Ναι και όχι στην Ελλάδα, λένε οι Γερμανοί

Όχι στην οικονομική σωτηρία της σύγχρονης Ελλάδας λόγω των ένδοξών προγόνων λένε οι Γερμανοί. Ναι στις γνώσεις γύρω από την αρχαία Ελλάδα και ναι σαν ταξιδιωτικό προορισμό σύμφωνα με το Ινστιτούτο Forsa.
 

Αρκεί το κλέος των αρχαίων ημών προγόνων ώστε τα σύγχρονα κράτη να σώσουν τη σημερινή Ελλάδα από τον οικονομικό όλεθρο, στον οποίο έχει διολισθήσει;
Ουδόλως πιστεύει το 90% των Γερμανών που ρωτήθηκαν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του περιοδικού P.M. PERSPEKTIVE.
 Το ότι η Ελλάδα υπήρξε το λίκνο του πολιτισμού δεν είναι λόγος για τους σημερινούς Γερμανούς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, όπως...... πιστεύουν.
Το επιστημονικό περιοδικό P.M. PERSPEKTIVE, το οποίο φιλοξενεί τη δημοσκόπηση, εκδίδεται σε τριμηνιαία βάση. Για τους λόγους τους οποίους το περιοδικό επέλεξε τώρα να δημοσιοποιήσει την έρευνα, ο αρχισυντάκτης του Δρ. Σάσα Πρίστερ δήλωσε στην Deutsche Welle:
 
«Στο σημερινό μας τεύχος, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα μαζί με ένα DVD, έχουμε ένα αφιέρωμα στην αρχαία Ελλάδα. Ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε από διαφορετικές, νέες και καμιά φορά οπτικές γωνίες που προκαλούν έκπληξη. Αναρωτηθήκαμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζουμε σήμερα για τους αρχαίους Έλληνες. Οι αρχαίοι Έλληνες διακρίθηκαν σε πολλούς τομείς: στην αρχιτεκτονική, στην φιλοσοφία, στην τέχνη, στις πολεμικές τέχνες. Στις μέρες μας όμως οι Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αρνητικό τύπο, όπου γράφεται ότι είναι πρωταθλητές στα χρέη. Αυτό που θέλαμε εμείς είναι σε αυτή την αντιπροσωπευτική έρευνα του ινστιτούτου Forsa να ακουστούν όλες οι απόψεις του κόσμου».
 
Ναι στην αρχαία Ελλάδα
 
Ο κ. Πρίστερ έχει σπουδάσει αρχαιολογία και έχει ο ίδιος επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα:
 «Κατά τη γνώμη μου σχετικά με τον αρνητικό τύπο υπήρξαν πολλές γενικεύσεις και πολύ λίγες αναλύσεις, όπως συμβαίνει συχνά όταν πυροδοτούνται τέτοιες συζητήσεις. Σε αυτό το τεύχος μας κρατηθήκαμε όμως μακριά από αυτές τις αντιπαραθέσεις. Όχι εντελώς μια και είναι ένα επίκαιρο θέμα, αλλά παρουσιάζουμε κυρίως την αρχαία Ελλάδα».
 
Και οι Γερμανοί λένε ναι στην αρχαία Ελλάδα. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι γνώσεις γύρω από την αρχαία Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης. Την άποψη αυτή εκφράζουν περισσότερο οι άνθρωποι με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το ποσοστό των οποίων φθάνει στο 83%.
 
Τέλος η Ελλάδα παραμένει ένα αγαπητός ταξιδιωτικός προορισμός. Την Ακρόπολη, τους Δελφούς ή την αρχαία Ολυμπία θα είχαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν το 60% των ερωτηθέντων. Το ποσοστό αυτό στους νέους φθάνει μάλιστα στο 71%.
Ναι, λοιπόν στην αρχαία Ελλάδα, όχι στη σωτηρία της σύγχρονης δια μέσου των ένδοξων προγόνων.
DW