Στο Μηχανισμό μπαίνει και η Ουγγαρία !

0
Στο Μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ μπαίνει και η Ουγγαρία.

Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και με το χρέος αλλά και το νόμισμά της να δοκιμάζονται από τις κατά κύματα κερδοσκοπικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, η μέχρι πρότινος υποψήφια για ένταξη στην Ευρωζώνη χώρα εξαναγκάζεται να αναζητήσει τη στήριξη των εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφύγει την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Εξέλιξη που θεωρείται ως μια εκκωφαντική …
ήττα για τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος είχε διατρανώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως η χώρα του δεν πρόκειται να προσφύγει ποτέ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πραγματικότητα πολύ πιο σκληρή από τις λεκτικές δεσμεύσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού οδήγησε τελικώς τη χώρα στο να ξεκινήσει, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναζητώντας σε πρώτη φάση οικονομική βοήθεια, με το ουγγρικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως μια συμφωνία με τους χρηματοδότες αναμένεται έως τις αρχές του νέου χρόνου.

Επισήμως πάντως η ουγγρική κυβέρνηση δηλώνει πως συνεχίζει να αντιτίθεται σε επιπλέον περικοπές και πως η συμφωνία θα προβλέπει, αντί μέτρων λιτότητας, μια ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ουγγαρία.

Η ετήσια αποστολή του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη στη Βουδαπέστη μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, αλλά δεν πρόκειται αυτό το συγκεκριμένο κλιμάκιο να διαπραγματευτεί με την ουγγρική κυβέρνηση, καθώς δεν έχει την εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την επόσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ μια νέα αντιπροσωπεία θα φτάσει στη Βουδαπέστη πριν από τα Χριστούγεννα για να διαμορφώσουν τη νέα συμφωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)