ΤΡΑΓΙΚΟ: Εισάγουμε ελαιόλαδο από τη Γερμανία που δεν έχει ούτε ένα...ελαιόδεντρο!

6
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία η Ελλάδα μέσα στο 2010 ξόδεψε 1,5 εκατ. ευρώ για να εισαγάγει γερμανικό ελαιόλαδο. Πως είναι δυνατόν να εισάγουμε ελαιόδαδο από μια χώρα που δεν έχει ούτε ένα ελαιόδεντρο;

Αν και εξάγουμε χιλιάδες τόνου ελαιόλαδου στο εξωτερικό, είναι γεγονός ότι αδυνατούμε να καλύψουμε την εσωτερική ζήτηση στο σύνολό της, καλύπτοντας την κατανάλωση ελαιόλαδου μέσω εισαγωγών.

Οπως καταγγέλει  o Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας...
, Γιώργος Γονιωτάκης "μετά τη δημοσιευση των στοιχείων από την εθνική στατιστική υπηρεσία είδαμε με μεγάλη έκπληξη οτι κάνουμε εισαγωγή ελαιολάδου από τη Γερμανία. Οπως είναι γνωστό η Γερμανία ειναι μια χώρα οπου όχι μόνο δεν παράγει λάδι αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα ελαιόδεντρο. Καταλαβαίνετε πως αυτό σημαίνει πως κάτι παίζεται".

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

"Δυστυχώς οι κερδοσκόποι που λυμαίνονται το χώρο για άλλη μια φορά κατάφεραν να εμφανίσουν οτι φέρνουν λάδι από τη Γερμανία που κατά την άποψη μας δεν είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο" αποκαλύπτει ο κύριος Γονιωτάκης και συνεχίζει " είναι κακής ποιότητας λάδια ή ακόμη και υποβαθμισμένα σπορέλαια τα οποία οι επιτήδειοι που τα φέραν στη χώρα μας, τα έφεραν για να τα ανακατώσουν με ελληνικό λάδι και να το ρίξουν στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς παρά τις καταγγελίες που έχουμε κάνει τόσο στα υπουργεία όσο και στις συναρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουμε δει να ληφθεί ούτε ένα μέτρο για να προστατέψει τον έλληνα παραγωγό αλλά και τον έλληνα καταναλωτή.

 Και το λέμε αυτό γιατί αυτή την περίοδο ειδικά ο ελληνας παραγωγός περνάει μια μεγάλη κρίση διοτι η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου έχει κατεβει γύρω στο 1,80 ευρώ και μιλάμε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ η τιμή στον καταναλωτή παραμένει στα 5,5 με 6 ευρώ το λίτρο. Δυστυχώς απουσιάζει η πολιτεία και το κράτος και δεν γίνεται ούτε ένας έλεγχος παρά τις καταγγελίες που έχουμε κάνει. Οι κομπίνες γίνονται από κάποιους εμπόρους (όχι όλους) που δρουν σαν μαφία που λυμαίνεται το χώρο του ελαιολάδου και κάνουν τις κομπίνες τους.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ένα υποβαθμισμένο λάδι η αγορά το έχει γύρω στα 0,80 λεπτά το λίτρο. Καταλαβαίνετε τις διαφορές που υπάρχουν. Ως συνηθως στο ράφι δε φτάνει αυτό το λάδι γιατί ελέγχεται, το μεγάλο πάρτυ γίνεται σε χώρους μαζικής εστίασης ή σε άλλους χώρους που το προίον είναι σε μια χύμα μορφή".

Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΙΤΑΛΙΚΟ

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το ελληνικό ελαιόλαδο διατίθεται χύμα σε εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες αναλαμβάνουν και την τυποποίηση του. Ο κύριος εισαγωγέας του ελληνικού ελαιόλαδου είναι η Ιταλία η οποία αναλαμβάνει τη συσκευασία και την προώθηση του στις διεθνείς αγορές ως ιταλικού προϊόντος με αποτέλεσμα να έχει τεράστια κέρδη.

newsit.gr

Αν σας αρέσουν οι ......καφέδες μας και  θέλετε να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα  όσα συμβαίνουν γύρω μας,  κάντε like στην σελίδα του καφενείου μας  πατώντας εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

6Σχόλια
  1. απο καιρο θελω να εκφρασω μια απορια αλλα και ενα ερωτημα? ακουω αλλα και διαβαζω κατα καιρους διαφορες προσπαθεις εξαγωγης ελαιολαδου σε ξενες χωρες οπωα ΚΙΝΑ ,ΑΜΑΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ Κ Λ Π που ομως δεν πετυχαινουν και δεν μπορω κα καταλλαβω γιατι . ενα τοσο καλο προιον ενα τοσο φθηνο προιον ,ενα τοσο υγιεινο μπροιον ενω θα επρεπε να γινεται αναρπαστο ,αντιθετα δεν πωλιεται ,με συνεπεια τοσο η ελλαδα οσο και οι αγροτες να χανουν ενα καλο εισοδημα . παρακαλω πολυ οποιος μπορει να μου απαντησει ασ κανει τον κοπο να γραψει δυο λογια θα χαρω ιδιαιτερως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε δεν είναι δύσκολο με τόσο λάδωμα που κάνει η ναζιστεία όλο και κάποιο λάδι της μένει για να μας το στέλνει. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ. ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. enaoum,

    δίχως να είμαι ειδικός, μπορώ να σου μεταφέρω τις προσωπικές μου εμπειρίες. Το 1982 (κάτοικος Γερμανίας/Βρέμη) είχα εισάγει τα κρασιά "Μίνως" του Μηλιαράκη. Ο μεγαλύτερος εισαγωγεύς ελληνικών προϊόντων της Γερμανίας, μου είχε παραπονεθεί ότι είχε μεγάλη ζήτηση ελαιολάδου αλλά ο γερμανός δεν αγόραζε λάδι σε ντενεκέδες των πέντε και είκοσι κιλών. Ζητούσε από την Ελλάδα ελαιόλαδο εμφιαλωμένο σε συσκευασία του ενός κιλού και δεν έβρισκε, οπότε αναγκαζόταν να παίρνει ιταλικό λάδι, το οποίο βεβαίως ήταν ελληνικό. Ηδη τότε η Ιταλία, η δεύτερη παραγωγός χώρα του κόσμου σε ελαιόλαδο μετά την Ισπανία, αγόραζε το 80% του ελληνικού αλαιολάδου της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλίας, το οποίο αποδεδειγμένα ήταν το καλύτερο στον κόσμο, το ανεμείγνυε με ιταλικό ή ακόμα και τυνησιακό και σε συσκευασία του ενός λίτρου το προωθούσε σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, εξακολουθεί η Ιταλία να εισάγει το 70% του ελληνικού ελαιολάδου, σε εξευτελιστικές τιμές λίγο πιο πάνω από τα δύο ευρώ. Αν μπείτε σε ιστοσελίδες ιταλικές που απαευθύνονται στη γερμανική αγορά, θα δείτε να προσφέρουν γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασία ενός λίτρου σε τιμές 19, 29 ακόμα και 49 ευρώ όταν είναι βιολογικό. Από τους λίγους που εξάγουν ελληνικό ελαιόλαδο στην Βόρεια Ευρώπη από την Ελλάδα, είναι κάποιος ελβετός, γνωστός ως Φριτς, που έχει μια μονάδα στην μεσσηνιακή Μάνη. Δυστυχώς, οι έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου έχουν αφεθεί εδώ και δεκαετίες στην τύχη τους, ή καλύτερα στα χέρια μεσαζόντων κερδοσκόπων.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ enaoum ...30 Ιανουαρίου 2012 12:51 μ.μ

    Θά σου λύσω την απορία σου, που και η ιδια μπορεί να ειναι και σε πολλούς άλλους.

    Το πρόβλημα ειναι στην ..... ποσότητα και ιδιας ποιότητας λάδι.
    Ναι! καλά διαβάσατε.

    Οι Ελληνες που εχουν λιοστασια και ασχολούνται με το λάδι, ειναι κατά 80% μικροπαραγωγοί.

    Και κατά περιοχές της χώρας ακόμα και σε κοντινά λιοστάσια δεν εχουν φυτεμένες κοινού τύπου εληές δένδρα, εχει ο καθένας οτι τύπο ελιάς νομίζει οτι ειναι ποιό καλύτερος.
    Και ο καθένας εμπειρικά και μόνο καλλιεργεί, ραντίζει, ποτίζει τα δένδρα του μαζεύει τις ελιές του.
    Και βγάζει το δικό του λάδι.
    Που έχει διαφορές σαν ποιότητα απο το λάδι του γείτονα, και το λάδι του γείτονα απο τον παραγείτονα.

    Ο καθένας βγάζει το λάδι και κοιτά να το εμπορευτεί εδώ και εκεί με τους τενεκέδες και στο χύμα.

    Και ουτε μπορούν να αναμειχθουν τα ελαιόλαδα του ενός και του άλλου και να παρουσιαστούν ως ενα εμπορεύσιμο σύνολο.
    Απλούστατα γιατί προέρχονται απο διαφορετικές ποικιλίες ελαιοδένδρων η λάδι απο διαφορετικές συνθήκες καλλιέργιας η σύνθλιψης.

    Πράγμα που απαγορεύεται και απο την Ελληνική νομοθεσία και την Ευρωπαική, το να παρουσιαστεί ως αγνο παρθένο ελαιόλαδο ετσι καλλιεργημένο και μαζεμένο.

    Αυτό επιτρέπεται μόνο αν ειναι ενα το ειδος του δένδρου, κοινά ραντίσματα, ποτίσματα, απο ενα ελαιοτριβείο σύνθλιψη, και σε ενα χώρο αποθήκευσης.

    Και οι εταιρείες δεν ρισκάρουν να βγάλουν στην κατανάλωση ενα λάδι, με μία επωνυμία, και αυτό se δοχείο με δοχείο να εχει διαφορετική γεύση ποιότητα, οξύτητα, ph,.

    To εμπόριο σήμερα και η κατανάλωση θέλουν μεγάλη ιδια επακριβώς παραγωγή, σταθερότητα στην ποιότητα, γεύση κλπ.

    Πράγμα που δεν γίνεται με τους εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς στην χώρα μας, που ο καθένας νομίζει οτι αυτό που κάνει ειναι το σωστότερο.

    Αυτό αρχισε σιγά σιγά να αλλάζει με τις πλήρεις οργανωμένες και ολοκληρωμένες καλλιέργειες ειδικά των νέων παιδιών , που ειναι χωρίς αγκυλώσεις και άλλες νοοτροπίες , που συνάμα ειναι ισως και γεωπόνοι.

    Και οπως πάει αυτοί θα επικρατήσουν πλέον, και οσο αντέξουν οι παλιοί με τις παλιές μεθόδους καλλιέργειών και εμπορίας.

    Και αυτό που πουλάνε οι ξένοι το ανανεμειγμένο εχει χαρακτηρισμό Οlive oil αντε και ενα from selective olives oil για ποιό μόστρα.
    Που μπορεί να ειναι περσυνό , προπέρσυνο . αντε και παρα προπέρσυνο.
    Επ΄ουδενί ομως αγνό παρθένο ελαιόλαδο, 0 - 0,1 οξύτητα.

    ΥΓ. Ειπατε τίποτε η ακούσατε για αγροτικούς συνεταιρισμούς για κοινή αγροτική καλλιέργεια των αγροτών του κάθε τόπου?

    Σημεία και τέρατα.
    Οι συνεταιρισμοί εξ αιτίας νοοτροπιών πλέον σχεδόν εχουν κλείσει ολοι τους, και ολόκληρα χωριά ο κόσμος δεν μιλιέται αναμεταξύ τους, μην πώ οτι και έχουν αλληλοσκοτωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιοι κερδίζουν από αυτό το ἑμπόριο". Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 30 Ιανουαρίου 2012 6:51 μ.μ.

    Αυτό ειναι η λέξη και το νόημα "εμπόριο" απο αρχαιοτάτων χρόνων.
    Διακίνηση αγαθών απο κάποιους με σκοπό το κέρδος.
    Εμπορικό κέρδος που ορίζεται απο και την χασούρα ακόμα, μέχρι και την αισχροκέρδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου