Στην Ελλάδα τεστάρουν τις αντοχές της Ευρωζώνης

Στην Ελλάδα τεστάρουν τις αντοχές της Ευρωζώνης Τη χρυσή τομή αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο εν εξελίξειEurogroup όπου οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις αποκαλύπτουν πως η έγκριση της πρότασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο επόμενο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας είναι πιθανό να συναντήσει ισχυρά εμπόδια.  Συζητήσεις γίνονται και για την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους που απειλεί τις χώρες  τουΕυρωπαϊκού Νότου

Οι υπουργοί Οικονομικών διέκοψαν για διάλλειμα τις συζητήσεις τους και θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις αφού συναντηθούν με τα  επιτελεία τους.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούκνερ, όπου εκφράζει την αγωνία του για τις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό χρέος .



Με την επιστολή αυτή ο κ. Παπανδρέου καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να πάρουν αποφάσεις τώρα για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και να μην αφήσουν τον χρόνο να περάσει ως τον Σεπτέμβριο.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του στο Eurogroup, δεσμεύτηκε για την πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, ζητώντας να προσπεραστεί το πρόβλημα της άρνησης συμμετοχής των ιδιωτών (δηλαδή των τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και ιδιωτών επενδυτών) στην διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας.

υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί γρήγορα λύση, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της ευρωζώνης και η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της ευρωζώνης». 

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης.


Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να στείλει το Eurogroup ένα «πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη και ακόμη παραπέρα».

Την άμεση ανάγκη για ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε τη Δευτέρα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα χωρίς να βιαστούν. 

Υπέρ της ουσιαστικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας  Γιαν Κις Ντε Γιάχερ, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Ντε Γιάχερ τόνισε ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνει και η Γερμανία, ενώ επέμεινε στο εθελοντικό χαρακτήρα της εμπλοκής των ιδιωτών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Το Βέλγιο κάλεσε τη Δευτέρα τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τις καθυστερήσεις για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, και να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters άφησε να εννοηθεί ότι δεν συζητείται πια το γαλλικό σχέδιο, που προέβλεπε τη μετακύλιση περίπου του 70% ελληνικού χρέους από ιδιώτες ομολογιούχους σε 30ετείς τίτλους καθώς και σε άλλα ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».

«Το Eurogroup δεν θα καταλήξει σήμερα σε συμπεράσματα - το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, όπως έχει προς το παρόν, επιμένει ότι θα ζητηθεί από τις ομάδες εργασίας να εξετάσουν δύο λύσεις - την επαναγορά ομολόγων και τη μετακύλιση, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση έως τα τέλη Ιουλίου», είπε η πηγή.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να επικυρωθούν οι λύσεις», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν και συζήτησαν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που στην πραγματικότητα θα αποτυπώνει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και άρα θα έχει όχι μόνο φορολογική και δημοσιονομική, αλλά και αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση.