«Καμπανάκι» τραπεζιτών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες

Το εξασέλιδο «non paper» των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα φέρνουν στο «φως» οι Financial Times. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι τραπεζίτες απηύθυναν δραματική έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, δίχως να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, καλώντας τους να λάβουν «άμεσα μέτρα» και να αποφασίσουν «την επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά, για να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης».

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δράσουν άμεσα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο οι αγορές να βγουν εκτός ελέγχου και η κρίση να μεταδοθεί εντός και εκτός ευρωζώνης με ταχύτερους ρυθμούς.



Η χθεσινή (Δευτέρα) ημέρα περιγράφεται από παράγοντες της αγοράς ως η χειρότερη σε αυτό το διάστημα της 18μηνης κρίσης, ενώ οι ανησυχίες αυξάνονται, καθώς η ΕΕ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει όχι μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και αυτό της Ιταλίας. «Από τη στιγμή που ενεπλάκη και η Ιταλία, αρχίζει να διαμορφώνεται μια κατάσταση, την οποία οι πολιτικοί από μόνοι τους ίσως δεν είναι σε θέση να λύσουν» δηλώνει ο Τζιμ Ριντ της Deutsche Bank.

Από την πλευρά της, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Έλενα Σαλγάδο, δήλωσε ότι «δεν είναι λογικό» η Ισπανία και η Ιταλία «να πλήττονται από την αστάθεια των αγορών», επειδή οι οικονομίες τους είναι «ισχυρές και διαφοροποιημένες». Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αυξήθηκαν κάθετα τη Δευτέρα, εξαιτίας του φόβου για μια μετάδοση σε αυτές της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η κατάσταση καθίσταται πιο επικίνδυνη, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να διασωθεί η Ισπανία. «Ενώ η διεθνής κοινότητα μπορεί να σώσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δεν θα μπορέσει να σώσει την Ισπανία, καθώς η συνεισφορά της στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά σημαντική» εξηγεί ο Λοράν Ζερονιμί, διευθυντής διαχείρισης των επιτοκίων στην εταιρεία Swiss Life Gestion Privee.