Η Γαλλία θα γίνει η νέα Ελλάδα;

1
Μπορεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη να παραμένει σήμερα η Ελλάδα  και στη συνέχεια η Ισπανία κι η Ιταλία, όμως τα σύννεφα της χρηματοπιστωτικής κρίσης μαζεύονται βαριά και πάνω από τη Γαλλία.
Με ένα ιδιαίτερα καυστικό  και προκλητικό άρθρο με  τίτλο «Η Γαλλία είναι η νέα Ελλάδα;» η Bild, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία  εφημερίδα της  Γερμανίας.....

κατακεραύνωσε πριν από λίγες ημέρες την άσχημη κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και τον πρόεδρο Ολάντ πυροδοτώντας ανησυχίες.

Όμως, στου… Ολάντ την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!

«Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάρρευση, τα οικονομικά της στοιχεία είναι απογοητευτικά, η εμπιστοσύνη των πολιτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο και ο Φρανσουά Ολάντ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», έγραψε η Bild .

Επαναπαυόμενος στο ότι η χώρα του  μπορεί ακόμη να δανείζεται χρήματα με λογικά επιτόκια, (για πόσο ακόμη) αντιμετωπίζει την κρίση με ημίμετρα, όπως είναι η αύξηση της φορολογίας που πλήτει και τα χαμηλά εισοδήματα και τους συνταξιούχους, παρόλο που ο ίδιος ισχυρίζεται το αντίθετο για λόγους πολιτικής επιβίωσης.

Παράλληλα, δεν τολμά να προχωρήσει σε  γενναίες  μεταρρυθμίσεις, στα εργασιακά, στο συνταξιοδοτικό,  σε περικοπές των προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων κ.α. παρά τις συστάσεις – εκκλήσεις Γάλλων και ξένων οικονομολόγων.

Μεταρρυθμίσεις τις οποίες  απαιτεί μαζί με την Μέρκελ από τις χώρες του νότου και που ο ίδιος δεν φαίνεται πρόθυμος να εφαρμόσει σύμφωνα και με τις τελευταίες  δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Monde της περασμένης Πέμπτης,  όπου υπογράμμισε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη της μεθόδου του, η οποία  βασίζεται στο διάλογο και την διαπραγμάτευση» .. «Πρέπει να πάρουμε χρόνο για να αποφασίσουμε» διαμήνυσε …

Tι πίστωση χρόνου για αποφάσεις, μπορεί να ζητά ο ηγέτης της δεύτερης υπερδύναμης της Ευρώπης, όταν αυτή κλυδωνίζεται από μια κρίση άνευ προηγουμένου κι όταν η ίδια του η χώρα  βυθίζεται στην παρακμή, υπό το βάρος ενός  αβυσσαλέου χρέους, που ξεπερνάει το αστρονομικό ποσό του  1. 812. 177. 055. 113 τρίσ , το οποίο αντιστοιχεί στο 91% του ΑΕΠ; Πράγμα  που σημαίνει ότι κάθε Γάλλος χρωστά 27.880€  …

Όταν η ανεργία στους νέους είναι πάνω από 25%, το έλλειμμα στο 5%, η ανάπτυξη μηδενική, οι επιχειρήσεις απολύουν κατά χιλιάδες,   οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο και όλοι οι οικονομικοί δείκτες χτυπούν κόκκινο ;

Δεν υπάρχει μυστήριο γιατί η δημοτικότητα του Ολάντ έχει φθάσει στα τάρταρα των δημοσκοπήσεων. .. Παρά τη φωτιά που έχει πιάσει το σπίτι του εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων!

Εκτός από τους πολίτες και την αντιπολίτευση,  τώρα κι οι ομοϊδεάτες σύντροφοί του  και μεγαλοστελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος  αρχίζουν να αναρωτιούνται για τη χωρίς ορατότητα πορεία της πολιτικής του.

Πρώτη και καλύτερη η πρώην σύντροφος του, η  Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που τον κάλεσε να  «ορίσει με σαφήνεια μια πορεία «και να» δώσει νόημα» στις κυβερνητικές ενέργειες !

Η ανησυχία για την κατάσταση της Γαλλίας, πλέον ,έχει περάσει τα σύνορα ..

Στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας της Μέρκελ σιωπούν για να μη δηλητηριάσουν τις ήδη διαταραγμένες γαλλογερμανικές σχέσεις..

Όμως, υπό το φόβο να πάνε χαμένες οι προσπάθειες  για την επιβολή πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά κυρίως για να μην μεταδοθεί η κρίση και στην άλλη μεριά του Ρήνου σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή ενόψει των εκλογών του 2013, η Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να έχει χάσει την υπομονή της με τον Ολάντ και να είναι αποφασισμένη να του βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι !

Το δημοσίευμα της Βιld που καλεί τον Γάλλο πρόεδρο, να κάνει επιτέλους γενναίες μεταρρυθμίσεις ώστε  «το μεγάλο Έθνος να μην καταντήσει τόσο φτωχό όσο και οι αφερέγγυοι Έλληνες»,  δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο. Συνέπεσε με τη δήλωση της γερμανίδας σιδηράς Κυρίας ότι δεν υπάρχει «εθνική ανεξαρτησία»  με χρέος πάνω από το 80% του ΑΕΠ’’ και τη συνέντευξη του πρώην Σοσιαλδημοκράτη – αριστερού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που παρομοίασε την κατάσταση της Γαλλίας με εκείνη της Γερμανίας το 2003, όταν  τότε  όλοι την  αποκαλούσαν  τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης !

Όποιος έχει αμφιβολία ότι η επόμενη χρηματοπιστωτική θύελλα δεν θα ξεσπάσει πάνω από την Γαλλία. ..να σηκώσει το χέρι του !

Μαρία Δεναξά για το aixmi.gr

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
  1. "Η Γαλλία θα γίνει η νέα Ελλάδα;"

    Αν ειχε Αντωνακη Κομανετση Σγουγγαρακη πορδηπουργο οχι Ελλαδα,
    Ουγκαντα θα γινοταν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου