Λοβέρδος: Η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τις αλλαγές στο κομματικό σύστημα

Την πεποίθησή του ότι τα υπάρχοντα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να οδηγήσουν την χώρα έξω από την κρίση, επαναλαμβάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που τονίζει ότι είναι αναγκαία η επάνοδος της Κεντροαριστεράς στο προσκήνιο με άξονα το «πρόγραμμα απεγκλωβισμού της οικονομίας από την γραφειοκρατία» που ετοιμάζει...


Στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο πρώην υπουργός δηλώνει για μια ακόμα φορά ότι η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη είτε με νέο κόμμα είτε μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ είτε με εκλογικό σχηματισμό τύπου ιταλικής «Ελιάς», τονίζει ωστόσο ότι αυτά θα πρέπει να εξεταστούν μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας και σε κάθε περίπτωση απορρίπτει τα σενάρια συγχώνευσης του κόμματος με τη ΝΔ.

Στο ερώτημα για τις αιχμές που αφήνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν συμμετείχε στην κοινοβουλευτική δράση του κόμματος και τώρα ζητά σύγκλιση της ΚΟ, ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει πως έπαψε να συμμετέχει μετά την αλλαγή στρατηγικής στο νόμο για τα Πανεπιστήμια, θέλοντας να αποφύγει τις συγκρούσεις που έκαναν «κακό στην παράταξη». Σημειώνει ωστόσο ότι η διαγραφή του 1/5 των βουλευτών του κόμματος είναι τραγικό γεγονός, και γι' αυτό ζήτησε τη σύγκλιση της ΚΟ για να εξεταστεί η μετεκλογική πορεία την οποία χαρακτήρισε «ασύντακτη» και να προωθηθούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηρίζει δε «απαράδεκτη» την αντίδραση της κομματικής ηγεσίας στο αίτημά του. «Όταν δεν υπάρχει στρατηγική και τακτική τα πράγματα οδηγούνται στη διάλυση» επισημαίνει.

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι με τις προσωπικές του φιλοδοξίες θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος απαντά με νόημα πως «οι βουλευτές που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ στήριξαν και θα στηρίζουν την κυβέρνηση» και σημειώνει πως «οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν σχετίζονται με την στήριξη της κυβέρνησης».

Παράλληλα, απορρίπτει το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του ακόμα κι αν το ζητούσε ο Πρωθυπουργός ή ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας πως η στήριξή του στην προσπάθεια της χώρας είναι «χωρίς ανταλλάγματα» και «πατριωτική». Χαρακτηρίζει «αναγκαία για τη χώρα» την επάνοδο της Κεντροαριστεράς στο προσκήνιο. Όπως τονίζει «το υπάρχον κομματικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει αυτά που η Ελλάδα χρειάζεται. Γίνονται περικοπές χωρίς αύριο, χωρίς αναπτυξιακή πολιτική. Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα και μόνο γενικότητες και κατηγορίες ξέρει να διατυπώνει η αντιπολίτευση.  Αποδείχτηκαν όλα αυτά  στα τρία χρόνια της κρίσης. Άρα, η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τις αλλαγές στο κομματικό σύστημα. Και γι' αυτό δεν πρέπει να αργήσουμε. Αμέσως μετά τη χρηματοδότηση της χώρας πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες».

Ο πρώην υπουργός καταλήγει πως ετοιμάζει ένα πρόγραμμα απεμπλοκής της οικονομίας από την γραφειοκρατία με το οποίο φιλοδοξεί να συνδεθεί με τις υγιείς δυνάμεις της Ελλάδας: «τους  ανέργους, όσους φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους, στους επιχειρηματίες που δεν σχετίζονται ή που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τον παρασιτισμό, στους δημοσίους υπαλλήλους που αποφοίτησαν από τις σχολές δημόσιας διοίκησης, δημόσιας υγείας, από τη διπλωματική ακαδημία, που μπήκαν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, με τους υπαλλήλους που θέλουν να δουλέψουν για τη χώρα». «Είμαι έτοιμος να δώσω μάχη σώμα με σώμα, ακόμη και να προπηλακιστώ προκειμένου να πείσω» καταλήγει.