Ψάχνουν τον «ψηλό» και τον «κοντό» για την Αρχ. ΟΛυμπία

0
το σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των ληστών που το πρωί της περασμένης Παρασκευής άρπαξαν 68 εκθέματα από το μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας ανάμεσα τους και ένα χρυσό Μυκηναϊκό δαχτυλίδι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί για τους 2 δράστες αλλά και για τον τρόπο διαφυγής τους είναι ελάχιστα καθώς αφού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.........
καμία αξιόπιστη μαρτυρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, οι δράστες μετά τη φυγή του απο το μουσείο περπάτησαν περίπου για 200 έως 300 μέτρα , στην πίσω πλευρά του οικήματος όπου τους περίμενε όχημα με άγνωστα στοιχεία.
Σχεδόν σε όλους τους νομούς της Πελλοπονήσου στήνονται μπλόκα και κυρίως στοους νομούς της Ηλείας, Μεσσηνίας , Αρκαδίας και Αχαΐας αλλά δεν υπάρχει ακριβές σήμα για την αναζήτηση οχημάτων με συγκεκριμένες περιγραφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους δράστες περιγράφεται ως ψηλός, ιδιαίτερα «εύσωμος» και ο άλλος μικρότερου αναστήματος - φορούσαν αποκριάτικα καπέλλα με ψεύτικα μαλλιά ενώ οι αστυνομικές αρχές θα ζητήοσυν την αρση απορρήτου κλήσεων κινητών τηλεφώνων που εγιναν στην περιοχή το χρονικό διάστημα διάπραξης της ληστειας.
Πάντως έρχονται στο φώς οι τραγικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν στα μουσεία της χώρας μας αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει από την έλλειψη των υπαλλήλων ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος υπέβαλε την παραίτηση του, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό της κλοπής.
Ενώ τα μέτρα φύλαξης αρχαιοτήτων παγκοσμίως εξελίσσονται, η Ελλάδα, με τόσο σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, έχει μόνο σε ένα μουσείο με θερμικές κάμερες στην είσοδο. Δεν υπάρχει άλλο που να έχει ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου κατά την είσοδο λόγω σημαντικού κόστους. Επίσης, τα συστήματα συναγερμού είναι ελλειπή και συχνά δεν καλύπτουν τις βιτρίνες (όπως και στην προκειμένη περίπτωση).
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και υπηρετούν λιγότεροι αρχαιοφύλακες από τους μισούς (1.200/ 3.700 οργανικές θέσεις). Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν για κάποιες ώρες κενά ασφαλείας όπως και στο συγκεκριμένο μουσείο. Κενά τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην παραβίαση των μουσείων, όπως επανειλημμένα αναφέρουν οι έφοροι και οι φύλακες αρχαιοτήτων όλης της Ελλάδας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)