Επερώτηση Καρατζαφέρη για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους


Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, με θέμα τη «Διαμόρφωση Ελληνικής Πρότασης για μία Συνολική Ευρωπαϊκή Πολιτική Λύση στο Δημόσιο Χρέος».

Το πλήρες κείμενο της επερώτησης έχει ως εξής:



Προς τον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: «Διαμόρφωση Ελληνικής Πρότασης για μία Συνολική Ευρωπαϊκή Πολιτική Λύση στο Δημόσιο Χρέος»

    κ. Πρωθυπουργέ,

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να έρθει σε μία συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους-δανειστές μας ή και με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων για την εξυπηρέτηση των δανειακών μας αναγκών κατά τα επόμενα έτη, μέρα με την ημέρα καθίσταται όλο και πιο φανερό ότι τέτοιου τύπου λύσεις συνιστούν μόνο πρόσκαιρη «ανάσα», χωρίς να επιλύουν ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, η μεγάλη επιφυλακτικότητα των αγορών αλλά και η καθ’ όλα αρνητική στάση των οίκων αξιολόγησης απέναντί μας δυσχεραίνουν έτι περαιτέρω την προσπάθεια.

    Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη κινδυνεύει, πιο πολύ από ποτέ, να εξελιχθεί σε φαινόμενο «ντόμινο». Επομένως, το ελληνικό πρόβλημα -που σαφώς είναι και πρόβλημα της Ευρώπης- δεν θα μπορέσει να επιλυθεί τελικά εάν δεν υπάρξει μία συνολική ευρωπαϊκή πολιτική λύση, μέρη της οποίας θα μπορούσαν να είναι:

-ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχέδιο τύπου «Μάρσαλ»

-η έκδοση ευρωομολόγων

-η θεσμική δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

- Επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση τη διαμόρφωση ενός τέτοιου επιθυμητού και επωφελούς σχεδίου που θα θέσει δυναμικά ως ολοκληρωμένη, συγκεκριμένη πρόταση στους εταίρους μας ή απλώς συζητάει τις όποιες προτάσεις των δανειστών μας;

- Κινείστε προς μία κατεύθυνση εξεύρεσης συμμαχιών εντός της ΕΕ, ειδικά με τις χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, ώστε μία τέτοια λύση να βρει μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ερείσματα και να υλοποιηθεί;

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Γ. Καρατζαφέρης