Νταβούτογλου: Δώστε πίσω τα ακίνητα των οθωμανικών ιδρυμάτων

Ως ιστορικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την απόφαση της Άγκυρας να επιστρέψει ακίνητα ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Ωστόσο, προχώρησε και σε διεκδικήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βατάν», είπε μεν ότι η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων είναι ιστορικό βήμα που δεν αποτελεί «χειρονομία καλής θέλησης προς τις μειονότητες» αλλά επιστροφή του δικαίου στους πολίτες μας, προχώρησε όμως ένα βήμα πιο κάτω εγείροντας, εμμέσως, θέμα αμοιβαιότητας:
«Ελπίζουμε πως αυτά τα σημαντικά βήματα θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τις άλλες χώρες. Θα αποτελούσε ωραίο παράδειγμα η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων που πέρασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ειδικότερα στα Βαλκάνια με πρώτη την Ελλάδα, στους εκεί ομογενείς μας που είναι υπήκοοί τους», τόνισε.

Ο γενικός διευθυντής των Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ δήλωσε στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ότι για τα ακίνητα που έχουν πουληθεί σε τρίτα πρόσωπα θα καταβληθεί αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής αξίας και αποκάλυψε: «Με τη νέα εφαρμογή το κράτος θα βγει κερδισμένο. Η αντικειμενική αξία που θα καταβληθεί είναι σε ποσοστό το 1/5 των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονταν λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βατάν» τα ακίνητα που ανήκουν στους Έλληνες της Πόλης είναι πάνω από 1.000 και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.