Η Αποδόμηση Σαμαρά μέσω ΗΠΑ!

22
 Γράφει ο Τυχαίος


Επαρκώς προβλήθηκε από τη βεντάλια των ΜΜΕ η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στη γνωστή αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal μαζί με τα υποτίθεται κολακευτικά σχόλια για τις οικονομικές προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν ολίγοις, το έντυπο-ναυαρχίδα του σύγχρονου φιλελευθερισμού φέρεται να επικροτεί το αντι-μνημονιακό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο, επιγραμματικά, προτείνει την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και την έμφαση στην ανάπτυξη αντί της γνωστής φιλοσοφίας του Μνημονίου περί συρρίκνωσης των δαπανών και του "εξορθολογισμού" μέχρις εξαντλήσεως των εξόδων με παράλληλα αύξηση των εσόδων ανεξάρτητα της δίκαιης κατανομής των πηγών τους. Ας με συγχωρήσουν όλα τα ...
μέρη που παραλείπω κάποιες επί μέρους παραμέτρους αλλά αυτό γίνεται για λόγους συντομίας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η προβολή του κ. Σαμαρά και του προγράμματος του κόμματός του από ένα έντυπο διεθνούς κύρους αξιολογείται θετικά. Είναι όμως έτσι; Δηλαδή αίφνης στη Μέκκα του φιλελευθερισμού ανακάλυψαν ότι ο κ. Σαμαράς διαθέτει το ελιξίριο της οικονομικής άνθησης;

Καθόλου. Στην πραγματικότητα η Wall Street Journal "χρησιμοποιεί" την πρόταση Σαμαρά ώστε να ενισχύσει τη δική της και εν πολλοίς ευρύτερα επικρατούσα άποψη στις ΗΠΑ ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται προ αλλά μετά από μιας μορφής στάσης πληρωμών. Ενώ λοιπόν οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να προβάλλουν την απατηλή επικοινωνιακή εικόνα πως κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποφευχθεί μια πιο επώδυνη κατάσταση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, δηλαδή προσπαθούν να πείσουν πολίτες και αγορές ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορεί να αποφευχθεί το "πιστωτικό γεγονός" δηλαδή είμαστε στο "χείλος" του γκρεμού και υπάρχει η δυνατότητα να μην "πέσουμε", αντίθετα οι Αμερικανοί έχουν προεξωφλήσει και την πτώση. Αυτός είναι ο λόγος που στρέφονται και στον κ. Σαμαρά: το πρόγραμμά του είναι ένα εφικτό πρόγραμμα εφόσον όμως προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ενώ λοιπόν στην Ευρώπη η πρόταση Σαμαρά δεν γίνεται δεκτή γιατί απλούστατα θα "χαλάσει" την εικόνα που θέλουν να δομήσουν οι Ευρωπαίοι πως με τη δική τους βοήθεια και καθοδήγηση θα αποφευχθούν τα χειρότερα, αντίθετα οι Αμερικανοί διά της προβολής της πρότασης Σαμαρά δίνουν ένα "σήμα" προς πάσα κατεύθυνση ότι το "παιχνίδι" της λιτότητας και της ύφεσης των Μνημονίων τελείωσε άδοξα, χάσατε κύριοι και προχωρήστε παραπέρα: αναδιαρθρώστε και αναζητήστε την ανάπτυξη. Παρεμβάλλεται όμως ανάμεσα ένα "πονέστε" που δεν το αναφέρουν μάλλον για λόγους τακτ!

Από οικονομική άποψη, η πρόταση Σαμαρά όντως είναι ανεδαφική εάν και εφόσον κανείς πιστεύει ακόμη - ποιος; κανείς! - ότι η μνημονιακή πολιτική όπως περιγράφηκε στο ιστορικό πια Μνημόνιο νο 1 βρίσκεται ακόμη εν ζωή. Το Μνημόνιο 1 δεν τηρήθηκε. Δεν τηρήθηκε ως φιλοσοφία και ως πολιτική πράξη. Τα αποτελέσματα της αποτυχίας αυτής γίνονται ήδη ορατά δια της αδυναμίας της χώρας να δανειστεί από την ελεύθερη αγορά και της γνωστής πλέον εφαρμογής της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια, οδηγούμαστε σε μια επόμενη δανειακή σύμβαση η οποία όμως θα υλοποιηθεί με δεδομένη την αναδιάρθρωση. Κατόπιν δηλαδή ενός σημαντικού και δυσάρεστου για την οικονομία γεγονότος. Εάν κανείς αποδεχτεί την πρόταση Σαμαρά ουσιαστικά αποδέχεται τρία πράγματα:


  • Η Ελλάδα απέτυχε να τηρήσει το οικονομικό πρόγραμμα που προδιαγράφηκε με το Μνημόνιο 1

  • Πρακτικά, η αποτυχία και η συνακόλουθη συνέπεια αδυναμίας εξόδου στις αγορές επιβάλλει μια νέα δανειακή σύμβαση ένα νέο Μνημόνιο δηλαδή.

  • Εφόσον υπάρχει αδυναμία εξόδου στις αγορές, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προ των πυλών και δυστυχώς η νέα δανειακή σύμβαση θα συνταχθεί υπό δυσμενέστερους οικονομικούς όρους.

Για να το θέσω πιο απλά, όταν κάποιος αποδέχεται το πρόγραμμα Σαμαρά ουσιαστικά αναφέρεται σε χρόνο όπου πλέον κανένα πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει. Αντίθετα, το πρόγραμμα Σαμαρά θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν οι συνθήκες που περιγράψαμε πιο πάνω έχουν εκπληρωθεί. Αν ο χρόνος αυτός αναφέρεται στο σήμερα ή αν κάποιος θεωρεί ότι ακόμη δεν ήρθε, ή υπάρχει τρόπος για να μην έρθει, αυτό είναι θέμα εκτίμησης και πολιτικής ή οικονομικής αξιολόγησης.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, η όψιμη "ανακάλυψη" του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από τη Wall Street Journal δεν σηματοδοτεί τίποτε παραπέρα από αυτό που προφανώς δεν βλέπει ο κ. Σαμαράς: την εναγώνια αναζήτηση από πλευράς ΗΠΑ, ερεισμάτων που θα τροφοδοτήσουν την άποψη περί του ενδεχομένου "αργεντινοποίησης" του ελληνικού χρέους και της συναφούς αδυναμίας της Ευρώπης να διαχειριστεί - όχι να αποτρέψει πια - μια τέτοια κατάσταση.

Δημοσίευση σχολίου

22Σχόλια
  1. Βρε τυχαίε, έχεις καμμία απολύτως σχέση με τα οικονομικά;
    Αν δεν καταλαβαίνεις ένα θέμα τί πάς και το σχολιάζεις σαν την τσουτσούνα στο σώβρακο;
    Γράψε για κάτι άλλο, γράψε για το Σύνταγμα ή τα δικαιαωματα και τους εσωτερικούς προβληματισμούς της μοντέρνας καρέτα-καρέτα, αλλά μην μας πρήζεις με τις αερο-μπουρδολογίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ
    τυχαίε
    ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΛΗΤΗΣ ΠΑΣΟΚΟΣ

    ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΣΤΕΡΒΛΩΜΕΝΟ ΤΙΤΛΟ
    ΣΑΝ την προβληματική ατροφική τσουτσού σου...

    ΓΕΛΟΙΕ ..ΕΜΜΙΣΘΕ, αλλά κάκιστε ΡΟΥΦΙΑΝΕ ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τυχαία.......ΑΛΛΗΤΗ ΠΑΣΤΟΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχεις καμμία σχέση με τα οικονομικά; Η οικονομία από τι βυθίζεται; Δανειζόμαστε εκατομμύρια για να ταΐζουμε ποιούς;
    Αυτά απάντα! Και μετά πες μας: Να ψηφίσουμε Σαμαρά ή Μιχαλολιάκο; Και γιατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Γ.Α.Παπανδρέου, ακόμη και οι κωμικοί, μπορούν να αναδείξουν... ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει χρέη!

    Αντί αυτού εσείς αναδείξατε ότι η Ελλάδα είχε -και συνεχίζει να έχει ακόμη περισσότερη- διαφθορά !!
    (Γιατί άραγε;)
    Και αφού σήμερα έχουμε περισσότερη διαφθορά, γιατί σταματήσατε να το λέτε σε όλους;
    Συνεχίστε/ολοκληρώστε... την δουλειά που αρχίσατε...
    Έτσι και αλλιώς πιο κάτω ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!

    Κε Παπανδρέου, δείτε το video παρακαλώ ! (φυσικά θα καταλάβετε άριστα την γλώσσα!)

    Δείτε το βίντεο προβολής της Ελλάδας όπως την εννοούσε ο ΓΑΠ στο
    http://taxalia.blogspot.com/2011/07/blog-post_2422.html

    The Daily Show - Grecian Burn
    Get More: Daily Show Full Episodes,Political Humor & Satire Blog,The Daily Show on Facebook

    Κε Παπανδρέου κλπ διαβάστε και... Οι ΗΠΑ χρωστάνε περισσότερα από την Ελλάδα !


    * τυχαίος...ούτε για χέσιμο δεν είσαι Μαλάκα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Σαμάρειο πρόγραμμα είναι λάθος. Προβλέπει ΦΠΑ την ώρα που απο το καφενείο μάλλιασε η γλώσσα μας να λέμε ότι ο ΦΠΑ αποτελεί μαρξιστική εφεύρεση-βλακεία και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. Οι δεξιοί δεν είχαμε ΠΟΤΕ ΦΠΑ! Ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Παπαδόπουλος. Ούτε πιό πριν. Και η οικονομία πήγαινε μιά χαρά!

    Μετά τον ΦΠΑ άρχισε να χαντακώνεται η οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωπα, τι βλεπω?
    Η ΝΔ έχει οπαδούς??
    χαχαχαχαχαχα
    Ο Σαμαράς και η παρεούλα του είναι για τον πούτσο.
    Άντε γεια πυροβολημένοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 10,45 ΚΑΛΟ ΝΥΧΤΟΚΑΜΜΑΤΟ
    ΣΤΗΝ ΒΙΖΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΟΒΕΙΣ ΚΑΛΗ ΜΟΥ
    Ή ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ
    ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ
    ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΦΑΓΕ ΑΓΡΙΑ ΗΤΤΑ Ο ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ...

    ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΣΕ ΜΜΕ.
    Εντελώς ανεπαρκής ο Καρχιμάκης σε ρόλο πράσινου Γκέμπελς.

    Πέρα από ορισμένους βλαμμένους και μερικούς αφισοκολλητές του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συναναστρέφεται, οι υπόλοιποι ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν την προπαγάνδα του,
    καθαρά...ερασιτεχνικού επιπέδου.

    Το Fimotro, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σήμερα του τηλεφώνησε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
    Του ζήτησε να εξαφανιστεί τις προσεχείς ημέρες από τα ΜΜΕ με υψηλή εντολή από το Μαξίμου.
    Η αποκάλυψη ότι ανάμεσα σε αυτούς που αποδοκίμασαν τη Μερεντίτη ήταν και στελέχη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ τον εξέθεσε άγρια.

    Πιο άγρια όμως εξετέθη, όταν στο κυβερνών κόμμα κατάλαβαν ότι η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον καλό κάνει στον Τσίπρα και το κόμμα του παρά κακό.
    Και τον... απέσυραν εντελώς!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ.ΑΝ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΜΑΡΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ,ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ, ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΕΒΑΙΟΙ,[ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ] ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ;ΠΩΣ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΠ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΠΟΥ;ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ;ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΟΜΩΣ,ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΑΚΑΚΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @7 Ιουλίου 2011 11:12 μ.μ.
    Έχεις και γαμώ τα μυαλά!!!
    Που κρύβεσαι, μωρό μου;
    Εσύ χάνεσαι!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γράφεις για οικονομία και λέξη δεν λες για το πόσο μας κοστίζουν οι λαθρομετανάστες σε φάρμακα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. MONO H NΔ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ
    ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ
    ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
    ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
    ΣΕ 1,5 ΧΡΟΝΟ.
    ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
    ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
    TEΛΕΙΟΤΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.
    ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ
    ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1.55 ΕΧΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;ΟΧΙ ΚΟΨΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΜΑΛ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 8.09 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΜ;ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ VIM; ΧΑ ΧΑ ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΥΧΑΙΕ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ), οι γκαφες που εχετε κανει, εσεις,οι του ΠΑΣΟΚ απο τον οκτωβρη του 2009 και μετα,και αυξησαν το χρεος κατα 200 δισσεκ ευρω,(100 δισ. ευρω εχετε εκδοσει μεσω του ΟΑΣΗΣ ΚΑΙ 100 ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ,ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έτσι από περιέργεια θα ρωτήσω. Ξαναδιαβάζεις αυτά που γράφεις;;;;

    Ασυναρτησίες και αλληλοαναιρούμενες απόψεις, κάτι από Μόσσιαλο και Πεταώτή μαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σαμαράς.
    Ο Αινστάον της παγκόσμιας οικονομίας.
    Λέει μόνο τα ευχάριστα και κρύβει τα δυσάρεστα.
    θΑ ΜΕΙΏΣΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ.
    Πώς θα γίνει αυτό παλικάρι μου?
    Οπως η μείωση του χρέους σε ένα χρόνο?
    Αυτά μόνο οι ηλίθιοι τα πιστεύουν.
    Ξέρει που απευθύνεται ο άνθρωπος.
    Κάθε πολιτικός έχει το κοινό του.
    Και αυτός έχει μεγάλο κοινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @7 ΙΟΥΛ 11:12 Το θέμα φίλε δεν είναι να πάρουν τα λεφτά τους, γιατί παίρνοντας τα φιλέτα του δημοσίου, φυσικό πλούτο κλπ, κερδίζουν περισσότερα. Και τα χρήματά τους, αν κόψουν μετά και λίγο απο το χρέος, πάλι περισσότερα θα είναι απο ότι δανείσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το Καφενείο των δεξιοτόμαρων και γενικά των ηλιθιοδέστερων των αυνανιστών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 8/7 11.06.ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΟΦΛΗΣΟΥΜΕ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου