Το ΠΑΣΟΚ: Φούσκα της μεταπολίτευσης

4


Του Δαμιανού Βασιλειάδη, ιδρυτικού και ηγετικού στελέχους του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ
                                                               Για να κρίνεις πρόσωπα και έργα δε χρειάζεται μονάχα μυαλό παρά και χαρακτήρας.

                                                                                       Αλέξανδρος Δελμούζος


Εάν πραγματικά θέλει να μάθει κάποιος γι’ αυτή τη φούσκα, όπως την αποκάλεσε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να κάνει τον κόπο να διαβάσει κυρίως το βιβλίο μου: Ο μύθος του Ανδρέα ή οι θεωρητικές βάσεις της Ένωσης Κέντρου, του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η πρακτική τους κατάληξη. Δευτερευόντως  το βιβλίο μου: Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή το όραμα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή του στην πράξη και τέλος το..........
καινούργιο μου βιβλίο μου, που μόλις κυκλοφόρησε: Παγκοσμιοποίηση, Νέα Τάξη και Ελληνισμός, όπου περιλαμβάνω κεφάλαιο με το καταστροφικό έργο και τη δράση τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και των διαδόχων του.
Αυτήν  την καταστροφική πορεία, που τώρα κάποια λαμόγια, που υπηρέτησαν και υπηρετούν ακόμη αυτή  τη «φούσκα», ανακάλυψαν μετά από τα μύρια εγκλήματά τους, την αλήθεια, την είχα καταγράψει στην παραίτησή μου από το ΠΑΣΟΚ το 1977, που ήταν ολόκληρο βιβλίο με τίτλο: ΠΑΚ - ΠΑΣΟΚ, μύθος και πραγματικότητα.
Έγραφα τότε και όχι τώρα που μερικοί αρχίζουν υποτίθεται να βλέπουν:
«Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, τα πρώτα αχνάρια, τις πρώτες αμυδρές ενδείξεις ότι ακολουθούμε λαθεμένη τακτική, άρχισα ν’ αποκτώ με το κυνήγι των παλαιοκομματικών και τη μέθοδο που ακολουθούσε το κίνημα τότε. Οι ενδείξεις έγιναν πια βεβαιότητα, πριν από το συνέδριο στις 16 Μαρτίου 1975 και ύστερα ό,τι ακολούθησε μετά απ’ αυτό.
Από κει και πέρα μου ήταν τελείως ξεκάθαρο ότι ακολουθούμε καθοδική πορεία...Κάθε φορά διαπίστωνα ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Και δεν υπάρχει καμιά, μα καμιά απολύτως ένδειξη ότι ο κατήφορος αυτός θα σταματήσει».
 Ο κατήφορος αυτός είναι αυτός που ζούμε σήμερα και που τα θεμέλιά του έβαλε πρώτος ο Ανδρέας Γεωργίου Παπαπνδρέου.
(Για όλα αυτά και πολλές σχετικές αναλύσεις διαβάστε στο ιστολόγιό μου, αν θέλετε να ενημερωθείτε, για αλήθειες που κάποιοι ανακαλύπτουν, αν ανακαλύπτουν μετά 38 χρόνια. 

Ένα απόσπασμα από το διαφημιστικό μου:
Το βιβλίο του Δαμιανού Βασιλειάδη: «Ο μύθος του Ανδρέα ή οι θεωρητικές βάσεις της Ένωσης Κέντρου, του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η πρακτική τους κατάληξη» που  κυκλοφόρησε από τις «Εναλλακτικές εκδόσεις του Γιώργου Καραμπελιά αποτελεί πραγματική αποκάλυψη.
Όπως αναγράφει ο τίτλος του βιβλίου, ο συγγραφέας,- από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ,- επιχειρεί μια γενική εξιστόρηση της ιδεολογικής και πολιτικής διαδρομής του Ανδρέα Παπανδρέου από την δεκαετία του 60, που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, έως την έξοδό του απ’ αυτήν στα τέλη της ζωής του. Ταυτοχρόνως καταγράφει και ερμηνεύει τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές και αξίες καθώς και την οργανωτική δομή των πολιτικών φορέων της Ένωσης Κέντρου, του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και της δράσης τους, όπου ο ίδιος έπαιξε πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο.
Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα ομολογουμένως, γιατί πρόκειται για μια πορεία που πέρασε από διάφορες φάσεις εξέλιξης, οι οποίες σφράγισαν τα πολιτικά δρώμενα στην πατρίδα μας για μακρά χρονική περίοδο και είχαν καθοριστικές έως και καταλυτικές συνέπειες για τον τόπο.
Μεγάλοι σταθμοί στην περιγραφή της πορείας του Ανδρέα Παπανδρέου αποτελεί η προδικτατορική, η δικτατορική και η μεταδικτατορική Ελλάδα. Σ’ αυτά τα χρονικά πλαίσια ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις διακηρύξεις, τα θεωρητικά κείμενα και τις πράξεις του, καθόρισε σε σημαντικό βαθμό την ιστορική περίοδο με την οποία ασχολείται ο συγγραφέας, ο οποίος βίωσε σε καίριες και υπεύθυνες θέσεις του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ όλη την εξελικτική πορεία των κινημάτων αυτών (Υπήρξε Γενικός Γραμματέας των οργανώσεων του ΠΑΚ Δυτικής Γερμανίας, Δυτικού Βερολίνου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ), που επιφορτίστηκε με την τελική διαμόρφωση και συγγραφή της 3ης του Σεπτέμβρη. Ό ίδιος συνέβαλε τα μέγιστα στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική συγκρότηση των ανωτέρω Κινημάτων.
Ο Δαμιανός Βασιλειάδης  έχει επιπλέον το ευτύχημα να κατέχει στο πλούσιο αρχείο του όλες τις διακηρύξεις, τις εξαγγελίες και τα βασικά κείμενα του ΠΑΚ, τα οποία για πρώτη φορά συστηματικά, μεθοδικά, ολοκληρωμένα, αλλά και σχολιασμένα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η μελέτη αυτή, γιατί πραγματικά πρόκειται για μελέτη, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, πέρα από την αρχειακή της αξία και το ερευνητικό υλικό, ξεφεύγει από όλα τα καθιερωμένα για το θέμα πλαίσια γραφής, καταγραφής, ανάλυσης και κριτικής.
Ο συγγραφέας ελπίζει με το έργο του αυτό να συμπληρώσει ένα πολύ σημαντικό κενό που υπάρχει στην ιστορία αυτού του Κινήματος ως ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ και εν μέρει και ως Ένωση Κέντρου, σε ότι έχει σχέση με το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ, με την καταγραφή και επεξεργασία των θεωρητικών αρχών και της πρακτικής τους  εφαρμογής από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Κίνημα γενικότερα.
Εκείνο που τον απασχόλησε ιδιαίτερα δεν ήταν τόσο η παρουσίαση των γνωστών και άγνωστων ντοκουμέντων σε μια λογική ακολουθία, επιλέγοντας από το αρχείο του αυτά που θεωρεί σημαντικά, αλλά η ερμηνεία και η αξιολόγηση της σημασίας και των επιπτώσεων τους στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα μ’ ένα συγκεκριμένο ερμηνευτικό σχήμα.

Δημοσίευση σχολίου

4Σχόλια
  1. Η γεννιά του "παραμμυθιού με τους δήθεν νεκρούς", αγοράζει ρόλεξ και απολύει τους Έλληνες, που πλέον δεν έχουν να φάνε. Κι όλες τις δουλειές τις έχουν οι λάθρο.
    Ε ρε Χρυσή Αυγή που χρειάζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδη χρειαζεται να διαβασουμε τρια βιβλια και μια διαφήμιση βιβλιου για να καταλαβουμε ποιος εχει την κυρια ευθυνη για την καταντια μας;
    Δεν εχουμε ματια και μυαλο;
    Δεν βλεπαμε τοσα χρονια αλητες του Αντρεοπαπαντρεϊκου σοσιαλισμου να αναρριχωνται σε θεσεις εξουσιας με μηδενικα προσοντα;
    Και στη δημοσια διοικηση και στην εκπαιδευση και στους συνεταιρισμους και στην τοπικη αυτοδιοικηση και ... και ...
    Αυτα τα ξερουμε.
    Τροπο να τιμωρηθουν αυτα τα καθικια οπως τους αξιζει ξερει κανενας;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δημοσκόπηση του Βήματος είναι αποκαλυπτική. Πριν ακόμα εφαρμοστούν τα πρωτοφανή,τρισχειρότερα μέτρα της τριετίας ( και μετά τη γελοιοποίηση των 3 κομμάτων, αφού η δόση αναβάλλεται και θαρθεί, αν έρθει, σε δόσεις ), η ΝΔ έχει χάσει το 1/ των ψηφοφόρων της ( το καταλαβαίνει αυτό κανείς ακούγοντας εξοργισμένους Νεοδημοκράτες που βρίζουν και καταριούνται το κόμμα και τους βουλευτές του ), το ΠΑΣΟΚ σχεδόν τη μισή του δύναμη ( από το 12 στο 7,5%, το ίδιο συνέβη και στις εκλογές των εκπαιδευτικών που η ΠΑΣΚΕ έχασε σχεδόν τη μισή της δύναμη ), και η ΔΗΜΑΡ πλησιάζει ραγδαία προς το 3% ( ειδικά αν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και μετά το σόου Ψαριανού και Β. Οικονόμου ). Ο Σύριζα είναι στο 23% και θα απορροφήσει και άλλους αριστερούς ψηφοφόρους, το ίδιο και οι ΑΝΕΛ που είναι σταθερά στο ποσοστό τους και θα ανέβουν,με την εφαρμογή των μέτρων. Η Χρυσή Αυγή είναι στο 10,4% που είναι πλασματικό, γιατί οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της ( που δεν έχουν σχέση με την Χ.Α αλλά της δίνουν τιμωρητική για το σύστημα ψήφο ) δεν φανερώνουν στα τηλεφωνικά γκάλοπ ότι θα την ψηφίσουν, άρα το ποσοστό της μπορεί να είναι περισσότερο.

    Τα μέτρα που στρέφουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τη Χρυσή Αυγή είναι
    1) Η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά
    2) Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών
    3) Οι συνεχείς φόροι και χαράτσια στην ακίνητη περιουσία ( σπίτια, μαγαζιά, ενοίκια, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, οικόπεδα )
    4) Η κατάργηση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά προεκλογικά
    5) Η κατάργηση των δώρων σε όλο το δημόσιο
    6 ) Οι άθλιες συνθήκες του ΕΟΠΠΥ, με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς,φάρμακα, εξετάσεις και τη μεγάλη αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία
    7) Η απειλή κατασχέσεων καταθέσεων και ακινήτων για μικροποσά, ληξιπρόθεσμα χρέη, κάτω των 3000 ευρώ, όταν οι πολιτικοί είναι στο απυρόβλητο και καταχράσεις χρημάτων τις τελευταίες 3 δεκαετίες !

    Η οργή των πολιτών είναι πρωτοφανής και θυμίζει τις παραμονές της πτώσης του κ. Παπανδρέου ! Και αυτό το ξέρουν οι ξένοι, μάλλον, και γι' αυτό δεν δίνουν τη δόση, εκθέτοντας τη κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών που ψεύδονταν ότι θα χρεοκοπούσαμε στις 16 Νοεμβρίου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διογένης ο μπλέ.
    Μόνον η νδ δεν είχε κλέφτες και λαμόγια.
    Μόνο η νδ σώζει τους Έλληνες.
    Με τέτοια άτομα όχι μνημόνια αλλά και εκτελέσεις όσων δεν γουστάρουν την γκεστάπο θα δούμε.
    Δύσμοιρη Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου