Δραχμή;

9
 Γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης

Το ευρώ πεθαίνει. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι λόγοι έχουν εξηγηθεί πολλές φορές και δεν χρειάζεται να τους επανα-εξηγήσουμε εδώ 


Ευρώ-δρυός πεσούσης, πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν στο λογικοφανές συμπέρασμα: Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει. Αν η κατάρρευση του ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη, και δεδομένου ότι το ισχυρό ευρώ συνθλίβει την ασθενική ελληνική οικονομία, μήπως ήρθε η ώρα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Επιστρέψτε μου να απαντήσω άμεσα και κατηγορηματικά: Όχι, δεν έχει έρθει αυτή η ώρα! Και δεν θα έρθει όσο υπάρχει το ευρώ.

Ας εξηγηθώ. Στις δύσκολες αυτές ώρες καλούμαστε να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι θέλουμε να συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεύτερον, τι πρέπει να κάνουμε εμείς, εδώ στην............
Ελλάδα, δεδομένων όχι αυτών που θέλουμε να γίνουν στην Ευρώπη αλλά δεδομένων αυτών που γίνονται. Αυτά τα δύο καίρια ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε ξεχωριστά.

Τι θέλουμε για την Ευρώπη;

Να μην καταρρεύσει το ευρώ, είναι η απάντησή μου. Πρόκειται για μια απάντηση ανεξάρτητη του κατά πόσον θεωρούμε ότι το ευρώ έπρεπε ή όχι να έχει δημιουργηθεί. Πάγια θέση μου ήταν ότι το ευρώ χτίστηκε σε σαθρές βάσεις. Ότι ήταν λάθος μέγιστο η δόμησή του. Ότι, δεδομένης της αρχιτεκτονικής του, δεν έπρεπε να είχε εισέλθει η Ελλάδα σε αυτό. Ούτε και καμία άλλη χώρα (πλην της Γερμανίας και της Ολλανδίας). Άλλο όμως αυτό και άλλο το τι θέλουμε τώρα που το ευρώ υπάρχει και οι χώρες μας βρίσκονται εντός της ευρωζώνης. Μετά από δέκα και πλέον χρόνια συμμετοχής σε αυτό, η κατάρρευση του ευρώ θα επιφέρει μεγάλα δεινά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάργηση του κοινού νομίσματος θα οδηγήσει στο σπάσιμο του γαλλο-γερμανικού άξονα καθώς το Βερολίνο δεν θα δεχθεί ξανά να δέσει νομισματικά την γερμανική οικονομία με ελλειμματικές οικονομίες. Το Παρίσι θα βρεθεί λοιπόν από την απέναντι όχθη του Ρήνου, αναγκασμένο να προβεί σε μια λατινική νομισματική ένωση με την Ιταλία και την Ισπανία. Ο θάνατος του γαλλο-γερμανικού άξονα θα σημάνει, ουσιαστικά, το τέλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς η Γερμανία θα στραφεί προς (α) τις υπόλοιπες πλεονασματικές χώρες της τέως ευρωζώνης (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) και (β) στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης των οποίων οι οικονομίες έχουν δεθεί στο άρμα της Γερμανικής βιομηχανίας (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Εστονία). Το κόστος για αυτή την νέα ζώνη του μάρκου θα είναι μια βαθειά ύφεση καθώς το νέο μάρκο (το κοινό νόμισμα αυτής της νέας ένωσης που θα ξεκινά από τον Ρήνο και θα αγγίζει την τέως Σοβιετία) θα ανατιμηθεί και η Γερμανική βιομηχανία θα χάσει σημαντικό μέρος των εξαγωγών της προς την Κίνα και την υπόλοιπη τέως ευρωζώνη. Παράλληλα, το νόμισμα της νέας λατινικής ένωσης, αλλά και λοιπών χωρών (όπως η Ελλάδα) που μπορεί να μείνουν εκτός των νέων κοινών νομισμάτων, θα υποτιμάται συνεχώς με αποτέλεσμα από την μία μεριά να σταθεροποιηθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών αυτών (σε σχέση με την Γερμανία) αλλά με κόστος τον μεγάλο πληθωρισμό που θα συνδυάζεται με πεισματικά υψηλά επίπεδα ανεργίας (τον λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό). Εν συντομία, η Ευρώπη θα μπει σε πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες που θα κάνουν την παρούσα να μοιάζει υποφερτή. Σε μια εποχή όπου η ανεργία θα πλήττει τον Γερμανική ζωτικό χώρο και ο στασιμοπληθωρισμός την υπόλοιπη Ευρώπη, ο έως τώρα πολιτικά σταθεροποιητικός παράγοντας, ο Γαλλο-γερμανικός άξονας, θα αποτελεί παρελθόν. Με δεδομένο μάλιστα τον υφεσιακό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία, ο θάνατος του ευρώ θα σπρώξει στην οικουμένη σε μια βαθειά Παγκόσμια Ύφεση. Το πάθημα της δεκαετίας του '30 δεν θα μας έχει γίνει μάθημα.

Θα μου πείτε; Αφού πεθαίνει το ευρώ (όπως είπα εξ αρχής), τι μπορεί να γίνει; Επειδή σας έχω κουράσει πολλές φορές με την απάντησή μου επ' αυτού, δεν θα το κάνω άλλη μία φορά. Θα πω μόνο ότι μοναδική λύση είναι η έκδοση από την ΕΚΤ ομολόγων (στο όνομα μόνο της ΕΚΤ) με τον διττό σκοπό: (α) της εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου ποσοστού χρέους της ευρωζώνης και (β) την συγχρηματοδότησης, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενός αναπτυξιακού New Deal για ολόκληρη την Ευρώπη. Ίσως, πράγματι, να είναι πολύ αργά πια για κάτι τέτοιο. Όμως, μπροστά στο φάσμα μίας νέας δεκαετίας του '30, αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Αν συμφωνούμε ότι η κατάρρευση του ευρώ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, με συνέπειες καταστροφικές και για εμάς εδώ στην Ελλάδα, θα πρέπει (όσο το ευρώ εξακολουθεί να υφίσταται) να ξεχάσουμε τα περί επιστροφής στην δραχμή. Κι αυτό επειδή, πολύ απλά, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος. Πράγματι, κόντρα σε ανεδαφικές εικασίες διαφόρων κύκλων, το ευρώ δεν θα αντέξει μια ελληνική έξοδο (εθελούσια ή μη). Δεν είναι τυχαίο που η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν προβλέπει διαδικασία εξόδου και, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει και αποπομπή από την ΕΕ. Ο λόγος είναι απλός: Μόλις ανακοινωθεί η ελληνική έξοδος, θα στεγνώσουν τα ΑΤΜ στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα Ιταλικά spreads θα φτάσουν το 25%, η αξιολόγηση του γαλλικού χρέους θα πέσει στο ΑΑ-, το Βέλγιο θα διαλυθεί και, πολύ σύντομα, η Γερμανία για ανακοινώσει την δική της έξοδο από το ευρώ.

Περιληπτικά, έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει κατάρρευση της ευρωζώνης. Αν έχω δίκιο (βλ. παραπάνω) ότι κάτι τέτοιο θα το μετανιώσουν όλοι οι ευρωπαίοι (Έλληνες και Γερμανοί, Πορτογάλοι και Ολλανδοί κλπ), η επιστροφή στην δραχμή δεν ενδείκνυται από την σκοπιά του συνολικότερου γίγνεσθαι. Αν μάλιστα λάβουμε υπ' όψη το τι θα σημάνει μια τέτοια κίνηση στο εσωτερικό της χώρας, βλ. παρακάτω (ανεξάρτητα από τον δυσμενέστατο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία), η επιστροφή στην δραχμή όσο το ευρώ εξακολουθεί να ισχύει θα έχει ανυπολόγιστο και ειδεχθέστατο ανθρώπινο κόστος.

Πολλοί συνάδελφοι, ιδίως στις ΗΠΑ (όπου βρισκόμουν τις περασμένες δύο εβδομάδες), μου λένε ότι συμφωνούν με την άποψη που εκφράζω από τον Ιανουάριο του 2010, τότε που επιχειρηματολόγησα ότι η ελληνική στάση πληρωμών, κούρεμα, αναδιάρθρωση  κλπ (πρόκειται για διαφορετικούς όρους του ίδιου πράγματος) ήταν αναπόφευκτη και έπρεπε να έχει γίνει δίχως καθυστέρηση (βλ. άρθρο σχετικό εδώ και εδώ στο protagon εκείνης της περιόδου). Αμέσως όμως μετά, μου λένε ότι δεν κατανοούν γιατί δεν προχωρώ λίγο παραπέρα, προτείνοντας ότι, αμέσως μετά την στάση πληρωμών, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή. Ο λόγος, όπως τους εξηγώ, είναι ότι εκείνοι δεν κατανοούν την διαφορά μεταξύ (α) ενός συστήματος σταθερής ισοτιμίας δύο ή περισσότερων διαφορετικών νομισμάτων και (β) ενός κοινού νομίσματος.

Στην πρώτη περίπτωση (ενός συστήματος σταθερής ισοτιμίας δύο ή περισσότερων διαφορετικών νομισμάτων) το να σπάσεις την σταθερή ισοτιμία (το peg), όπως έκανε η Αργεντινή μετά την δική της στάση πληρωμών, είναι απλή υπόθεση. Απλώς ανακοινώνεις ότι η σταθερή αυτή ισοτιμία σπάει και γίνεται μεταβλητή βάσει της ζήτησης και της προσφοράς του κάθε (ήδη υπάρχοντος) διαφορετικού νομίσματος. Στην Αργεντινή, π.χ., οι πολίτες είχαν στις τσέπες τους πέσος. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι εκεί που το κάθε πέσος ισοδυναμούσε, σταθερά, με ένα δολάριο, ξάφνου ισοδυναμούσε με λιγότερο από ένα δολάριο (υποτίμηση) και μάλιστα η αξία του, σε δολάρια, μειωνόταν συνεχώς. Στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε δικό μας νόμισμα σε σταθερή ισοτιμία με κάποιο ξένο. Οι έλληνες έχουν στην τσέπη τους, στα σεντούκια τους, στις καταψύξεις τους (όπου, μου λένε, κρύβουν ό,τι έχει μείνει από τις οικονομίες τους), ξένο νόμισμα - ευρώ. Η δημιουργία νέου εθνικού νομίσματος (όσο το 'ξένο' ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει), σε αυτή την περίπτωση, θα είναι καταστροφική. Γιατί;

Με μεγάλα ποσά σε ευρώ να κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, και ακόμη μεγαλύτερα να έχουν αποθηκευτεί εκτός τραπεζών στα διαφόρων ειδών σεντούκια ανά την επικράτεια και σε ξένους λογαριασμούς στο εξωτερικό, η έκδοση νέου νομίσματος θα δημιουργήσει μια διπλή, διαιρεμένη οικονομία. Από την μία θα έχουμε τις περισσότερες αποταμιεύσεις σε ευρώ. Από την άλλη θα έχουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να βγαίνουν από τα ΑΤΜ των τραπεζών σε δραχμές. Με το που θα εισπράττονται, οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταλλάσσουν τις δραχμές σε ευρώ, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ώρες οι δραχμές τους θα υποτιμηθούν. Έτσι, θα έχουμε δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρώ, και οι οποίοι θα εγκλωβιστούν σε μια τριτοκοσμική Ελλάδα. Και την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε ευρώ η εξουσία των οποίων θα είναι μεγάλη επί των υπόλοιπων. Για να νοικιάσεις ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα θα πρέπει να έχεις ευρώ. Για να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό σχολείο, το ίδιο. Πολλοί έμποροι θα εμπορεύονται μόνο σε ευρώ ή θα ζητούν "τοκογλυφικά" ποσά σε δραχμές. Όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα παρέχονται σε δραχμές. Εν πολλοίς, η Ελλάδα θα θυμίζει την Τουρκία της δεκαετίας του '80 όπου η διττή οικονομία (μία για τους εξαθλιωμένους 'ανατολίτες' που λειτουργούσε με ντόπιο νόμισμα και μία για τους 'εξευρωπαϊσμένους' πολίτες που χρησιμοποιούσαν μάρκα, φράγκα και δολάρια) δεν επέτρεπε την ανάπτυξη παρά μόνο ενίσχυε την ανισότητα και την υποανάπτυξη.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Πρώτον, δεν συζητάμε την επιστροφή στην δραχμή όσο το ευρώ υφίσταται αλλού. (Αν το ευρώ πεθάνει, και το σκεπάσει η ταφόπλακα, τότε η δημιουργία ενός νέου νομίσματος θα είναι εύκολη υπόθεση.) Δεύτερον, δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές της ΕΕ που αποτελούν τον βασικό λόγο που το ευρώ σήμερα πεθαίνει. Λέμε το μεγάλο όχι στις ανοησίες της 26ης Οκτωβρίου επειδή μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλουμε στην διάσωση του ευρώ. Τρίτον, ξεκινάμε συζητήσεις με την Ιταλία και την Ισπανία για μια πιθανή νομισματική ενοποίηση μαζί τους στην περίπτωση αποχώρησης των πλεονασματικών χωρών από την ευρωζώνη, και κατάργηση του ευρώ. Τέταρτον, εγκαλούμε τόσο τον κ. Παπανδρέου (ο οποίος έθεσε το ερώτημα με στόχο την προσωπική του πολιτική επιβίωση) όσο και τον κ. Παπαδήμο (ο οποίος δίνει συνέχεια στο έγκλημα Παπανδρέου για να εμπεδώσει την δική του κυριαρχία επί του νέου κυβερνητικού εξαμβλώματος) για το γεγονός ότι επένδυσαν σε μια φιλολογία για το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να μείνει εντός της ευρωζώνης. Μια φιλολογία που μειώνει ακόμα περισσότερο τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

9Σχόλια
  1. ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.
    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΡΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
    ΕΤΣΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ.
    ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΞΕΝΕς ΕΤΑΙΡΙΕς.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
    ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥς
    ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΦΘΗΝΑ ΨΑΡΙΑ , ΣΑΡΔΕΛΕς,ΓΟΠΕς,ΓΑΥΡΟ ΚΛΠ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕς ΨΑΡΑΔΕΣ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ.
    ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΑ ΦΠΑ .ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΧΩΡΙς ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΠΑ ΑΛΛΑ Η ΕΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΑΣ ΑΥΤΗ, ΔΙΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑς ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΕ.
    ΕΔΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ........ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΜΕΙς ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ Η ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΗΣ ΕΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΦΤΩΧΕΣ.
    ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΦΑΝΒΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.
    ΓΙΑΤΙ ?
    ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΔΕΗ 100 ΕΥΡΩ
    ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 350
    ΚΑΙ ΑΛΛΑ 350 ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ
    ΑΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
    ΑΣΕ ΧΕΣΕ ΕΓΩ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΓΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,ΚΙΝΑ ΙΣΩΣ ΙΝΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί είναι αυτά που λές βρε Γιάννη;
    Αφοί όλοι ξέρουμε ότι το ...ζουμί είναι το Αγγλικό δίκαιο στα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα, δηλ. των ξένων τραπεζών.!
    ΑΥΤΟ είναι το σοβαρό, διότι μας δεσμεύει ΕΙΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΣ ΕΙΤΕ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ.!
    Έλεος πιά με τους αντιπερισπασμούς, λίγδωσε όλων σας το αντεράκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει ένα δίλημμα:
    σε ποιο και που θα δηλώσουμε υποταγή.
    Στην Ελευθερία ή στην εξάρτησ.
    Τί είναι το ευρό;
    Το σύμβολο της κυριαρχίας των ισχυρών οικονομιών πάνω σε φτωχές και εξαρτημένες οικονομίες.
    Ο κ. βαρουφάκης μιλά από την σκοπιά εκείνου που τον ταΐζει υποστηρίζοντας το φαΐ που του δίνουν. Ασφαλώς δεν τον απασχολεί πόσο αίμα έχει χυθεί για το φαΐ που του 'δωσαν να φάει.
    Να του θυμίσω μόνο, πως μια ανεξάρτητη χώρα είναι η χώρα που έχει την γη που απέκτησε δική της, έχει το νόμισμα της, την σημαία της και την ελευθερία της.
    Να του θυμίσω και ένα λόγο του Θουκυδίδη, κριτική στην Αθηναϊκή Συμμαχία.
    "Όταν μια χώρα, ένα κράτος φτωχό και αδύναμο ενταχθεί σε μια ισχυρή οικογένεια, τότε δεν θα είναι ισότιμο κράτος αλλά δούλος"
    Η Ελλάδα δεν πάσχει από Οικονομολόγους ούτε από Πολιτικούς, ούτε από επιχειρηματίες.
    Πάσχει από έλλειψη Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασε μας ρε ευρωfanboy της κακιας ωρας
    Τραβα διαβασε καμμια σοβαρη μελετη μπας και μαθεις τιποτα , εχεις πεσει σε ολα εξω ασχετε

    OHE Trade and Development 2010

    As a member of the euro area, Greece has effectively surrendered all macroeconomic policy instruments that
    could potentially help it tackle its current crisis. First, due to restrictions imposed by EU treaties and the Stability
    and Growth Pact, as well as mounting pressures from its European partners and financial markets, the Greek
    Government implemented draconian fiscal retrenchment – the very opposite of what was warranted, namely a
    countercyclical fiscal policy. Second, while legally prohibited from rendering any monetary support to the Greek
    treasury, the country’s central bank is also in no position to support the economy or the banking system. Third,
    it is no longer possible to restore the country’s competitiveness by devaluing the nominal exchange rate.
    This last constraint puts Greece in an even worse position than developing and emerging-market economies
    that have faced financial crises. In their cases, currency depreciation typically acted as a catalyst for turning
    their countries’ fortunes around by restoring competitiveness and boosting net exports. In the case of Greece,
    the only avenue available for restoring competitiveness within the euro area is through nominal wage
    adjustments that would reduce Greek unit labour costs relative to its European partners. With nominal wage
    growth essentially flat in the region’s largest economy, Germany, this form of adjustment would translate into
    outright wage-price deflation.
    Not only is a drawn-out process of wage-price deflation far more painful than a one-off currency devaluation;
    an additional problem arises from the fact that while prices and current incomes fall in that process, the value
    of the debt, which is fixed in some nominal currency unit, remains unchanged, so that the real burden of the
    debt rises. As debtors attempt to maintain their debt service by distress selling in product and/or asset markets,
    the debt situation worsens further and a self-sustained process of “debt deflation” (Fisher, 1933: 337–357) is
    set in motion, with bankruptcies spreading among interconnected economic units and potential repercussions
    in other countries.

    http://dimitriskazakis.blogspot.com/2011/02/2011.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΝΑΖΙΣΜΟΥ.
    ΔΡΑΧΜΗ ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχετε την εντύπωση οτι οι Έλληνες έχουν κρύψει στα σεντούκια τους φοβερές αποταμιεύσεις που ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν τις δύο Ελλάδες, στις οποίες αναφέρεστε;

    Δεν γνωρίζετε οτι από τη μια το Χρηματιστήριο και από την άλλη ο υπέρογκος δανεισμός των νοικοκυριών έχει προ πολλού εξανεμίσει οποιαδήποτε ύπαρξη ρευστού;

    Από την άλλη δεν έχετε ακούσει τίποτα για τον μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών λόγω του υπερδανεισμού και της ανεργίας;

    Το ευρώ μας έφερε μόνο την καταστροφή και τίποτα περισσότερο.

    Η επιστροφή στη δραχμή όντως τα δύο πρώτα χρόνια θα μας γονατίσει αλλά μετά θα έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε όρθιοι, γιατί και ο τουρισμός μας και οι εξαγωγές μας θα αυξηθούν (σε αντίθεση με τις εισαγωγές) και θα σταματησουμε να πετάμε τα προϊόντα της γης μας προτιμώντας τα τουρκικά, αιγυπτιακά και βουλγαρικά προϊόντα, όπως κακως κάνουμε τώρα.

    Θα επιστρέψουμε στα όρια μας γιατί τώρα μοιάζουμε με το υπηρετικό προσωπικό πλούσιων αφεντάδων που επειδή έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα, νομίζει λανθασμένα οτι έγινε και αυτό αφέντης.

    Και το χειρότερο είναι, οτι οι αποδοχές μας έχουν την ονομασία "ευρώ" αλλά στην πραγματικότητα μας προσφέρουν διαβίωση αξίας δραχμής και με την δαμόκλειο σπάθη των συνεχών απειλών για εκδίωξή μας από το σπίτι της Ευρώπης στο οποίο σπίτι ακόμα και σε ζητιάνους φέρνονται καλύτερα από εμάς.

    Συμπέρασμα; Από εθνικής, ψυχολογικής, οικονομικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης άποψης ζωής:
    ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΡΑΧΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει ένα πρόβλημα που αγνοείς.. Η ελληνική οικονομία είναι πελατειακή όπως και τις Αργεντινής όταν έκανε στάση πληρωμών(“περονισμός” εκεί, “παπανδρεϊσμός” εδώ) Σε μια πελατειακή οικονομία το χρήμα κινείται από το κράτος προς τους πελάτες αγοράζοντας ψήφους. Οι ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες έχουν πλούτοπαραγωγικές μονάδες και το χρήμα κινείται αντίστροφα από αυτές προς το κράτος αγοράζοντας πολιτικές χαρες. Βάζοντας πελατειακές οικoνομιες μαζί με οικονομίες δυτικού τύπου συνδεδεμένες με ένα “currency peg” σκληρού νομίσματος (γιατί στην ουσία αυτό είναι το euro) είναι σαν να βάζεις λάδι με νερό.. Η καταστροφή είναι δεδομένη.. Το euro δημιούργησε 5 Αργεντινeς μέσα στην καρδια τις ευρώπης.

    Και πρέπει να μείνουμε τώρα στο euro, κολλημένοι με ένα σκληρό νόμισμα, χωρίς εργαλεία (υποτίμηση, epitokia, εκτύπωση χρήματος), με συνεχείς και κλιμακούμενους εκβιασμούς, αγκαλιά με το τέρας που μας κατέστρεψε και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να χτίσουμε μια καινούργια οικονομία?? Ας μείνουμε λοιπόν μέσα στο ploio που βουλιάζει γιατί που θα βρούμε καλύτερο, θα βρεχτούμε κι από πάνω αν πέσουμε στη θάλασσα, αυτός είναι ο λογισμός σου… Πάντα υπήρχαν αυτοί που είχαν δολάρια στοιβαγμένα σε ελβετικούς λογαριασμούς και σε offshore, ακόμα και όταν είχαμε την δραχμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κ. ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΤΣΩΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΥΡΩ, ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΕΝΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΥΡΩ.ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ-Δ.Ν.Τ. ΜΗΝΑ ΜΕ ΜΗΝΑ ΤΩΡΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝΕ ΣΕ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΑ, ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΑ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΕΡΑ. ΟΣΟΙ ΠΕΡΙΣΕΨΟΥΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΒΑΣΕΙ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ, ΕΝΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου