Ιταλία: Συστράτευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα λιτότητας

Ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, Ρενάτο Σκιφάνι, κάλεσε όλες τις πλευρές να εγκρίνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας μέχρι την Πέμπτη, ενώ η κεντροαριστερή αντιπολίτευση της Ιταλίας τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του εν λόγω προγράμματος μέχρι την Πέμπτη από την ιταλική Γερουσία και μέχρι την Κυριακή από την Βουλή. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, επιστρέφει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Ecofin, για να ολοκληρώσει το σχέδιο του προγράμματος λιτότητας. 


Έτσι, σύσσωμη η ιταλική πολιτική ηγεσία επιταχύνει τις ενέργειές της, για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που η χώρα δέχεται από τις αγορές, οι οποίες φοβούνται τη μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ιταλία.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία επί του προγράμματος λιτότητας είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρενάτο Σκιφάνι, δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων να επισπεύσουν τις διαδικασίες. 

«Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο και απαραίτητο να δώσουμε στο εξωτερικό ένα μήνυμα ενότητας της χώρας μας και είναι σημαντικό το πρόγραμμα λιτότητας να έχει ψηφισθεί μέχρι την Πέμπτη και όχι αργότερα» δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων της Γερουσίας.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «La Repubblica», ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, καταγγέλλει μία «καθαρά κερδοσκοπική επίθεση» των αγορών κατά της Ιταλίας και υπερασπίζεται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. «Πρόκειται για μία καθαρά κερδοσκοπική επίθεση, διότι οι τράπεζές μας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι άλλων χωρών, εμείς δεν είχαμε την ισπανική στεγαστική φούσκα ή την ιρλανδική χρηματοπιστωτική φούσκα και δεν βρισκόμαστε στην δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας» επισημαίνει ο κ. Φρατίνι.

Παράλληλα, ο ίδιος προσθέτει ότι «το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου θα ψηφισθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο "μέχρι τις 31 Ιουλίου", καλώντας την αντιπολίτευση να μην καταθέσει "500 τροπολογίες", γεγονός που θα έδινε ένα "καταστροφικό μήνυμα στις αγορές». 

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για «εθνική ενότητα», η ιταλική αντιπολίτευση έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι δεν θα εμποδίσει την έγκριση του προγράμματος λιτότητας πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών του ιταλικού Κοινοβουλίου.