Ο Mr WikiLeaks ξανά στις δικαστικές αίθουσες


Στο εφετείο του Λονδίνου εξετάζεται αυτή τη στιγμή η έφεση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του ιστότοπουWikiLeaks, εναντίον της πρωτόδικης απόφασης έκδοσής του στη Σουηδία.
Η διαδικασία, η οποία άρχισε στις 10:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας), θα διαρκέσει δύο ημέρες. Το εφετείο πάντως δεν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του αύριο.
Ο Ασάνζ έφτασε στο εφετείο με ένα μαύρο αυτοκίνητο και περπάτησε για αρκετές εκατοντάδες μέτρα, δίνοντας «πλούσιο» υλικό στους φωτογράφους. Ωστόσο, δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των δημοσιογράφων.

Έξω από το κτήριο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του, οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Απελευθερώστε τον Ασάνζ! Απελευθερώστε τον Μάνινγκ! Σταματήστε τους πολέμους!». Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκείναι ο νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, που κρατείται σε απομόνωση καθώς κατηγορείται ότι παρέδωσε χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα στο WikiLeaks.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο στη Βρετανία, μετά την έκδοση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τη Σουηδία για δύο σεξουαλικές επιθέσεις, αλλά αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.
Πρωτοδίκως η βρετανική δικαιοσύνη είχε δώσει το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Σουηδία, απόφαση στην οποία άσκησε έφεση. Εάν η έφεσή του απορριφθεί, ο πρώην χάκερ διαθέτει και άλλα μέσα για να αποπειραθεί να εμποδίσει την έκδοση.