Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ψευδομαρτύρησα για την Ελλάδα

5
Μπορεί η όγδοη από τις δέκα εντολές να είναι ου ψευδομαρτυρήσεις, αλλά για τον πρωθυπουργού και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το να πει ψέμματα για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη μυστική συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν η μόνη λύση για να αποτρέψει το τσουνάμι στις χρηματαγορές.
"Είχα δέκα δευτερόλεπτα για να αποφασίσω πώς θα αντιδρούσα στο δημοσίευμα του Spiegel-Online. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν είχα πει: ναι, συνεδριάζουμε, αλλά δεν λέω τι θα συζητήσουμε, θα είχα προκαλέσει τσουνάμι στις χρηματαγορές.
Επειδή οι χρηματαγορές στην Ευρώπη δεν είχαν κλείσει ακόμα και οι συναλλαγές στη Wall Street βρίσκονταν σε εξέλιξη, η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία λόγω του δημοσιεύματός σας.......
ήδη μειώθηκε, θα κατέρρεε καταστροφικά. Γι’ αυτό προτίμησα να προκαλέσω ένα μικρό κύμα αγανάκτησης για ένα κατά συνθήκη ψεύδος", εξηγεί σε συνέντευξή του στο Spiegel.
Με το δημοσιογράφο του Spiegel να επισημαίνει ότι με την ψευδή διάψευση έβλαψε την αξιοπιστία του και την χρηματοπιστωτική πολιτική, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντέτεινε ότι ούτε η παρουσίαση της είδησης ότι "δήθεν συνεδριάζαμε για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αύξησε την αξιοπιστία του Spiegel-Online".
Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι το περιοδικό είχε πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους και ένα κείμενο εργασίας για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για αυτή τη συνάντηση το οποίο περιείχε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
"Το γεγονός ότι οι Υπουργοί Οικονομικών έχουν μαζί τους έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία συζητούνται δημοσίως, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και το ζήτημα για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση αποτελεί βεβαίως αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα είναι στην ατζέντα μιας συνεδρίασης. Πολύ πιο αποφασιστικά αναγκάστηκα να μεριμνήσω για να μην προκληθούν μη απαραίτητες αναταράξεις στις αγορές", επισήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Απόκλιση στα αναμενόμενα έσοδα
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σχολίασε πως τα έσοδα βρίσκονται σε ποσοστό 9% χαμηλότερα του αναμενομένου, καθώς, όπως επισήμανε, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος δεν προχωρεί όπως είχε συμφωνηθεί και οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν καν αρχίσει. "Αυτές τις παραλείψεις προσπαθήσαμε να επισημάνουμε ευθέως στους Έλληνες φίλους μας, κατά την τελευταία σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ", συμπλήρωσε.
Ως προς τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, τόνισε πως μπορούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα προκειμένου να βάλουμε σε μία τάξη τα δημοσιονομικά μας. "Η κρατική μηχανή έχει διογκωθεί υπερβολικά και θα πρέπει να μειωθεί. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει αξιόλογη δημόσια περιουσία", τόνισε.
Θα παρακολουθούμε στενά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο εάν η δημόσια περιουσία της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ, σχολίασε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε με την πάροδο των χρόνων να αποκομίσει από τις ιδιωτικοποιήσεις πολύ περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επισήμανε μάλιστα ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στενά, ώστε θα είναι σαν να το εκτελούν οι ίδιοι.
"Θα χαιρέτιζα για παράδειγμα το γεγονός, αν οι Έλληνες φίλοι μας καθιέρωναν μια ανεξάρτητη από την κυβέρνηση υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο του γερμανικού ιδρύματος Treuhand, στελεχωμένη και με ξένους ειδικούς", επισήμανε.
Η Ελλάδα δεν είναι ανίσχυρη
Βέβαια παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν είναι ανίσχυρη. "Το αντίθετο: Η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, μπορεί να ασκήσει συνετή οικονομική πολιτική και να επιτύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη", σχολίασε.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα αύριο κήρυσσε χρεοκοπία, όπως σημείωσε, η χώρα δεν θα είχε πλέον πρόσβαση για πολλά χρόνια στις διεθνείς χρηματαγορές και οι σημαντικότεροι πιστωτές της, οι γερμανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, θα είχαν τεράστιο πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις χρηματαγορές.
Ήπια αναδιάρθρωση υπό προϋποθέσεις
Ως ήπια αναδιάρθρωση επισήμανε ότι εννοεί πως αφού η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως υποσχέθηκε, μπορούμε σε αντάλλαγμα να ξανασκεφτούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών δανείων και να μειώσουμε τους τόκους. "Θα ήταν το έσχατο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας", τόνισε.
Αναφορικά με την άρνηση του προέδρου της ΕΚΤ για οποιασδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης, σχολίασε πως ο Ζαν Κλοντ Τρισε είναι πολύ προσεκτικός επειδή δικαίως φοβάται ότι η κρίση θα μπορούσε στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλες χώρες.
Μια ήπια αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνον υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επισήμανε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ερμηνευθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως αδυναμία πληρωμών. "Διαφορετικά, οι τράπεζες θα πρέπει να ξεγράψουν δισεκατομμύρια από τις απαιτήσεις τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγορά κεφαλαίων", συμπλήρωσε.

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. Να υπήρχε ένας σαν τον Γιούγκερ στην Ελλάδα.
    Ενας τεχνοκράτης που ξέρει τι λέει και πως το λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΕΣ ΟΛΟΙ.
    ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ

    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΜΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

    ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ.

    ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΛΑ ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΧΩΡΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΗΤΩΝ.

    ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΕΙ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αμάρτησα για το παιδί μου.

    ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΛΑΚΑ

    ΤΟΝ ΕΚΑΙΓΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΧΟΥΝΤΟΑΠΑΤΕΩΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ψευδομαρτυρησε για το καλο τησ Ελλαδας και για το κακο της εε.
    δε νομιζω
    αξιοματουχος της εε ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι 'φιλεύσπλαχνος' και 'ανθρωπιστής' καπιταλιστής της ΕΕ...Ποιος είναι και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί;Πάντως σίγουρα όχι των ανθρώπων της εργασίας και του μόχθου.Ένας παραπάνω δεξιός φιλελεύθερος είναι που υπερασπίζεται τον πλούτο, μόνο για τον εαυτό του και τους ημετέρους του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου