Ζήτημα εντός της κυβέρνησης για την ιθαγένεια – Διαφωνία των εταίρων

Ζήτημα εντός της κυβέρνησης ανέκυψε, αφότου ο Πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, μετά τη γνωστοποίηση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας...

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ειδικότερα, με εντολή του κ. Σαμαρά καλούνταν ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες «για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί».

ΠΑΣΟΚ: Απαιτείται συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε ενόχληση, με την εκπρόσωπό του Φώφη Γεννηματά, να ξεκαθαρίζει ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που την στηρίζουν.
«Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τα θέματα του νόμου 3838/10 προκειμένου να τη μελετήσει», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι «ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει».
Στην ανάγκη συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στάθηκε και η εισηγήτρια του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη. Η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της, ενώ χαρακτήρισε σοβαρό ατόπημα τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του Νόμου (3838/2010).

ΔΗΜΑΡ: Δεν δικαιολογείται καμία ρύθμιση που υποχωρεί στο ρατσισμό
Και η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «δεν δικαιολογείται καμία ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».
Ειδικότερα, σημειώνει ότι δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν.3838/10 (προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας) που έκρινε η μη δημοσιευθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας.
Όπως υποστηρίζει, η νομοθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών πρέπει να έχει σταθερό κριτήριο τη συγκρότηση μιας ασφαλούς και συνεκτικής πολιτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα του μετανάστη να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, με αντικειμενικό κριτήριο το δεσμό του με την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα, συνεχίζει, πρέπει να αναγνωρίζεται ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε αυτήν.



Σ. Κεδίκογλου: Μετά από συνεννόηση η αλλαγή του νόμου



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως η αντικατάσταση του νόμου για την απόδοση της ιθαγένειας θα γίνει μετά από συνεννόηση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού



Πληροφορίες από naftemporiki.gr