Tρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις!

4
Γράφει ο Dr. Money

Όταν οι αγορές σε αμφισβητούν θα πρέπει να κινείσαι επιθετικά, κάνοντας περισσότερα απ’ αυτά που περιμένουν από εσένα για να τις εκπλήξεις ευχάριστα και να ηρεμήσουν, αφήνοντάς σε για κάποιο χρονικό διάστημα στην ησυχία σου.

Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της το ανωτέρω δίδαγμα τον Οκτώβριο του 2009 και προτίμησε να παραμείνει προσκολλημένη στις προεκλογικές υποσχέσεις.

Η συνέχεια είναι γνωστή αν και η κατάληξη (της χώρας) άγνωστη.

Όμως, δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που έχει κάνει αυτό το λάθος.

Οι ηγέτες των άλλων χωρών της ευρωζώνης όπως η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί κ.τ.λ. αλλά και οι κοινοτικοί ........
αξιωματούχοι όπως οι κ.κ. Μπαρόζο, Ολι Ρέν, Βαν Ρομπάι κ.τ.λ. δεν πάνε πίσω.

Η αποσπασματική προσέγγιση της κρίσης του χρέους στην ευρωπεριφέρεια, συμπεριλαμβανομένων των συχνά αντικρουόμενων απόψεων, μαρτυρά το ίδιο πράγμα.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σχεδόν πάντοτε ένα βήμα πίσω από τις αγορές με αποτέλεσμα οι τελευταίες να επηρεάζουν την εξέλιξη της κρίσης και κάθε φορά που οι ευρωπαίοι ηγέτες το αντιλαμβάνονται τρέχουν από πίσω με νέα μέτρα για να μην τους ξεφύγει.

Κατόπιν τούτου η έκβαση της χθεσινής συνάντησης της καγκελαρίου κ. Μέρκελ και του κ.Σαρκοζί στο Παρίσι δεν εξέπληξε.

Αν εξέπληξε κάτι ήταν η μάλλον ήπια αναφορά της κ. Μέρκελ στην ιδέα της έκδοσης του ευρωομολόγου.

Δεν είναι μικρό πράγμα όταν γνωρίζεις οτι τα δυο-τρίτα των μελών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού αντιτίθεται στη παροχή νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Αν αντιτίθεται στη παροχή ενός επιπρόσθετου δανείου π.χ. 20 δις ευρώ, προς την Ελλάδα, θα πρέπει να πάθει αμοκ, ακούγοντας ότι η Γερμανία θα κληθεί να εγγυηθεί την εξυπηρέτηση ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους των απείθαρχων του Νότου.

Δεν είναι επίσης καθόλου εύκολο αν αναλογισθεί κανείς το δίλημμα της κ. Μέρκελ με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Είτε πάει για ευρωομόλογο και χάνει τις επόμενες εθνικές εκλογές είτε ακολουθεί σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας και των υπολοίπων, αυξάνοντας τις πιθανότητες επικράτησης του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές αλλά προεδρεύει της αποσύνθεσης του μεγαλύτερου οικονομικού εγχειρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ισως ο μοναδικός τρόπος να πεισθούν οι συμπατριώτες της, αν φυσικά θεωρούν ότι συμφέρει την Γερμανία να διασωθεί το πρότζεκτ του ευρώ, είναι με την επίκληση επιχειρημάτων όπως εκείνο στο οποίο αναφέρθηκε η FT Deutschland χθες, επικαλούμενη έκθεση του ινστιτούτου του Κιέλου.

Το κόστος της έκδοσης ευρωομολόγων για την Γερμανία υπο την μορφή υψηλότερων πληρωμών για τόκους δεν ξεπερνά τα 10 δις ευρώ και είναι πολύ μικρότερο αν συγκριθεί με το κόστος των πακέτων στήριξης σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Σ’ αυτό το στάδιο της κρίσης, η έκδοση των ευρωομολόγων έπεται και δεν προηγείται άλλων διεργασιών όπως η επιβολή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα.
Οι αγορές έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η κ.Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί δεν συνιστούν το ποιο αποτελεσματικό ντουέτο ηγετών στον κόσμο αφού συνήθως έπονται των αγορών για αντικειμενικούς και πολιτικούς λόγους.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι εκεί για να παρέμβει, αγοράζοντας ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, όσο θα ετοιμάζεται ο μηχανισμός EFSF είναι μια ανακούφιση για τις κυβερνήσεις τους παρόλο το ρίσκο αξιοπιστίας που συνεπάγεται για την ΕΚΤ.

Όμως, δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα διστάσουν να δοκιμάσουν εκ νέου τις αντοχές της Ιταλίας και της Ισπανίας το επόμενο διάστημα.

Αν συμβεί, η κ. Μέρκελ θα πρέπει πιθανόν να απαντήσει στο δικό της δίλημμα.

Η απάντησή της θα ενδιαφέρει ασφαλώς την Ελλάδα.

Το ίδιο ισχύει αν δεν φθάσουμε ως εκεί.

Η τάση των Μερκελ-Σαρκοζί να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις θα συντηρήσει την νευρικότητα στις αγορές, κάτι που θεωρητικά αυξάνει τις πιθανότητες να λάβει η Ελλάδα τις επόμενες δυο δόσεις αν φυσικά υλοποιήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις της.


Dr. Money

Δημοσίευση σχολίου

4Σχόλια
  1. Στα @ρχ@@δια τους τα πάντα αρκεί να πέφτει το χρήμα στην τσέπη τους.
    Όλη η κωλοφαρα τους τέτοια είναι, μαφιόζοι και παχύδερμα.

    Σου λεει δεν πάτε να λέτε!
    Τα δικαστούδια τα έχουμε στην τσέπη μας,
    τους πληρώνουμε, τους αφήνουμε να κάνουν τα βίτσια τους με τα παιδάκια στα υπόγεια…
    έχουμε μαζί μας τους παιδεραστές, τους νταβατζήδες, τους ναρκεμπόρους, τους εξυπηρετούμε όλους κι αν βγουν οι πολίτες θα τους ρίξουμε τα ΜΑΤ να τους σαπίσουν στο ξύλο.

    Θα φτιάξουμε και νόμο για το “συνέρχεσθαι” που θα σήκωνε όρθια και τα μαλλιά του Παπαδόπουλου, θα γεμίσουμε τους δρόμους με εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες κουμπουράδες, προαγωγούς, *******, και ναρκωτικά και δεν πάει να λεει η Λιμπερτέ !
    Εμείς οι συμμορίτες θα παίρνουμε το δημόσιο χρήμα και θα κάνουμε τις χλίδες μας,
    θα συνάπτουμε δάνεια και θα βουτάμε τις προμήθειές μας και θα χρηματοδοτούμε και τις ΜΚΟ του *******υ και της φθείρας του γνωστού ατάλαντου αιδοίου να σου λένε ότι είσαι ρατσίστρια.

    Αυτά πρέπει να προωθηθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες για το κωλόσογο
    και τα εγκλήματά του όχι μόνο στη Λιμπερτέ.

    Κι εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να φύγουν.
    Όλα είναι θεμιτά και νόμιμα για τέτοιους εγκληματίες.
    ______________________________________________
    ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

    Απόλυτη επιβεβαίωση της αποκάλυψης μας για την Ελβετική εταιρεία του αδελφού του πρωθυπουργού, στο πρωτοσέλιδο της Ελβετικής εφημερίδας “LaLiberte”.

    Με τον τίτλο “Ελληνική Σαλάτα”.... χαρακτηρίζει τις οικογενειακές business, συμπληρώνοντας και την τοποθεσία “δίπλα στην λίμνη”, με πηχαίο τίτλο και μεγάλη φωτογραφία του πρωθυπουργού.
    H συνέχεια στο olympia.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα να σε χαρώ τώρα Giorgo....
    Θυμάσαι όταν διέσυρες την Ελλάδα στα ΜΜΕ της Αυστραλίας το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2010 ; Τότε που άνοιγες το δρόμο για το ΔΝΤ ;
    Τότε που οι Έλληνες κάβλ@ναν με τη Τζουλάρα, ντε ; Εγώ το θυμάμαι ΓαΠΑπάρα γιατί ήμουν εκεί και σε άκουγα.
    Σε άκουγα να χτυπάς την Πατρίδα μου ενώ αυνανιζόσουν με την αμερικάνικη προφορά σου.
    Εσύ ο άσπιλος οικολόγος που θα σήκωνες το βάρος της διεφθαρμένης Ελλάδος στους ώμους σου.
    Εσύ ο αυτόκλητος οσιομάρτυρας που είχες λέει το λάβαρο της ηθικής σημαία. Εσύ το πολυβραβευμένο ανθρωπάριο της μαμάς, το υποπροιόν των αμερικάνων image makers αποκαλύφθηκες.
    - Είσαι μια κακοφτιαγμένη σκάρτη απομίμηση κάποιων έντιμων πολιτικων του παρελθόντος και τίποτε άλλο -.

    Εσύ που έπηξες την Ελλάδα με ‘ινστιτούτα’ και ‘ΜΚΟ’ για ‘αγαθούς σκοπούς’, που τα τροφοδοτείς με ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ για να μας κάνεις ‘πολιτισμένους’ και ‘οικολόγους’. Εμάς τους άξεστους και απολίτιστους Έλληνες ήρθες εσύ με το γυαλιστερό κολάν και τους ‘καλούς τρόπους’ να μας μιλήσεις για ηθική, δικαιώματα, δικαιοσύνη και οικολογία.
    Έτσι έπρεπε να γίνει για να μπορείς να συνεχίζεις να μας κλέβεις, για να εξαφανίσεις το Ελληνικό Έθνος απ’το χάρτη μια και καλή.

    Gιorgo, όσο και αν το διεφθαρμένο σύστημα στηρίζει τη νεκρή σου εικόνα στα δικά μας
    τα μάτια είσαι ήδη νεκρός +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι μια διετια τωρα που εχω εμμονη να γαμησω τον Γιωργακη.
    Ειναι ανωμαλια αυτο?
    Ας μου απαντησει καποιος ψυχολογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου