Και πάλι συμφώνησαν ότι διαφωνούν - Γιούνκερ: Λύση προσεχώς στις οθόνες σας

2
Χωρίς καμιά απολύτως απόφαση και με μία ανακοίνωση - ευχολόγιο, που ανακινεί λύσεις και προτάσεις που ακούστηκαν πριν από ένα χρόνο και απορρίφθηκαν, οι 17 υπουργοί του eurogroup προσπαθούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αγορών ότι στο ευρώ “χάνουν τα λεφτά και τον καιρό τους”. 

Παρότι στο επίπεδο των διαδρόμων, των αναλυτών και πολλών εθνικών αντιπροσωπειών, η κίνηση έναντι της Ιταλίας θεωρήθηκε “συστημική επίθεση” ενάντια στην ευρωζώνη, ο Β. Σόιμπλε, η πλευρά της Γερμανίας και οι παραδοσιακοί της σύμμαχοι έκριναν υστερικές τις κραυγές του Τύπου και γνωμάτευσαν ότι “πρόκειται για παραδοσιακή ανησυχία πριν το eurogroup”.



Για τους Γερμανούς το πρόβλημα της Ιταλίας θα λυθεί μόλις καθοριστεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα και αυτό θα αποκτήσει υπόσταση “βήμα - βήμα και σιγά - σιγά” κατά τον Β. Σοιμπλε. 

Αυτό και αποφασίστηκε. Μετά από μία ωριαία διακοπή της συνεδρίασης και μετά από αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις και επικοινωνίες των υπουργών με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, οι 17 αποφάνθηκαν ότι η ομάδα εργασίας των οικονομικών εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να “χάσει τις διακοπές της” και να φέρει, σύντομα κατά τον κ. Γιούνκερ, το νέο πακέτο προς έγκριση σε μία επόμενη συνεδρίαση. Το “πολύ σύντομα” προφανώς δε σημαίνει άμεσα και οριοθετείται χρονικά από την επόμενη ημερομηνία χρηματικής ασφυξίας της Ελλάδας, στις 15 Σεπτεμβρίου, την κάθοδο της τρόικας στις 20 Αυγούστου και το χρόνο που θα χρειαστεί ο κ. Ρέγκλινγκ (διοικητής του EFSF) να πείσει τους τραπεζίτες - κυρίως της ομάδας του IIF. 

Στελέχη της Κομισιόν δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή, με φράσεις όπως “πόσες φορές θα το ζήσουμε αυτό;” και “η Μέρα της Μαρμότας”, παραδεχόμενοι ουσιαστικά την έλλειψη προόδου, κάτι που φάνηκε έντονα στη συνέντευξη Τύπου των Γιούνκερ - Ρεν. 

Ο κ. Γιούνκερ διάβασε στο έκπληκτο ακροατήριο ότι “η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε τη θέση της πως πρέπει να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός”, επεξηγώντας ότι πρόκειται για “μονομερή δήλωση της ΕΚΤ”, πράγμα που αποδεικνύει το χάσμα απόψεων. Πηγές του Συμβουλίου έλεγαν νωρίτερα ότι ο Τρισέ τους περιέγραψε “τον Αρμαγεδώνα” στην περίπτωση που τον αγνοήσουν, “όμως τελικά τον αγνόησαν”.

Ακόμη και η επιστολή του Γ. Παπανδρέου δεν συγκίνησε αρκετούς, παρά το γεγονός ότι περιγράφει την πραγματικότητα και “βάζει τα πράγματα στη θέση τους”, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν: «Οι οικονομίες της Ευρώπης και της υφηλίου είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ευάλωτες και τώρα εύκολα θα μπορούσε η στιγμή αυτή να καταστεί η απαρχή αυτού που ονομάζουμε "δεύτερη ύφεση", μια ύφεση ικανή να καθυστερήσει την ανάκαμψή μας για χρόνια», αναφέρει ο πρωθυπουργός. 

“Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την αδράνεια του παρελθόντος. Ωστόσο, παρότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα έχει καταβάλει επίπονες προσπάθειες κι έχει λάβει πρωτοφανείς αποφάσεις, πληρώνουμε τον υπερβολικό πειραματισμό και τη σύγχυση. Το κλίμα αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης από τις αγορές και τους αναλυτές έχει υπονομεύσει και θα συνεχίσει να θέτει εμπόδια στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών για μια βιώσιμη οικονομία”.

Σε άλλο σημείο μάλιστα αναφέρει ότι: «Σας το λέω αυτό καθώς είναι σήμερα μεγαλύτερη η ανάγκη αποφυγής των σφαλμάτων του παρελθόντος. Ήρθε η "ώρα της κρίσεως" και δεν υπάρχουν περιθώρια για αναποφασιστικότητα και λάθη όπως: Να λαμβάνονται αποφάσεις που στο τέλος αποδεικνύονται μη επαρκείς και μη έγκαιρες για να πείσουν τις αγορές για τη σοβαρότητά μας. Να προβαίνουμε σε συμβιβασμούς, οι οποίοι ικανοποιούν τις εσωτερικές πολιτικές "κόκκινες γραμμές", αλλά που στο τέλος υποκαθιστούν την συντεταγμένη πολιτική για μία αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης (μολονότι αναγνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες κυβερνήσεις και το δημοκρατικό αίτημα για μεγαλύτερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στη διαχείριση της κρίσης). Να μην κατορθώνουμε να αξιοποιήσουμε εμπεριστατωμένες τεχνικές αναλύσεις και τη διαδικασία της διαβούλευσης για τη λήψη των αποφάσεων. Να επιτρέπουμε στην κακοφωνία να υποκαθιστά μια κοινή ατζέντα και κατά συνέπεια να προκαλεί περισσότερο πανικό παρά ασφάλεια».

Επί του πρακτέου τώρα, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ζανίας, έχουν ως στόχο να κάνουν τεχνικό κείμενο τις βασικές κατευθύνσεις που έδωσαν σήμερα οι 17.

Αν και αρκετά ασαφής “η ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης”, ξαναπέφτει στο τραπέζι με τους Γιούνκερ και Ρεν να μην αποκλείουν “τίποτα”, ακόμα και την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (όπου επικρατούν ιδανικές συνθήκες για επιθετικό buyback).

Θα εξετάσουν τα περιθώρια για μία αύξηση των χρόνων ωρίμανσης του παλιού δανείου της Ελλάδας (και Ιρλανδίας - Πορτογαλίας) και για μία “νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού”, αλλά με την πρόβλεψη ότι θα συμφωνηθούν κάποιες εμπράγματες εγγυήσεις, κατά απαίτηση Φινλανδών και Σλοβένων. 

Σε γενικές γραμμές, το ανακοινωθέν μιλάει για λύση προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και της βελτίωσης της βιωσιμότητάς του. Λεπτομέρειες θα δούμε, όμως, “στο επόμενο επεισόδιο”. 

Στο τραπέζι βρίσκονται, μάλιστα, δύο εκδοχές της γερμανικής σκέψης: ή swap με 7ετή νέα χρεόγραφα, ή εθελοντικό haircut και ήδη πηγές της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι προτιμάνε “εκείνη τη λύση που θα ελαφρύνει περισσότερο το δημόσιο χρέος της χώρας”, ανεξαρτήτως rating...



real.gr

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. ούε καν οι αριθμοί
    με αυτα τα ΠΡΑΓΜΑΤΑ..το ψηλό λιγνό Ηλίθιο-Ψεύταρο & τον ΧοντροΜαλάκα.

    δεν ευημερούν.......
    ____________________________________
    Το ΠΑΣΟΚ τρύπησε τον πάτο: +25% το έλλειμμα, - 8,3% τα έσοδα , +8,8% οι δαπάνες, -42% το ΠΔΕ!!!

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το εξάμηνο Ιανουάριου - Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.781 εκατ. € έναντι στόχου 10.374 εκατ. € και ελλείμματος 9.997 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010 [αύξηση περίπου 25%].

    Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.051 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. €

    [αφού κάνουν τη λογιστική αλχημεία και έχουν μειώσει κατά 1,5 δις το ΠΔΕ!! αλλιώς θα ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 1 δις...].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λυση ειναι ΜΙΑ.
    Οχι στα δανεια της Νροπης.

    Οι ελληνες να σταματησουμε να πληρωνουμε.
    Οι πολιτικοι ΔΕΝ μπορουν και ΔΕΝ θελουν να μας βγαλουν απ την κριση.
    ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ για τα νεα μετρα απο Σεπετεμβριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου