου στην Κύπρο: Όνειρό μου είναι να ξεδιπλώσουμε μαζί τις αρετές μας. Για την ευημερία, την ασφάλεια και την ακτινοβολία του Ελληνισμού. Για τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου