Ολες οι εξελίξεις στην Κεντροδεξιά

Τα τυπικά απομένουν για την επισημοποίηση του πολιτικού «γάμου» της Ντόρας Μπακογιάννη με τη ΝΔ και όπως όλα δείχνουν τις επόμενες μέρες - ίσως πριν αναχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς για τις Βρυξέλλες την Τετάρτη - να γίνουν οι ανακοινώσεις.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό τις διαβουλεύσεις προκειμένου να μην υπάρξει καμία διαρροή η οποία θα μπορούσε να δυναμιτίσει το.........
κλίμα. Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη «έσπασαν τον πάγο» στο πρώτο ραντεβού που είχαν σε ουδέτερο έδαφος σε σπίτι επιχειρηματία που είναι κοινός τους φίλος αν και μέχρι να φτάσουν στην οριστικοποίηση της συμφωνίας έγιναν δεκάδες συζητήσεις μέχρι να κλειδώσει το πολιτικό πλαίσιο και να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις είχαν εκδηλωθεί σε επίπεδο στελεχών τόσο στη ΝΔ όσο και στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Οι διάλογοι της πρώτης στιγμής ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και στην κ. Μπακογιάννη όπως καταγράφονται σε δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» είναι ενδεικτικοί:

Αντ. Σαμαράς: Πρέπει να υπάρξει επανένωση δυνάμεων.

Ντ. Μπακογιάννη: Πάνω σε ποια βάση;

Αντ. Σαμαράς: Μπορούμε να βρούμε τους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθούμε.

Ντ. Μπακογιάννη: Μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο πρότυπο της συνεργασίας που είχε υπάρξει μεταξύ της ΝΔ και του Παπαθεμελή το 2004.

Αντ. Σαμαράς: Αναζητώ μια καθαρή λύση. Πρέπει να διαλυθεί το κόμμα σου.

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν θα το κάνω. Να κάνουμε πολιτική συμφωνία. Υπάρχουν στελέχη που με πίστεψαν και με ακολούθησαν από την πρώτη στιγμή. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να τους αφήσω πίσω.

Αντ. Σαμαράς: Θα βρω λύση. Αυτό όμως απαιτεί ειδικούς χειρισμούς.

Ντ. Μπακογιάννη: Για μένα δεν με ενδιαφέρει. Για τα πρόσωπα που είναι δίπλα μου είναι διαφορετικό.

Τελείως διαφορετική τροπή πήραν τα πράγματα στο στρατόπεδο του ΛΑΟΣ όπου ο Γ. Καρατζαφέρης αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές αφού όπως λένε «γαλάζια» στελέχη που γνωρίζουν τις συζητήσεις που έγιναν «ο Καρατζαφέρης αντιμετώπισε με μαξιμαλισμό το προσκλητήριο Σαμαρά και ζήτησε τον ουρανό και τα άστρα». Όσοι γνωρίζουν τον κ. Καρατζαφέρη εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ουδέποτε ξέχασε το «χτύπημα» του κ. Σαμαρά με τους κυρίους Βορίδη και Γεωργιάδη και αυτή τη φορά θέλησε να διασφαλίσει όλα του τα στελέχη κάτι που ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από τη Λ. Συγγρού.

Η χθεσινή σύσκεψη στην οδό Καλλιρόης ήταν επεισοδιακή: Ο Κ. Πλεύρης αποχώρησε από τη σύσκεψη και ώρες αργότερα ανακοίνωσε και τυπικά την αποχώρησή του από το ΛΑΟΣ ενώ στον ίδιο δρόμο φαίνεται να βρίσκεται και ο Κ. Βελόπουλος. Εντός των ημερών αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την ένταξη των δυο στα ψηφοδέλτια της ΝΔ με τον κ. Βελόπουλο ωστόσο να μην έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση.


Και οι δυο έγιναν δέκτες αποδοκιμασιών από στελέχη του ΛΑΟΣ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος. Σοβαρές ενστάσεις για την τακτική του κόμματος διατύπωσαν τόσο η Ν. Τζαβέλλα όσο και ο Κ. Κιλτίδης ενώ στη γραμμή Καρατζαφέρη παρέμειναν οι Κ. Αϊβαλιώτης και Α. Ροντούλης.

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που είχαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με τον Θανάση Πλεύρη, λίγο πριν ο δεύτερος αποχωρήσει από την σύσκεψη του κόμματος:

Γ. Καρατζαφέρης: «Η απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία είναι αυτόνομη κάθοδος του ΛΑΟΣ. Υπάρχει κάποιος που δεν τη στηρίζει»;

Θ. Πλεύρης: «Εγώ δεν τη στηρίζω. Εμμένω στη συνεργασία με τη Ν.Δ».

Γ. Καρατζαφέρης: «Ε, τότε σήκω φύγε...»