Ο νόμος Ραγκούση για τους μετανάστες βάζει φωτιά στη συγκυβέρνηση

5
Τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας φέρνει η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας...


Η πρόθεση του πρωθυπουργού να προετοιμαστεί εντός επταήμερου σχέδιο νόμου το οποίο να είναι συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ΔΗΜΑΡ

Κύκλοι της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι «εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να τη βοηθήσουμε και πιστεύουμε στην προοπτική της, αλλά πρέπει να υπάρχουν και κανόνες στη λειτουργία της».

Γενικότερη θέση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει «αιφνιδιασμός» αλλά αντίθετα να προηγείται ενημέρωση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι «καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που την στηρίζουν».

Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως για το ΠΑΣΟΚ παραμένει προτεραιότητα η «διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας».

Ακόμα πιο έντονη είναι η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ στελέχη της οποίας κάνουν λόγο για οδυνηρή έκπληξη καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης είχε συμφωνήσει με τον συγκεκριμένο νόμο και τον είχε στηρίξει όταν ήρθε στην Βουλή από τον Γιάννη Ραγκούση.Γεγονός που σημαίνει ότι θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει να τον τροποποίησει.

Πάντως, ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να απευθυνθεί και προς το κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με προβληματισμό το ζήτημα της μετανάστευσης, ζήτησε ήδη να παγώσει η χορήγηση ιθαγενειών με τα κριτήρια του νόμου Ραγκούση.

Ειδικότερα διαμήνυσε στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και να προετοιμαστεί εντός μιας εβδομάδας και να δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του δικαστηρίου.

Το ζήτημα είναι βέβαιο πώς θα απασχολήσει την επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών καθώς είναι φανερό ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία για να επέλθει συμφωνία όλων των πλευρών.

Θ. Τζάκρη: «Σοβαρό ατόπημα η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ

«Σοβαρό ατόπημα», χαρακτήρισε η Θεοδώρα Τζάκρη, τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου 3838/2010, για την ελληνική ιθαγένεια.

Η εισηγήτρια του ΚΤΕ Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης, έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με τον νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της», ενώ επισήμανε ότι «καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί, χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. Να βγει νόμος να επανεξετασθούν ΟΛΕΣ οι ελληνοποιήσεις (βλέπε σκάνδαλα παράνομων ελληνοποιήσεων). Να αφαιρεθούν όσες υπηκοότητες δόθηκαν με τα σκάνδαλα και να απελαθούν οι υπόψιν αλλοδαποί. Κάντε γρήγορα, διότι η ΧΑ ανεβαίνει καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να βγει νόμος να δικαστούν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα (=6 μήνες φυλακή και αμέσως μετά απέλαση), όσοι λάθρο ήρθαν χωρίς βίζα.
    Ποιό κόμμα θα το κάνει, να το ψηφίσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντολή Σαμαρά για τελείωμα του νόμου Ραγκούση για την υπηκοότητα.

    Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά καλούνται ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς...
    τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής "ιθαγένειας" (τι "ιθαγένεια" ρε Μπαλτάκο... Υπηκοότητα πες! Είσαι και δικηγόρος...),
    τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί.

    Παράλληλα ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαράλαμπο Αθανασίου όπως εντός 7 ημερών προετοιμάσει και δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης
    Παναγιώτης Μπαλτάκος

    Να θυμίσουμε ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος 3838/2010 -γνωστός και ως νόμος Ραγκούση- είναι αντισυνταγματικός.

    Οι σχετικές διατάξεις του νόμου 3838/2010 έδιναν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα με τη χορήγηση "ιθαγένειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιδρούν οι υπόλοιποι στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση... θα τους περάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου