Δεν σωπαίνουν οι φωνές όσων μιλούν για «επιλεκτική χρεοκοπία»

0
Η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, που κατέληξε σε μια συμφωνία τριών σημείων για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, μπορεί να αποτελεί ένα βήμα προόδου στη μέχρι σήμερα... αδράνεια των Ευρωπαίων ηγετών, πλην όμως ούτε το σύνολο των αγορών φαίνεται να πείθει, ούτε και αρκετούς επιφανείς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής, που εξακολουθούν να “βλέπουν” κινδύνους και ρίσκα και να “ποντάρουν” σε σενάρια αναδιάρθρωσης ή και “καθαρής” χρεοκοπίας!

Σενάρια που οι δηλώσεις των ιθυνόντων της ΕΕ μοιάζουν να...

σιγοντάρουν! Για παράδειγμα, ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακόμα και μετά τις δραματικές χθεσινές εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, συνέχισε να δηλώνει -το έπραξε ΚΑΙ σήμερα το πρωί, προσερχόμενος στις εργασίες του Ecofin- πως “οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμφωνήσουν στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα”!

Τέτοια ακούνε οι διαχειριστές κεφαλαίων και τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια και... οργιάζουν. Για του λόγου το αληθές, ο μεγαλοεπενδυτής  Τζορτζ Σόρος, σε σημερινό του άρθρο  στους Financial Times, δηλώνει καθαρά και  ξάστερα πως “η Ελλάδα οδεύει προς μια άτακτη χρεοκοπία και/ή προς μία υποτίμηση” και καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κινηθούν τάχιστα, για να προστατεύσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη από μια πιθανή μετάδοση της κρίσης!

Επί τούτου προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων και την υιοθέτηση ενός συστήματος καταθέσεων ασφαλείας για την ευρωζώνη...

Ακόμα και εντός  Γερμανίας υπάρχουν φωνές διαφωνούντων με την τακτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί. Όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της  Γερμανίας και νυν ηγετικό  στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος δηλώνει ότι ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα είναι αναπόφευκτο, όσο αδύνατη είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ακόμα και μετά από 5 με 6 χρόνια!

Σε ανάλογη κατεύθυνση και οι δηλώσεις του διευθύνοντος Συμβούλου της γερμανικής Commerzbank. Ο κ. Μάρτιν Μπλέσινγκ τονίζει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν "δύσκολη αλλά εφικτή" και ενδεχομένως η προτιμητέα λύση, ασχέτως του κόστους που εμπεριέχει για τους ιδιώτες ομολογιούχους, μεταξύ των οποίων και η τράπεζα που ο ίδιος διευθύνει!

Ο κύριος Μπλέσινγκ  προτείνει οι ιδιώτες επενδυτές  να ανταλλάξουν το ελληνικό χρέος  που έχουν στην κατοχή τους με 30ετή  ομόλογα με επιτόκιο 3,5% και 30% discount και  προτρέπει παράλληλα αυτή η λύση να υιοθετηθεί και ως μοντέλο για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία!

Η επιλεκτική χρεοκοπία επί του ελληνικού χρέους δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί ως πιθανότητα, δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ.

"Κατορθώσαμε να σπάσουμε το δεσμό, έναν πολύ δύσκολο δεσμό, ενός αντιφατικού ανακοινωθέντος, με το οποίο (από τη μια πλευρά) λέμε ότι επιθυμούμε τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και από την άλλη πλευρά ότι επιθυμούμε να αποφύγουμε μια επιλεκτική χρεοκοπία", είπε ο Γιάγκερ απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

"Προφανώς, αυτό εμπεριέχει μια αντίφαση. Έτσι, σπάσαμε αυτόν το δεσμό και πλέον μπορούμε να κάνουμε την (απαραίτητη) εργασία κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Η ομάδα εργασίας (του Eurogroup) μπορεί να προετοιμαστεί. Έχει μια ευρύτερη εντολή, πολλές επιλογές", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να σημάνει επιλεκτική χρεοκοπία επί του ελληνικού χρέους, είπε: "Δεν αποκλείεται πλέον. Προφανώς η ΕΚΤ σημείωσε στο ανακοινωθέν ότι επιμένει στη θέση της, αλλά οι 17 υπουργοί δεν την αποκλείουν πλέον και έτσι έχουμε περισσότερες επιλογές, έναν διευρυμένο ορίζοντα για να δουλέψουμε".

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)