Κυβέρνηση «τεχνοκρατών» ή εκλογές το δίλημμα Παπανδρέου

14
Του Σταύρου Χριστακόπουλου



Αντιμέτωπος με τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής του βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Και το δίλημμά του είναι πια σαφές: ή προκηρύσσει εκλογές, χωρίς κάποια σημαντική εγγύηση ότι θα τις κερδίσει, ή αναλαμβάνει ολόκληρη την ευθύνη του αδιεξόδου και συνεχίζει χωρίς να είναι σαφές μέχρι πού μπορεί να κουβαλήσει το τεράστιο βάρος των μέχρι σήμερα επιλογών του. Λίγο μετά τη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, θα ξέρουμε.
Το κακό διεθνές κλίμα της πρόσφατης περιόδου για την κυβέρνηση και την Ελλάδα κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες και ο Παπανδρέου, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις συναντήσεις του με τους.............
πολιτικούς αρχηγούς – πλην Παπαρήγα – ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινή σύσκεψη υπό την προεδρία του.
Η σημερινή είναι η κρισιμότερη πολιτική συνάντηση από τον Απρίλιο του 2010, οπότε ο πρωθυπουργός προσέφυγε στον δανεισμό και την επιτήρηση της τρόικας. Άλλωστε γίνεται υπό την άμεση απειλή (ή εκβιασμό) περί μη καταβολής της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. (Πιο κάτω θα δούμε τις λεπτομέρειες).

Οι επιλογές
Επί της πολιτικής ουσίας ο Παπανδρέου έχει τις εξής επιλογές:
1.  Ύστερα από μια «δραματική» συνεδρίαση και αναλόγου ύφους «διάγγελμα», να συνεχίσει όπως σήμερα, προχωρώντας ενδεχομένως μόνο σε έναν ανασχηματισμό, σαρωτικό ή όχι, χρεώνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως τη Ν.Δ., με «έλλειψη υπευθυνότητας» την κρισιμότερη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών.
● Στην περίπτωση αυτή λήγει οριστικά η συζήτηση περί «συναίνεσης» και η κυβέρνηση συνεχίζει τον δρόμο της αναλαμβάνοντας πλήρως το πολιτικό κόστος όχι μόνον των έως σήμερα πεπραγμένων, αλλά και των πολύ σκληρότερων μέτρων της επόμενης περιόδου.
2. Να ζητήσει, ακόμη μια φορά, συναίνεση επί της αποφασισμένης πολιτικής τρόικας και κυβέρνησης, η οποία θα αποσκοπεί στην απρόσκοπτη υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου σταθεροποιητικού προγράμματος, με στόχο τη «συγκομιδή» κάπου 40 δισ. ευρώ, και της εκποίησης εθνικής περιουσίας ύψους τουλάχιστον 50 δισ. έως το 2015.
● Σε αυτή την απαίτηση ήδη έχει λάβει αρνητικές απαντήσεις – ιδιαίτερα από τη Ν.Δ., η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πίεσης. Άρα δεν έχει νόημα να επανέλθει το αίτημα περί εν λευκώ συναίνεσης. Αν επανέλθει, θα απορριφθεί εκ νέου, όπως δηλώνει η μέχρι σήμερα στάση όχι μόνο του Σαμαρά, αλλά και της καραμανλικής «πτέρυγας» της Ν.Δ.
3. Να προτείνει οικουμενική (ή, στην ανάγκη, ψευδο-οικουμενική, δηλαδή χωρίς τη Ν.Δ.) κυβέρνηση, η οποία, με τη συμμετοχή κυρίως της Ν.Δ. και όποιου άλλου «προθύμου» να συμμετάσχει, θα αναλάβει να υλοποιήσει ένα οικονομικό πρόγραμμα όχι μόνο τεράστιου βάθους και έκτασης, αλλά και με τρομακτικές συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας και της χώρας.
● Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται σχεδόν αδύνατον να αποδεχθεί μια τέτοια προοπτική, η οποία εκ των πραγμάτων θα σημάνει την πολιτική της αυτοκτονία.
4. Να προτείνει μια κυβέρνηση «τεχνοκρατών» ή «προσωπικοτήτων», αποτελούμενη από – πολιτικά και μη – πρόσωπα, τα οποία θα κληθούν να υποδείξουν ή να εγκρίνουν όσα και όποια κόμματα συμφωνήσουν με μια τέτοια προοπτική.
● Η επιλογή αυτή κατ’ ουσίαν κινείται στη γνωστή λογική της εν λευκώ συναίνεσης, στον βαθμό που δεν θα συνοδεύεται από διαφοροποίηση του οικονομικού προγράμματος, άρα συνιστά παραλλαγή της πρώτης επιλογής. Λογικά θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή, εφ’ όσον ουσιαστικά καλεί τα κόμματα, και ιδιαίτερα τη Ν.Δ., να συμφωνήσουν σε επιλογές που έχουν ήδη απορρίψει.
Το ότι θα κληθούν να τις υλοποιήσουν μη πολιτικά ή κοινής αποδοχής πρόσωπα δεν διαφοροποιεί την πολιτική σηματοδότηση και τις συνέπειες της συναίνεσης.
5.  Σε περίπτωση που μια από τις προηγούμενες επιλογές – ή όλες – απορριφθούν από τα άλλα κόμματα, θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης «τεχνοκρατών» ή «προσωπικοτήτων» δικής του επιλογής.
● Όμως, στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός, δίχως να απαλλαγεί ούτε κατ’ ελάχιστον από το βάρος της ευθύνης του, κατ’ ουσίαν θα ομολογήσει πολιτική αδυναμία και θα παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση εξ αρχής ύποπτη ως ενεργούμενο των δανειστών. Αν μάλιστα προχωρήσει σε αυτή την επιλογή ύστερα από την άρνηση παροχής συναίνεσης από τα άλλα κόμματα, τότε αναλαμβάνει εκ των πραγμάτων όλη την ευθύνη για τις επώδυνες επιλογές του έχοντας μάλιστα... παραδώσει, εν όλω ή εν μέρει, την άσκηση της εξουσίας.
6. Η τελευταία επιλογή του είναι, αν δεν αποσπάσει καμιά μορφή συναίνεσης, ιδιαίτερα από τη Ν.Δ., να πάει σε εκλογές επιχειρώντας να χρεώσει στην αντιπολίτευση, και κυρίως στην αξιωματική, την ευθύνη για το στήσιμο της κάλπης – και όπου βγει...
Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω επιλογών; Ότι κατ’ ουσίαν, όποια και αν τελικά πρυτανεύσει, ακόμη και «εξ ανάγκης», θα συνιστά απερίφραστη ομολογία της αποτυχίας τόσο του Παπανδρέου όσο και της κυβέρνησης και του ιδίου να διαχειριστούν την κρίση. Θα έχει ακόμη παραδεχθεί ο πρωθυπουργός αυτό που από την αρχή σχεδόν όλοι του έχουν καταλογίσει: ότι ο δρόμος που επέλεξε δεν ήταν μόνον καταστροφικός, αλλά και αδιέξοδος.
Ποια όμως ήταν η αφορμή για το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κ. Παπούλια;

ΔΝΤ: Μη εξυπηρετήσιμο το χρέος!
«Δεν δανείζουμε ποτέ όταν δεν είναι διασφαλισμένο ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης. Έτσι εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των κεφαλαίων των μελών μας. (...) Οι διασφαλίσεις που ζητάμε είναι αφ' ενός πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών σχεδίων, μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και τη μόχλευση της κρατικής περιουσίας, και αφ' ετέρου διαθέσιμης χρηματοδότησης, μαζί με τα κεφάλαια του ΔΝΤ».
Η χθεσινή αυτή δήλωση της Καρολάιν Άτκινσον, εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημαίνει ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου του προς την Ελλάδα. Απαραίτητος όρος για την εκταμίευση κάθε δόσης είναι να κριθεί πως το ελληνικό χρέος μπορεί να εξυπηρετείται απρόσκοπτα σε χρονικό ορίζοντα δώδεκα μηνών.
Η δήλωση αυτή θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενη. Κατ’ αρχάς επειδή το ελληνικό χρέος είναι μη εξυπηρετήσιμο, κάτι που οι αναγνώστες του «Π» έχουν πληροφορηθεί αναλυτικά, με πλήθος ρεπορτάζ και με την πολύτιμη συνδρομή των αναλύσεων του Δημήτρη Καζάκη, πολύ πριν η Ελλάδα προσφύγει στον δανεισμό της τρόικας, αλλά και στους 13 μήνες της επιτήρησης.
Ωστόσο οι προηγούμενες δόσεις καταβάλλονταν, παρότι το ΔΝΤ γνώριζε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση. Η διαγραφόμενη σημερινή του άρνηση εξηγείται αν λάβουμε υπ’ όψιν τον σχεδιασμό του Ταμείου, όπως αλλεπάλληλες φορές, σε βάθος χρόνου, τον έχουν καταγράψει τα ρεπορτάζ και οι αναλύσεις του «Π».
Σε αυτό το θέμα φυσικά θα επανέλθουμε...

Γιούνκερ: Δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε το κενό!
«Εάν η εκταμίευση από το ΔΝΤ της δόσης του Ιουνίου για την Ελλάδα στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ ενδεχομένως προσδοκά ότι οι Ευρωπαίοι θα αναπληρώσουν τη συμμετοχή του. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, διότι σε συγκεκριμένα κοινοβούλια – της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας κ.ά. – δεν υπάρχει σχετική προετοιμασία».
Αυτή η δήλωση, η οποία έγινε στο πρακτορείο Reuters, ανήκει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, και επί της ουσίας βάζει ταφόπλακα στη σημερινό πρόγραμμα χρηματοδότησης από την τρόικα, τουλάχιστον υπό το τρέχον καθεστώς, στην περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει στην παραδοχή περί μη εξυπηρετήσιμου ελληνικού χρέους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιούνκερ, μόλις στις 17 Μαΐου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, είχε κι αυτός χαρακτηρίσει «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε σαρωτικές «μεταρρυθμίσεις» και πολύ σκληρά μέτρα.
Η χθεσινή του δήλωση, με την οποία ουσιαστικά αποκλείει την περαιτέρω παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αν το ΔΝΤ υπαναχωρήσει, είναι καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Προς το παρόν θα μείνουμε σ’ αυτό. Άλλωστε σήμερα προέχουν οι αποφάσεις του Παπανδρέου, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, επισφραγίζουν το κλείσιμο του πρώτου μεγάλου κύκλου της ελληνικής κρίσης. Στην πραγματικότητα βεβαίως περνάμε ως χώρα σε μια νέα ιστορική φάση, ανεξαρτήτως του είδους των αποφάσεων. Όμως αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη και πονεμένη ιστορία...


Δημοσίευση σχολίου

14Σχόλια
  1. O κ. Παπανδρέου απέτυχε και ζητάει να τον επιβραβεύσουμε για να συνεχίσει ;


    Πρωινο στο MEGA (08:10) ο Καμπουράκης είπε:
    «Δεν μπορεί ένας να περάσει αυτά τα μέτρα. Θα τους σφάξουν στο δρόμο.Χρειάζονται 1…2…3..»
    Δηλ. χρειάζονται συνένοχοι!!!

    ΑΝΤΩΝΗ ΠΡΟΣΕΧΕ !!!!!
    ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ !!!!
    ΜΗΝ ΓΙΝΕΙΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ
    ΠΡΟΔΟΤΕΣ !!!
    ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ.ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.ΒΓΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ !!!!!!

    ΕΙΣΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗ.
    ΑΥΤΟ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΑΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ !!
    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΞΑΝΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ρε συναινετικο ξυλο που θα ριξει η κυβερνηση τεχνοκρατων για να αποδεχθουμε τη προδοσια...
    Ελπιζω βεβαια ως κυβερνηση εθνικης σωτηριας να βαλει και τους ΠασοκΝΔ κλεφτες αμεσα στη φυλακη.
    Κυβερνηση κλεπτοκρατικης σωτηριας θα ειναι των τοκογλυφων και των ντοπιων νταβατζηδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ. Ή ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΣΟΚ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΝΑΕΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΥΠΩΣΤΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟ ΝΑ Ξ Ε Χ Ρ Ω Σ Ο Υ Μ Ε.
    ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο εθνικοσοσιαλιστης Μεταξας κατορθωσε και διεγραψε το μερος του χρεους που η Ελλαδα αδυνατουσε να αποπληρωσει στο Βελγιο,με τη λογικη οτι προεχει η επιβιωση του λαου και η κοινωνικη συνοχη και δικαιωθηκε απο το δικαστηριο του Βελγιου.
    Ειπε το οχι στους Ιταλους και γραψαμε λαμπρες σελιδες στη ιστορια μας.
    ΕΣΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ;
    ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΠΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι τραπεζες να φερουν πισω τα 108 δισ. ευρω που εχουν παρει μεχρι σημερα απο το κρατος.
    δεν μπορει το κρατος να χρεωνεται υποθηκευοντας την Ελλαδα για να δινει χρηματα στους τραπεζιτες.
    ειναι περα απο καθε λογικη.
    δεν μπορει ο λαος να κανει λοτοτητα μακρας διαρκειας για να βαζουν οι τραπεζιτες τα χρηματα του σε offshore εταιρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΤΟ "ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ" ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
    ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 86 ΚΑΙ ΤΟΝ ΑNΤΙΣΤΟΙΧΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ( ΜΗ ) ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.
    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ EIXE ΑΝΤIΔΡΑΣΕI ΔΕΙΧΝΕΙ OTI ΕΤΣΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΙΣΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (ΜΕΡΚΕΛ-ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ Κ.Α)
    , ΠΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ , ,ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΗΞΕΡΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ
    ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τις εκβιαστικές θέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας. Ο εκβιασμός από τζογαδόρους τοκογλύφους δεν θα μου προξενούσε καμία απορία, αλλά σε μία ΕΕ όπου ενας απο τους βασικότερους δεσμούς είναι η αλληλεγγύη η στάση τους μου προκαλεί μεγάλες απορίες εκτός αν πίσω από αυτούς κρύβονται οι εξουσιαστές τοκογλύφοι της wall street και των απανταχού χρηματιστηρίων.
    Ωραία ο χρόνος μας τέλειωσε, εξαθλιωθήκαμε,πτωχεύσαμε άσχετα δεν το λένε δημοσίως αλλα το πιστοποιούν κάθε μέρα με τα εργα,τις αποφάσεις και τις πράξεις τους.
    Ας δουμε λοιπόν την αλήθεια κατάματα, από που ζητάνε να πληρωθούν όλα αυτά δις των τόκων!!!! γιατί ουσιαστικά αυτοί οι τόκοι είναι το τέρας του χρέους, όταν στην χώρα επικρατεί ερήμωση δραστηριότητας ανεργία μηδενική ανάπτυξη φτώχεια απόγνωση αγανάκτηση αντισυνταγματικά μέτρα ενάντια στους μη προνομιούχους αυτής της χώρας,υποβάθμιση των πάντων,μηδενικές επενδύσεις,στρατιές ανέργων μεταναστών που επιδίδονται σε εγκληματικές πράξεις και παράνομες συναλλαγές.
    Εφόσον λοιπόν δεν παράγεται πλέον πλούτος σε αυτή την χώρα εμμέσως μας ζητούν τα ασημικά!!!και τα ζητούν άμεσα με προσχηματικούς λόγους ταχα δήθεν με μέτρα μεταρυθμίσεων!!!Το ερώτημα είναι ότι εδω και 18 μήνες τα πάντα μεταρυθμίστικαν!!!!βάσει του μνημονίου που οι ίδιοι μας επέβαλλαν και το αποτέλεσμα είναι αυτό που σήμερα βιώνει η Ελλάδα με απλά λόγια φτώχεια και κατάντια.Αυτοί λοιπόν που μας επέβαλλαν αυτή την αναποτελεσματική πολιτική γιατί σήμερα μας τραβάνε τα αφτιά; από που στο διάολο προσμένουν να πάρουν όλα αυτά τα δίς; από μια χώρα που καταλήστεψαν οι γερμανογαλλικες εταιρείες πουλωντας μας ότι σαβουρα είχαν σε τιμές αστρονομικές και τόκους δυσθεόρατους; Συνεχίζουν να δανείζουν μια χώρα πεθαμένη κρατώντας την μηχανικα στην ζωή για να εξυπηρετήσουν μόνο τα ιδιοτελή συμφεροντα τους. Η κ Λαγκαρντ και η καθε κυρία αυτής της λυκοφωλιάς που λέγεται ΕΕ και είναι παράρτημα τοκογλύφων και διαολοτραπεζιτων θα πρέπει να καταλάβει ότι πίσω από τα ζουγκλοειδή μέτρα που ζητάει υπάρχουν άνθρωποι που εχουν συσσωρεύσει πολύ μίσος και αγανάκτηση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να μην στεναχωριούνται τόσο πολύ για ενα κοινό βιαστή όταν βιάζουν καθημερινά με τις αποφάσεις τους εκατομμύρια ανθρώπους.
    Με όλα αυτά ασφαλώς δεν αποποιούμαστε την ευθυνη μας ως έθνος έναντι των υποχρεωσεων μας να εκπληρώσουμε όμως ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΩΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ και ακομα τώρα που δεν κινείται φύλο στην αγορά και στην οικονομία συνεχίζουν να μας δανείζουν με τοκογλύφικούς τόκους και όρους κατι σαν τις υαινες που τρώνε ακόμα και τα σκατά του πτώματος.
    Η μόνη απάντηση που αξίζει στην κ Λαγκαρντ και τους ομοίους της είναι η απάντηση της Ισλανδίας πάρτε το τριτο το μακρύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις.
    ΕΣΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ___________________________________
    Χτες να μην το ξεχασω οδηγηθηκε στο δικαστηριο της Αργεντινης και δικαζεται ο αναχωρησας δια ελικοπτερου τεως προεδρος ΝΤΕ ΛΑ ΡΟΥΑ.
    Να ζω να το δω και εδω.

    Να οδηγουνται ολοι τους
    ΠΑΣΟΚ - ΚΟΡΗ & ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ ΚΩΛΟΙ
    στο Ειδικο Δικαστηριο, με αλυσιδες, σαν τον βιαστη φιλο, και αυτοι τετοιοι ειναι.______________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιος Αντώνης και Αντώνης ρε παπάρες μας τα πρήξατε με αυτόν άχρηστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ;
    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΝ ΔΕΝ ΖΥΓΙΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ Ο ΣΕΡΕΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΩΛΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΗΣ...ΚΟΡΗΣ.

    ___________________________________
    Χτες να μην το ξεχασω οδηγηθηκε στο δικαστηριο της Αργεντινης και δικαζεται ο αναχωρησας δια ελικοπτερου τεως προεδρος ΝΤΕ ΛΑ ΡΟΥΑ.
    Να ζω να το δω και εδω.

    Να οδηγουνται ολοι τους
    ΠΑΣΟΚ - ΚΟΡΗ & ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ ΚΩΛΟΙ
    στο Ειδικο Δικαστηριο, με αλυσιδες, σαν τον βιαστη φιλο, και αυτοι τετοιοι ειναι.______________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία", διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, λέγοντας: "Μέσα, βέβαια, σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο. Την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ, που διαψεύδονται στην συνέχεια. Κι όλα αυτά με διχαστικές λογικές. Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα… Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου;", προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς.

    Ανέπτυξε ξανά τη θέση του κόμματός του στο ζήτημα της συναίνεσης βάζοντας τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του: "Από την πλευρά μας, εμείς, η Νέα Δημοκρατία, βεβαιώνουμε ότι υιοθετούμε στο ακέραιο τους στόχους που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση. Δεν μπορούμε, όμως, να στηρίξουμε τους τρόπους που αποφασίστηκαν. Συναινούμε στο στόχο. Δεν στηρίζουμε, όμως, τον τρόπο. Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα".

    Επανέλαβε την βασική του θέση ότι ζητά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου: "Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε που πατάμε και που πάμε: Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός Μνημονίου, που αποδεδειγμένα, πλέον δεν βγαίνει και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση. Ζητάμε, κυρίως, ένα πράγμα: Την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε από την κρίση. Αυτό δεν θα γίνει, αν επιβληθεί περισσότερη "ασφυξία" στην Ελλάδα".

    Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία, ως το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα, αυτό ζητά και αυτό εγγυάται". Καταφέρθηκε εναντίον όσων "τέτοιες στιγμές επιχειρούν αποσταθεροποιήσεις" και σημείωσε: "Κάνουν λάθος όσοι, τέτοιες στιγμές, προσπαθούν να επιβάλουν στον τόπο, πράγματα που δεν τα αντέχει. Και που δεν οδηγούν πουθενά…Κάνουν λάθος κι όσοι ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις. Κάνουν λάθος κι όσοι καλλιεργούν το φόβο ή επιβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα για να ενδώσει η χώρα σε τέτοιες πιέσεις".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν μείνουμε προσκολλημένοι σε ιδανικά ευρωπαϊκά και ελληνικά.

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει την συμπεριφορά της ΕΕ. "Ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνον η Ελλάδα, βρίσκεται τώρα μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Να βγει από την κρίση, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να βρει το δρόμο της ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό. Να κοιτάξει μπροστά, χωρίς καμία καθυστέρηση. Για όλα αυτά, η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες εμπνευσμένους, που να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα. Οι προκλήσεις του σήμερα καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ την αρχή της αλληλεγγύης. Αυτή ήταν η ενοποιητική δύναμη της Ευρώπης. Και αυτή θα κρίνει το μέλλον της".

    Τέλος ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που οδήγησε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όταν άλλοι αναζητούσαν τρίτους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου