ΠΑΕ μετέωρες επί χάρτου και επί χόρτου...

4
 Γράφει ο Ζήσης Καραβάς

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας και της Β΄ Εθνικής οσονούπω ολοκληρώνονται όσον αφορά την κανονική περίοδο (διότι θα ακολουθήσουν και τα πλέι οφ) αλλά η τελική κατάταξη των ομάδων ενδέχεται να κριθεί στα γραφεία των αθλητικών δικαστών. Οι πληροφορίες λένε ότι σύντομα ολοκληρώνεται- αν δεν έχει ήδη ολοκληρωθείαπό την Εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου η προκαταρκτική εξέταση για τους φακέλους με τα 37 ύποπτα (για στήσιμο χάριν του στοιχήματος) ελληνικά ματς τα οποία η UΕFΑ έστειλε πεσκέσι στην ΕΠΟ. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Ανδρέας Φάκος περιμένει το σχετικό πόρισμα με πανέτοιμο το νομικό του οπλοστάσιο για να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους και τις ομάδες που συνδέονται μαζί τους στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Η πιθανολόγηση ότι συμμετείχαν σε στημένα παιχνίδια θεωρείται αρκετή για να υπάρξουν παραπομπές. Και εφόσον τα εμπλεκόμενα πρόσωπα συνδέονται έστω και τυπικά με ομάδες, η αντικειμενική ευθύνη θεωρείται δεδομένη. Κάποιες από τις 24 ΠΑΕ που αναφέρονται στους...... φακέλους της UΕFΑ ας μη σπεύσουν λοιπόν να κάνουν προγραμματισμό (λέμε τώρα...) για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τρεις ή τέσσερις ομάδες μπορεί να κινδυνεύσουν με υποβιβασμό. Μάλιστα, μεταξύ αυτών ενδέχεται να είναι και ομάδα ή ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Ιδωμεν...
Παρεμπιπτόντως, υπάρχει και άλλη μία κατηγορία μετέωρων ΠΑΕ, οι οποίες... χρωστάνε και της Μιχαλούς και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να μαζέψουν ρευστό ή έστω να πετύχουν κάποιες ρυθμίσεις για οφειλές προς πρώην και νυν παίκτες τους και προπονητές για να μπορέσουν να πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν 2011-2012.
Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) στην οποία η πολιτική αθλητική ηγεσία έχει ρίξει το μπαλάκι (ανα)διοργάνωσης και του πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής αντί του θεωρούμενου- και εν πολλοίς όχι αδίκως- ακατάλληλου Συνεταιρισμού των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, άνοιξε τα χαρτιά της... Συγκεκριμένα, η ΕΠΟ δημοσιοποίησε θέτοντάς το προς διαβούλευση ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Και ορθώς έπραξε. Οχι μόνο η οικονομία αλλά και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει 70 Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ). Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί που έχουν μάξιμουμ 36 επαγγελματικές ομάδες μια χαρά πορεύονται ποδοσφαιρικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Πολλές παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν ασφαλώς επί του σχεδίου της ΕΠΟ, αν και το πρώτο που ήδη έχει υπογραμμιστεί από αυτήν εδώ τη στήλη είναι ότι η (επι)ζητούμενη κάθαρση και εξυγίανση δεν μπορεί να επέλθει με τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΟ, τη στιγμή που και τώρα στην Ομοσπονδία ανήκει η βασική πέτρα του σκανδάλου, η διαιτησία. Επίσης, από την ΕΠΟ συντάσσεται ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου, καθώς και ο Πειθαρχικός Κώδικας με τις ποινές που προβλέπονται για τις διάφορες παραβάσεις ομάδων και προσώπων, ενώ σε αυτήν ανήκει η Επιτροπή Εφέσεων που έχει τον τελευταίο λόγο και μπορεί να αυξάνει τις όποιες ποινές-«χάδι» επιβάλλονται σε πρώτο βαθμό.
Ωστόσο ο πρόεδρος κ. Σοφοκλής Πιλάβιος και οι λοιποί διοικούντες την ΕΠΟ πρέπει εδώ και τώρα να ξεκαθαρίσουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως: α) Τι εννοούν όταν προτείνουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Εθνικής Τμήματα Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΤΑΠ) ή ΠΑΕ; β) Τι έχουν κατά νουν όταν υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη αναδιάρθρωση «θα μειώσει σημαντικά μέσω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος το κόστος λειτουργίας των ΠΑΕ και των ΤΑΠ»;
Αν η ηγεσία της ΕΠΟ πιστεύει ότι ομάδες που θα επιχορηγούνται από τον ΟΠΑΠ, θα έχουν σπόνσορες, θα πουλάνε τηλεοπτικά δικαιώματα και θα κόβουν εισιτήρια, δεν θα καταβάλλουν φόρους και δεν θα ασφαλίζουν τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές τους... να (μας) λείπει το βύσσινο. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την πρόσφατη απεργία των μπασκετμπολιστών με αίτημα την ασφάλιση των παικτών της Α2 κατηγορίας η οποία συγκροτείται από Τμήματα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών. Αν λοιπόν οι παράγοντες της ΕΠΟ θέλουν το ποδόσφαιρο στη Β΄ και Γ΄ Εθνική να παίζεται από επαγγελματίες παίκτες, οι οποίοι όμως θα ανήκουν σε ερασιτεχνικά σωματεία, δεν έχουν παρά να το ομολογήσουν δημοσίως. Διότι αυτά δεν συμβιβάζονται. Ή θα έχουμε επαγγελματικά πρωταθλήματα με επαγγελματίες παίκτες που θα ανήκουν (με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις) σε ομάδες- αθλητικές εταιρείες ή θα έχουμε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα με ερασιτέχνες παίκτες που θα ανήκουν σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και οι οποίοι θα αγωνίζονται για τη φανέλα, το χόμπι... άντε και ένα χαρτζιλίκι. Ερμαφρόδιτες πατέντες τύπου «αμειβομένων» ή «ημιεπαγγελματιών» αθλητών δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και δεν μπορούν να... ξαναλανσαριστούν ούτε και με το αιτιολογικό της οικονομικής κρίσης!..

Ζήσης Καραβάς

Δημοσίευση σχολίου

4Σχόλια
  1. ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 3 Απριλίου 2011 11:09 μ.μ.

    Oh!
    Really? Oh my God.

    Thank you for the information.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ Ο ΛΙΑΠΗΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ Ο ΠΑΣΟΚΟΣ
    ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ...

    ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥ...

    ΞΕΚΟΛΑ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ..
    ΠΑΙΞΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ..

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΛΑ
    ΤΗΝ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ.... ΑΡΡΩΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου