Αντι για συγκεκριμένα μέτρα ο Πρωθυπουργός διάβασε μια έκθεση ιδεών που την ονόμασε "οδικό χάρτη" (βίντεο)

 Ώδινεν όρος και έτεκε μυν


Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε οτι οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα ανά υπουργείο και έστειλε τα δύσκολα αφού φάμε πρώτα το αρνί

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
- Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσουμε και απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Επειδή γνωρίζω ότι έχουμε τη στήριξη των πολιτών. Αυτός είναι ο δρόμος. Κάποιος άλλος δρόμος που προτείνουν άλλοι είναι δρόμος απομόνωσης, εις βάρος των πολιτών μας. Τον απορρίπτω.
- Στόχος μας οι δαπάνες να επανέλθουν στον μέσο όρο της ευρωζώνης. - Οι πολιτικές μας θα φέρουν αποτέλεσμα και στα............. δύο σκέλη του προϋπολογισμού μας.
         
- Όλοι καλούμαστε να κάνουμε τις αλλαγές άμεσα. Έτσι θα μειωθεί το χρέος. Έτσι θα μειωθεί το βάρος προς τον πολίτη. Θέλει επεξήγηση στον πολίτη. Να είμαστε κοντά του. Θέλει μάχη με όσους φέρνουν εμπόδια.
-  Ενοποιούμε όλες τις κοινωνικές παροχές υπό μία υπηρεσία. Το πρώτο βήμα για μια βάση για ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο ζωής των πολιτών. Μια Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων.

-  Όχι στις σπατάλες και στις αδικίες εις βάρος του πολίτη.

-  Όλα αυτά τα προωθούμε με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

-  Επενδύσεις που δημιουργούν ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

-Προσελκύουμε επενδύσεις που βοηθούν στην καλλιέργεια των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως η πράσινη ενέργεια, η ποιοτική ανάδειξη του τουρισμού.

-Αλλάζουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Το κάνουμε πιο φιλικό για τον επενδυτή. 

- Αλλάζουμε τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Σπάμε κάθε γραφειοκρατία, που παράγει αδιαφάνεια και κρατά πίσω τις δημιουργικές δυνάμεις  της χώρας.

-  Ακόμα κι αν το χρέος μας εξαφανιζόταν ως δια μαγείας, θα ήταν θέμα ελάχιστων ετών να ξαναβρεθούμε με ένα τεράστιο χρέος.

- Το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος. Όχι όταν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε το κράτος. Όταν αλλάξουν ριζικά όλα αυτά που μας οδήγησαν εδώ.

- Μας άφησαν ένα τεράστιο χρέος. Όμως η μείωση του χρέους δεν είναι μόνο αριθμητική. Ξοδεύουμε συνεχώς περισσότερα από όσα παράγουμε. Υπάρχουν βαθύτερες αιτίες. Πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν. Και αλλάζουν.

-Κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο. Όχι στη σπατάλη των χρημάτων του ελληνικού λαού.

- Το πρόγραμμα καλλιεργεί και επενδύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

- Αν λέγαμε όλα αυτά που έχουμε κάνει σε ένα χρόνο, θα ακούγαμε ότι "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα". Και βέβαια μπορούμε να τα καταφέρουμε.

-  Κατανοούμε τις θυσίες του λαού και τις αναγνωρίζουμε

-  Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την πατρίδα μας προς το καλύτερο. Με προσπάθεια και επιμονή.

-  Η βία και η ανομία δεν έχουν καμία θέση σε μια περίοδο που δίνουμε τόσο δύσκολη μάχη. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα.

- Λαμβάνουμε αποφάσεις για αλλαγές τώρα. Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη, γι' αυτό χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια όλων μας.Αυτό που παρουσιάζουμε αποτελεί οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση.