Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς


Το 2011 φεύγει και όπως συνηθίζεται μαζί του μια χρονιά κινηματογραφικών ταινιών.

Το περιοδικό Time όπως κάνει τα τελευταία τρία χρόνια, συγκρότησε την δική του λίστα από τις καλύτερες επιλογές για τις αίθουσες των cinema με έτος παραγωγής το έτος που μας αποχαιρετά.

Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται ταινίες που έχουν προβληθεί στην Ελλάδα άλλες που θα προβληθούν αλλά και κάποιες που -δυστυχώς- καμία εταιρία δεν θέλησε να φέρει στη χώρα μας. Δείτε τις επιλογές του περιοδικού... 


Ας αρχίσουμε από το... τέλος!

Νούμερο 10
Fast Five 
Πρόκειται για την πέμπτη ταινία της... σειράς "Fast and furious" και κατά πολλούς την καλύτερή της. Το Fast Five, το βρίσκουμε στην 10η και τελευταία θέση των επιλογών των Times με τις καλύτερες ταινίες χρονιάς.

Αρκετή δράση, φυσικά γρήγορα αυτοκίνητα, ωραίες γυναίκες και πολλά εφέ, άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε όχι. Όμως και αρκετές στιγμές που όσα μπουκάλια ουίσκι και να κατεβάσουμε και πάλι δεν θα πειστούμε ότι μπορούν να γίνουν και στην πραγματικότητα. Πιο απλά... οι λεγόμενες "αμερικανιές".

Όλα αυτά συνθέτουν ένα γνωστό σκηνικό μιας περιπέτειας με καλές στιγμές και ικανή να σου προσφέρει 130 λεπτά που δεν θα χρειαστεί να δουλέψει καθόλου το μυαλό σου παρά μόνο τα μάτια σου.



Νούμερο 9
Rango
Κάθε χρονιά και μια ταινία κινουμένων σχεδίων συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις καλύτερες. Έτσι μετά από το αριστούργημα με τον Wall-E, το "Up", και το τρίτο μέρος του "Toy Story", αυτή την χρονιά οι "Times" επιλέγουν το Rango σε αρκετά χαμηλή θέση, στην 9η.

Προσωπική άποψη; Δίκαια, καθώς η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Gore Verbinski , του σκηνοθέτη των "Πειρατών της Καραϊβικής", απέχει πολύ από τις προηγούμενες τρεις animation.

Εκεί που στέκονται και οι Times είναι:
-στον Τζόνι Ντεπ ο οποίος χαρίζει την φωνή του στον πρωταγωνιστή... χαμαιλέοντα,
-το κλίμα γουέστερν, το οποίο σε κάνει να πιστεύεις ότι κάπου εκεί θα πεταχτεί και ο Κλιντ Ίστγουντ στα... ντουζένια του.
"Σε μια σκληρή χρονιά για τις ταινίες animation με τα Rio, Happy Feet Two και τις περιπέτειες του Τεν-Τεν, το Rango είναι η πιο cool, η πιο... αστεία ταινία".



Νούμερο 8
Rise of the Planet of the Apes
Μέχρι τώρα άλλες δύο φορές είχαμε δει κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες οι πίθηκοι αποτελούσαν κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Η τελευταία του 2001 ήταν remake του αυθεντικού "Planet of the Apes" γυρισμένο το 1968. Έτσι έντεκα χρόνια μετά, μια νέα ταινία προβλήθηκε αλλά με διαφορετικό σενάριο σε σχέση με τις προηγούμενες.
Σε αυτή του '68 και στο remake της οι άνθρωποι επισκεπτόντουσαν έναν πλανήτη τον οποίο κατοικούν πίθηκοι. Τώρα; Η ταινία αυτή θα μπορούσε να αποτελεί το prequel τους...
Κατά την διάρκεια εύρεσης μιας θεραπείας για την νόσο του Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες παρατηρούν την ανάπτυξη της νοητικής ικανότητας σε έναν πίθηκο-πειραματόζωο. Η συνέχεια; Μπορείτε να την φανταστείτε. Ο πίθηκος επαναστατεί και οδηγεί τους άλλους στην ελευθερία.
Το εντυπωσιακό; Όλη η ταινία είναι δουλεμένη σε υπολογιστή καθώς για τα γυρίσματα δεν χρησιμοποιήθηκαν πίθηκοι, αλλά κανονικοί ηθοποιοί. Αργότερα έγινε η τροποποίηση της εικόνας τους με το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για το Avatar.
Σημείο αναφοράς της ταινίας; Η συμμετοχή της Freida Pinto, ξέρετε την Λατικα στο Slumdog Millionaire, αλλά ο τρόπος που σεναριογράφοι και σκηνοθέτης σου δίνει την ευκαιρία να δεις την ιστορία και από τις δύο πλευρές. Και αυτή της ανθρωπότητας αλλά και αυτή του ζώου που θέλει και προσπαθεί να κερδίσει την ελευθερία του...





Νούμερο 7
Cave of Forgotten Dreams
Ήρθε και η σειρά για ένα ντοκιμαντέρ. Έτσι στο νούμερο 7, οι Times επιλέγουν το Cave of Forgotten Dreams που δεν έφτασε... η χάρη του στη χώρα μας και για να μην είμαστε και άδικοι δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχει προβληθεί ή θα προβληθεί σε κινηματογράφους κάποιας ευρωπαϊκής πόλης. Εκτός από τα φεστιβάλ κινηματογράφου που συμμετείχε.
Ο Βέρνερ Χέρτσογκ επιστρέφει μετά από το "Συναντήσεις στο τέλος του κόσμου" με άλλο ένα ντοκιμαντέρ.

Το σκηνικό διαφορετικό. Από την Ανταρκτική, το "Σπηλιά των ξεχασμένων ονείρων" μας μεταφέρει στη Γαλλία και στο σπήλαιο Chauvet.

Ανακαλύφθηκε το 1994 Σε αυτό οι σπηλαιολόγοι βρήκαν άψογα διατηρημένες τοιχογραφίες από την εποχή των παγετώνων. Άμεσα η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στο σπήλαιο καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος αλλοίωσης ή καταστροφής των τοιχογραφιών αυτών λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου μικροκλίματος στο σπήλαιο.

Από το 1994, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε την άδεια σε μετρημένους ερευνητές να μπουν σε αυτό και να ταξιδέψουν στο χρόνο. Ευτυχώς ένας από τους ήταν και ο Werner Herzog ο οποίος μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κι εμείς τα πρώτα σημάδια της παλαιολιθικής εποχής και μάλιστα σε 3d...



Νούμερο 6 
Super 8
Το όνομα JJ Abrams, σας λέει κάτι; Ναι, "Lost". Αλλά επειδή η τηλεοπτική σειρά αυτή τελείωσε ο Abrams, με τη βοήθεια του Σπίλμπεργκ επέστρεψε στο 2011 με το Super 8.
Όπως και στο Cloverfield, έτσι και τώρα το σενάριο της ταινίας που οι Times κατατάσσουν στο νούμερο 6 μας κρύβει κάτι το διαφορετικό, μια πρόκληση για να το δούμε. Από το "τέρας" του Cloverfield, το Super 8 έχει έναν εξωγήινο, ο οποίος ελευθερώνεται τυχαία μετά από ένα δυστύχημα με ένα τρένο που τον μεταφέρουν οι αμερικανικές αρχές σε ένα χωριό κοντά στην Area 51... Η ταινία τοποθετείται χρονικά το 1979, με πρωταγωνιστές μια ομάδα παιδιών που στην προσπάθειά τους να γυρίσουν την δική τους ταινία μαγνητοσκοπούν την στιγμή της... απελευθέρωσης.




Νούμερο 5
War Horse 
Νούμερο 5; Λοιπόν έχουμε και λέμε... Σκηνοθέτης ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένα άλογο και ο... ιδιοκτήτης του. Για τις ανάγκες του πολέμου το άλογο περνάει στην ιδιοκτησία του στρατού και στο ιππικό. 146 λεπτά, στα οποία ο Σπίλμπεργκ μεταφέρει δύο ιστορίες και την προσπάθεια να συναντηθούν και πάλι. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα. Μια ταινία η οποία έχει κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη και μαζικά θα προβληθεί στους κινηματογράφους των ΗΠΑ τα Χριστούγεννα. Δεν έχει οριστεί ακόμη η προβολή της στην Ελλάδα. "Το War Horse θα αφήσει ανέγγιχτές μόνο τις καρδιές από πέτρα", αναφέρουν οι Times.



Νούμερο 4
The Tree of Life
Στο νούμερο 4 μια κινηματογραφική ταινία που έχει προβληθεί στη χώρα μας. Το "Tree of Life". Τα λόγια είναι περιττά. Απλώς μεταφέρουμε τα ονόματα... Τέρενς Μάλικ, ο σκηνοθέτης. Πρωταγωνιστές; Ο μοναδικός, Σον Πεν -έστω κι αν εμφανίζεται λίγο στην ταινία- και ο Μπραντ Πριτ που για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι έχουμε και εμείς οι άντρες λόγο να τον βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, για τις υποκριτικές του δυνατότητες.
Μια ταινία καθαρά αλληγορική που μεταφέρει εικόνες, αναμνήσεις, πεποιθήσεις και ηθικά διδάγματα μέσα από τα μάτια του μικρού Jack, του μεγαλύτερου γιου του O' Brien (Μπραντ Πιτ) σε μια οικογένεια των ΗΠΑ του 1950...
Άξιο αναφοράς οι πανέμορφες εικόνες για τις οποίες ο Μάλικ συνεργάστηκε με ειδικούς...



Νούμερο 3
Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame 
Στο νούμερο 3 οι Times κατατάσσουν μια ταινία του Κινέζου σκηνοθέτη, Τσούι Χαρκ, γνωστός και για χορογραφικό τρόπο που μεταφέρει τις σκηνές μάχης. Στο Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame, μας προβάλει μια περιπέτεια του Κινέζου... Σέρλοκ Χολς, και της προσπάθειάς του να λύσει το μυστήριο του φαντάσματος-φλόγας, επαναφέροντας στο θρόνο της την πριγκίπισσα.

Περιπέτεια, και μυστήριο με μαγευτική φωτογραφία, κάτι που άλλωστε έχουν τις περισσότερες φορές οι ταινίες προερχόμενες από τις χώρες της Άπω Ανατολής. Στα συν της; Ο Ταραντίνο είναι μεγάλος φαν του σκηνοθέτης της...



Νούμερο 2 
Hugo 
Πλησιάζουμε στην κορυφή... Στη δεύτερη θέση οι Times τοποθετούν την νέα κινηματογραφική ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, Hugo, η οποία προβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την Ημέρα των Ευχαριστιών... Πρόκειται για την πρώτη ταινία 3d του Σκορσέζε, η οποία είναι βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα, «The Invention of Hugo Cabret».
Ο Χιούγκο είναι ένα ορφανό αγόρι που ζει στους τοίχους του σταθμού των τρένων στο Παρίσι. Πάντα αναρωτιέται για το μυστήριου του χαμένου του πατέρα και μιας κλειδαριάς σε σχήμα καρδιάς, για την οποία όμως δεν υπάρχει κλειδί. Η συνεχής αναζήτηση αυτή θα τον οδηγήσει σε μια μαγευτική περιπέτεια.
Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές; Μπεν Κίνγκσλεϊ, Κρίστοφερ Λι, Τζουντ Λο, και ο Σάσα Μπαρόν Κοέν στο ρόλο του αυστηρού επιθεωρητή του σιδηροδρομικού σταθμού. Σύμφωνα με την Ένωση Κριτικών της Ουάσιγκτον το φαβορί για το Όσκαρ σκηνοθεσίας.




Νούμερο 1 
The Artist
Στην πρώτη θέση συναντάμε το "The Artist" του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ελληνιστί ο "Αρτίστας" αποτελεί κατά τους κριτικούς το φαβορί για την κατάκτηση του όσκαρ της καλύτερης ταινίας.
Αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα, για την εποχή μας, μια ταινία που μας δίνει τη μαγεία του βουβού κινηματογράφου στον 21ο αιώνα. Χωρίς απολύτως κανέναν διάλογο, βασίζεται στην ερμηνεία των ηθοποιών και στη μουσική.
Μεταφέρει τη ζωή του Τζορτζ Βάλενταϊν, ενός μεγάλου σταρ του βουβού κινηματογράφου που από την λάμψη και την αναγνώριση, βυθίζεται στο "μηδέν" με την έλευση της τεχνολογίας, στο Χόλιγουντ του 1927, με την οποία πλέον οι κινηματογραφικές ταινίες παύουν να είναι βουβές...

Πρόκειται την ταινία που ήρθε να σπάσει το σερί των ταινιών animation που συνήθως έπαιρναν την πρώτη θέση στις επιλογές των Times. Παλιότερα είχαν αναδειχθεί νικήτριες οι Wall-E, το Princess and the Frog και το Toy Story 3.