Η Γαλλία έχασε τα 3Α

1

«Ηχηρό» χαστούκι για το Παρίσι αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη ήταν η απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας κατά μια βαθμίδα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αποφάσισε να υποβαθμίσει τη Γαλλία από το ΑΑΑ σε Aa1, με αρνητική προοπτική. Που σημαίνει ότι είναι πιθανή και νέα........ υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος αξιολόγησης , που απειλούσε από τις 13 Φεβρουαρίου με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, αναφέρεται τις "μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές που επηρεάζονται κατά αρνητικό τρόπο από πολλαπλά διαρθρωτικά προβλήματα", όπως "η σταδιακή αλλά συνεχής απώλεια ανταγωνιστικότητας και οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών".

Ο Moody's αναφέρεται επίσης "στις αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών".
Σύμφωνα με τον οίκο, η ικανότητα αντίστασης της Γαλλίας σε ενδεχόμενα νέα μελλοντικά σοκ της ευρωζώνης μειώνεται, και αυτό τη στιγμή που η έκθεση της χώρας σε ευάλωτες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, μέσω των εμπορικών ή τραπεζικών δεσμών , είναι "πολύ σημαντική ".

Το καμπανάκι για τις ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης είχε χτυπήσει από τη Moody’s τον περασμένο Ιούλιο, όταν μετέτρεψε σε «αρνητικές» τις προοπτικές της Γερμανίας, την Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.


Η Γαλλία έχασε το 3Α κι αυτό είναι ένα ισχυρότατο πλήγμα για την κυβέρνηση Όλαντ, που ήδη επικρίνεται στους πρώτους πέντε μήνες της ζωής της. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από πλευράς του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, που τα έριξε στους... πρώην!


Ο Γάλλος υπουργός μίλησε για «ποινή που έχει να κάνει με λάθη του παρελθόντος» και στάθηκε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.


Η υποβάθμιση αποτελεί κύρωση κατά της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος και ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα έχουν την καλύτερη αξιολόγηση στους κόλπους της ευρωζώνης, επεσήμανε.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
  1. ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου