Δεν ταιριάζει αυτή η εικόνα στο Πανεπιστήμιο Πατρών!

5
Γράφει ο Μαγια

Με χιούμορ απάντησε ο Νομπελίστας καθηγητής James Watson, στην επίθεση, που δέχτηκε στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών: «Και στις ΗΠΑ υπάρχουν άνθρωποι που δεν με συμπαθούν».
Ωστόσο, πολύ δύσκολα θα διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ή θα υποβαθμιστεί το πρωτοφανές συμβάν, που ταξίδεψε εν ριπή οφθαλμού, μέσω του Διαδικτύου, στα πέρατα της οικουμένης.
Στην Πάτρα την περασμένη Πέμπτη υπέστη πλήγμα το κύρος του Ελληνικού Πανεπιστημίου, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την ταυτότητα και το μέλλον του περίοδο
Αποτελεί όνειδος η σκηνή με τον κουκουλοφόρο, που αποπειράται να επιτεθεί με κοντάρι στον 83χρονο διάσημο προσκεκλημένο. Οσο κι ............αν προκαλούν ορισμένες θέσεις του.  
Αυτή η θλιβερή εικόνα δεν ταιριάζει, πολλώ δε μάλλον δεν εκφράζει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αδικεί τους φοιτητές και προσβάλει τους καθηγητές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται προσωπικότητες με διεθνή αναγνώριση.
Είναι κρίμα, πάντως, το σπουδαίο έργο, που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, να παραμένει …επτασφράγιστο μυστικό!  Να γίνεται, σε μεγάλη  μερίδα της κοινής γνώμης, γνωστό για τον προπηλακισμό του «πατέρα» του DNA κι όχι για τα επιτεύγματα του επιστημονικού προσωπικού του.
Η ανάδειξη του υψηλής στάθμης εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρόσφερε, εκτός των άλλων και μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας. Μια υπενθύμιση ότι, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα της δημιουργίας.
Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και διατυπώνουν τις απόψεις τους, με αφορμή το θλιβερό περιστατικό.

ΔΗΜ. ΣΕΡΠΑΝΟΣ, καθηγητής, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστήμιου Δ. Ελλάδας:
Υπάρχει μεγάλη κρίση αξιών. Δυστυχώς, πολλοί σήμερα αδυνατούν
να διαχωρίσουν την ελευθερία από την ασυδοσία ή να κατανοήσουν
την σχέση της αξιοκρατίας με την ισότητα και το δικαίωμα στην
ίση ευκαιρία. Πολλά θεωρούνται δεδομένα σήμερα, και κυρίως το
δικαίωμα στην αμοιβή χωρίς την ανάλογη προσπάθεια.
Όλα αυτά οδηγούν στην έλλειψη σεβασμού ακόμη και στα βασικά
ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου.
Κατά την άποψή μου, ελπίδα είναι η μόρφωση, η εκπαίδευση και
η κατανόηση για την ανάγκη σκληρής δουλειάς και μεγάλης προσπάθειας
για προσωπική και συλλογική πρόοδο. Αυτές είναι βασικές αξίες
που μπορούν να οδηγήσουν στον αλληλοσεβασμό και την αποστροφή
της βίας που παρουσιάζεται οξυμένη σήμερα.
Στα πλαίσια αυτά, είναι σημαντική η επιτάχυνση της προσέγγισης
του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας, η σχέση των οποίων επίσης
βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα, αφού το
δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελληνικής
κοινωνίας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΜΠΙΑΣ, καθηγητής, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών:
Το εν λόγω περιστατικό, ως κρούσμα βίας, είναι αποκρουστικό, απαράδεκτο, απολύτως καταδικαστέο και ντροπιαστικό. Εκτός του ότι αποτελεί κατάφωρη και πρωτοφανή παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου, προσβάλει βάναυσα το κύρος του Πανεπιστημίου (ακόμα και αν αυτό δεν έχει καμία ευθύνη) τόσο στο εσωτερικό, όσο και κυρίως στο εξωτερικό, λόγω και της ιδιότητας του φιλοξενούμενου νομπελίστα προσκεκλημένου. Παρήγορο σημάδι είναι η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση των παρισταμένων και ιδιαίτερα των φοιτητών. Φαίνεται ότι Πανεπιστήμιο πρέπει πια να συνυπολογίσει σήμερα την τρέχουσα παρακμιακή πραγματικότητα και να αναθεωρήσει  κρατούσες απόψεις για την διαφύλαξη των δρωμένων στο χώρο του, πάντα βεβαίως με την απαιτούμενη ευαισθησία, αλλά και με αίσθηση αυτής της σκληρής παρακμιακής πραγματικότητας. Ευθύνη έχει η πολιτεία που χρόνια κωφεύει στις εκκλήσεις, συνεχείς και μονότονες, να εγκρίνει και να διαθέσει τον απαιτούμενο αριθμό φυλάκων για την φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων. Την μεγάλη όμως ευθύνη έχουν όσοι έχουν καλλιεργήσει ατομικά και συλλογικά την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική άποψη ότι οποιαδήποτε διαφωνία και διαφορετική αντίληψη και άποψη μπορεί και πρέπει να επιβάλλεται με τη βία. Η βία φέρνει βία και αυταρχισμό και η Ελλάδα έχει υποφέρει από αυτό. Μια κοινωνία που ανέχεται την επιβολή της άποψης με τη βία βρίσκεται σε βαθιά παρακμή.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από αυτό το απίστευτο (αλλά μεμονωμένο) γεγονός και παρότι δεν έχει ευθύνη, πρέπει να πάρει τώρα πρωτοβουλία να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προβολής (κυρίως προς το εξωτερικό ακαδημαϊκό περιβάλλον) της ξεκάθαρης θέσης του για την καταδίκη του γεγονότος και την γνωστοποίηση των ενεργειών του για την εξιχνίαση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ευρεία πληροφόρηση σχετικά με τα θετικά ερευνητικά του επιτεύγματα και κυρίως για τις πάμπολλες σημαντικές και αποδοτικές διεθνείς ερευνητικές του συνεργασίες που αποδεικνύουν την εξωστρέφεια των ερευνητών του και το κάνουν γνωστό διεθνώς. Εν τέλει, θα πρέπει με κάθε τρόπο να δειχθεί ότι το απίστευτο και πρωτοφανές αυτό κρούσμα βίας σε μια καλά λειτουργούσα και οργανωμένη πανεπιστημιακή κοινότηταχωρίς προβλήματα, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών,  είναι απολύτως μεμονωμένο και απομονωμένο και ότι έχει τύχει ομόφωνης καταδίκης.

ΣΠ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών:
Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «υψηλού κινδύνου», επειδή ο Καθηγητής Watson, παρά την τεράστια σημασία της επιστημονικής ανακάλυψής του, έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικού περιεχομένου δηλώσεις. Παρ’όλα αυτά θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδοθούν ευθύνες είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στην αστυνομία. Ας σημειωθεί, ότι στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών γίνονται εκατοντάδες εκδηλώσεις χωρίς να σημειώνονται τέτοιου τύπου φαινόμενα. Νομίζω είναι πρακτικά αδύνατο να μηδενιστεί ο κίνδυνος να εμφανιστεί σε μια μαζική εκδήλωση όπως η προχθεσινή ένα μεμονωμένο άτομο ή έστω μια μικρή ομάδα ατόμων και να αιφνιδιάσει με μια βίαιη ενέργεια. Θυμίζω ότι και αλλού έχουν σημειωθεί τέτοια παρατράγουδα, όπου η φύλαξη είναι κατά τεκμήριο πολύ αυστηρότερη απ’ότι στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Από τα πολύ πρόσφατα θυμίζω τον προπηλακισμό του κ.Πάγκαλου στο Παρίσι, του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, την επίθεση στον Μπερλουσκόνι κλπ. .
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το απαράδεκτο και καταδικαστέο αυτό γεγονός, που ας σημειωθεί είναι ευθεία και κατάφορη παραβίαση του Ακαδημαϊκού ασύλου, συνιστά πολύ αρνητική δημοσιότητα για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχω όμως την αίσθηση ότι στην κοινή γνώμη το γεγονός συνδέεται λιγότερο με την αξία και το κύρος του Πανεπιστημίου Πατρών και προσλαμβάνεται περισσότερο σαν ένα βίαιο φαινόμενο που έλαβε χώρα σε ένα Πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι ανεξάρτητα απ’το φαινόμενο βίας που σημειώθηκε , και το οποίο είναι αδύνατο να «σβηστεί» με μια συγκεκριμένη ενέργεια, το Πανεπιστήμιο Πατρών χρειάζεται μια συνεπή και συγκροτημένη επικοινωνιακή πολιτική που έγκυρα θα αναδεικνύει το υψηλής στάθμης εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παράγει έτσι ώστε να πιστωθεί με το κύρος που δικαιούται λόγω της αξίας του.

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. Αα είναι ρατσιστης;;;;;
    Τοτε καλα του κάνανε του φασιστομουτρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάω στοίχημα ότι το 99% των επισκεπτών αυτού του άθλιου blog δεν γνωρίζουν ποιοί είναι και τι έκαναν οι Κρηκ & Γουάτσον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 16 Απριλίου 2011 2:43 μ.μ.
    16 Απριλίου 2011 11:42 μ.μ.

    Μπράβο μας.
    Οποιος εκφράζει κάποια γνώμη μη αρεστή σε κάποιους, πρέπει αυτοί να άρπάζουν ενα καδρόνι και να επιτίθενται να τον κτυπήσουν η να τον σκοτώσουν?
    Και ειδικά αν ειναι φιλοξενούμενος κάπου, και μέσα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα?

    Ωραία τα λέτε .!!!!!!!!!
    Αυτές ειναι οι δημοκρατικές πράξεις 'ετσι?.

    Και εις ανώτερα.
    Καλά πολύ καλά πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το εντυπωσιακο ειναι οτι ο ανθρωπος ειναι 83 χρονων και ηρθε για διαλεξη στην Ελλαδα, την στιγμη, που σε αυτο το διανοητικα τραυματισμενο πληθος που κατοικει σε αυτη τη χωρα, η ηλικια αυτη κοινωνικα ειναι απαγορευμενη, δλδ οποιος ειναι 83 πρεπει να ντρεπεται που ειναι ακομη στην ζωη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ);

    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΟΓΙΩΝ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΕΙ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ/ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΥΛΑΚΑΣ/ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ) ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΟΙΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥΣ (ΑΥΤΟΙ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ!).

    ΟΜΩΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ/ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΙΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ.

    ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΟΥΝΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ.

    ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ 1-1-4 & ΟΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ 120Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου