Ο πρωθυπουργός τρέχει τώρα... για γρήγορη λύση

1

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει σειρά επαφών με ηγέτες της ΕΕ, στο επόμενο διάστημα, για το θέμα του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Στόχος της κυβέρνησης είναι μιασταθερή συνολική λύση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος και θα μειώνει το βάρος της εξυπηρέτησής του, όπως σημειώνουν και όπως τόνισε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην δραματική επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.
Το νόημα της χθεσινής επιστολής αλλά και της παρέμβασης Βενιζέλου είναι να πιεστεί η Ευρώπη και να καταλήξει σε γρηγορότερες αποφάσεις για το νέο δάνειο στην Ελλάδα καθώς οι αγορές πιέζουν και βάζουν στο «μάτι» και άλλες χώρες όπως η Ιταλία...
Στο χθεσινό Eurogroup καλύφθηκε μόνο στο ήμισυ η παρακίνηση του πρωθυπουργού προς τον Γιούνκερ για σαφές μήνυμα στις αγορές καθώς το Eurogroup για πρώτη φορά έλαβε κάποιες αποφάσεις που θεωρούνται σημαντικές και για το ελληνικό χρέος όπως η πρόθεση για επιμήκυνση και μείωση των δανείων και η αξιοποίηση του EFSF , αλλά πάλι δεν πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις που ζητούν οι αγορές για το νέο δάνειο στην Ελλάδα και για το ποιά θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτό. Παράλληλα η επιστολή αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας σιεράς από πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα για την εξεύρεση λύσης όσον το δυνατόν πιο σύντομα. 
Μάλιστα ο Σόιμπλε μίλησε για Σεπτέμβριο, ενώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο για να μιλήσει για ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα.
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναιαυτοτελές και προσθέτει πως αν δεν υπάρξει σταθερότητα στο θέμαεπίλυσης του ελληνικού χρέους, αυτό δημιουργεί προβλήματα και στην ανάπτυξη που είναι ο κύριος στόχος.
Σε ότι αφορά την μέχρι τώρα συζήτηση που διεξάγεται στο Eurogroup, εκτιμάται ότι η πορεία είναι θετική, καθώς όπως επισήμαναν οι κυβερνητικές πηγές υπάρχουν περισσότερες λύσεις στο τραπέζι, ενώ ταυτόχρονα στις διευρυμένες επιλογές περιλαμβάνονται και ορισμένες από αυτές που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά από την άλλη, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί άμεση λύση.
Η κυβέρνηση αναφέρει πως η λύση πρέπει να έχει βρεθεί πριν τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου εκταμιεύεται η 6η δόση. Όπως σημειώνουν οι ίδιο κύκλοι, από τις συζητήσεις στο Eurogroup εξαιρείται η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την ευρωζώνη, ενώ σχετικά με τις εμπράγματες εγγυήσεις τονίζεται ότι η συζήτηση για το ζήτημα αυτό στο Eurogroup, δεν αφορά ειδικά στην Ελλάδα, αλλά έγινε μια γενικότερη αναφορά.
Η Ελλάδα αισθάνεται ότι έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε να κάνει και από εδώ και πέρα θα δημοσιοποιεί τις πρωτοβουλίες της, επισήμαναν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, αναφέροντας για παράδειγμα ότι η επιστολή Παπανδρέου προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, όπως και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγιναν πριν την σύγκληση του Eurogroup.
Υπογράμμισαν δε, ότι η χθεσινή επιστολή του πρωθυπουργού όπως και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτελούν την αφετηρία των πρωτοβουλιών που θα πάρει εφεξής η ελληνική κυβέρνηση.
 
Διαβάστε ακόμη:

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
  1. _______________________________________
    Το μόνο που έχει σημασία πλέον είναι
    το να μην προλάβουν να το σκάσουν από την Ελλάδα.

    Πρέπει να δικαστούν και να εκτελεστούν εδώ.
    _______________________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου