Πόλεμο αρχίζουν οι πανεπιστημιακοί Αντιδρούν στην έκθεση της επιτροπής «σοφών»

7
«Θέση μάχης» παίρνουν απέναντι στο υπουργείο Παιδείας οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που πραγματοποιούν την Πέμπτη το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, απαιτώντας ταυτόχρονα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και πρυτάνεις χαρακτηρίζουν ως «πολιτική προπαγάνδας» την έκθεση της Διεθνούς επιτροπής σοφών που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας και αναφέρει ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ασαφείς αποστολές, ανεπαρκείς στόχους και αβέβαιο μέλλον». Οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν μάλιστα ότι τα μέλη της επιτροπής ήρθαν στην Ελλάδα μία μόνον ημέρα και βασίστηκαν σε γραπτά στοιχεία που πήραν από το υπουργείο Παιδείας.

Σε ερώτηση του «Βήματος» προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Γ. Μυλόπουλο για το αν............. του ζητήθηκαν στοιχεία από τα μέλη της επιτροπής «σοφών», η απάντηση ήταν αρνητική: «Κανένας δεν ζήτησε ούτε να με συναντήσει, ούτε έκανε καμία επιτόπια έρευνα το ΑΠΘ» απάντησε.
«Τα μέλη της επιτροπής πήραν μόνο γραπτά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας και τελικά κατέθεσαν μια έκθεση κατά τη γνώμη μου ανυπόστατη.΄Η τα αποτελέσματά της είναι φτιαχτά ή έχουν πλήρη άγνοια των ελληνικών πανεπιστημίων» τονίζει ο κ. Μυλόπουλος. «Θέλω να παρακαλέσω το υπουργείο Παιδείας για δύο πράγματα» συνεχίζει. «Να φτιάξει μια επιτροπή με μέλη πανεπιστημιακούς από την Ευρώπη και την Ελλάδα και όχι από την Αμερική και την Ασία. Και θέλω να προσκαλέσει τα μέλη αυτής της επιτροπής "σοφών" να έρθουν πραγματικά να κάνουν έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια μήπως και γίνουν σοφότεροι...», καταλήγει.

Και η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κυρία Τόνια Μωροπούλου όμως, απαντάει ότι ποτέ κανένα μέλος της επιτροπής δεν επισκέφθηκε το Ίδρυμα, ούτε ζήτησε κάποιο στοιχείο στην διάρκεια της έρευνάς του.

«Κατώτερη των προσδοκιών μας η έκθεση, καθώς με πολύ συνοπτικό τρόπο αναφέρεται στα προβλήματα ελληνικών πανεπιστημίων» λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου. «Ο τρόπος αλλά και η γενικότερη άποψη που εκφράζουν τα μέλη της φανερώνει ότι δεν γνωρίζουν κανένα από τα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά μόνο όσα τους μεταφέρθηκαν. Πλήθος εσφαλμένων αξιολογήσεων στο κείμενο, όπως εκείνη που αναφέρει ότι έχουμε το υψηλότερο κόστος ανά φοιτητή», συνεχίζει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κινητοποιήσεις ΠΟΣΔΕΠ

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές από την πλευρά τους, αναμένουν ότι θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω θέματα «τετ-α- τετ» με την υπουργό Παιδείας, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.
«Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί» δηλώνει στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Από την στάση του υπουργείου Παιδείας θα κριθεί η στάση της Ομοσπονδίας το επόμενο χρονικό διάστημα» συνεχίζει.
Η ΠΟΣΔΕΠ μετά την παράσταση διαμαρτυρίας θα δώσει και συνέντευξη Τύπου, προκειμένου τα μέλη της να καταγγείλουν την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και της έρευνας και τις εκατοντάδες «παγωμένες» εξελίξεις πανεπιστημιακών που δεν προωθούνται επί μήνες από το υπουργείο Παιδείας

Δημοσίευση σχολίου

7Σχόλια
  1. Η "πράσινη" Τίνα ξόδεψε 19.000 ευρώ για...σπόρους !!!!!!!!

    Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, φαίνεται να έχει εμμονή με τις “πράσινες” εκθέσεις σε μουσεία και εγκρίνει υπέρογκες δαπάνες για την μεταφορά και την φύλαξη των έργων που εκθέτει το υπουργείο της.

    Η εμμονή της όμως αυτή κοστίζει ακριβά στο ελληνικό Δημόσιο και εγείρει ερωτηματικά η διάθεση πολλών χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικές μεταφορικές εταιρίες, όταν κατά τα άλλα η κυβέρνηση ετοιμάζει περικοπές στις οικονομικές δαπάνες των υπουργείων.

    Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια στις 24 Μαρτίου του 2011 αναφέρεται συγκεκριμένα:

    “Εγκρίνουμε δαπάνη ποσού 18.450. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την εγκατάσταση του έργου “Κιβωτός” στο Μουσείο Μπενάκη από την εταιρία “Μιχάλης Γαβριήλ κ ΣΙΑ Ο.Ε.

    Ποσό υπέρογκο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ανάδοχος έπρεπε απλώς να αναλάβει την εγκατάσταση και επανεγκατάσταση του έργου Κιβωτός , τη μεταφορά του έργου και το... αμπαλάζ.

    “Σε συνέχεια της συμμετοχής του ΥΠΕΚΑ στην έκθεση Biennale Di Venezia 2010 με θέμα “Παλαιοί Σπόροι. Νέες Καλλιέργειες” κρίνεται σκόπιμο να παρουσιαστεί το ανωτέρω στο ελληνικό κοινό, σε έκθεση που διενεργείται από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 22 Μαίου” επισημαίνεται στο εν λόγω έγγραφο.

    Ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, ωστόσο εν μέσω οικονομική κρίσης τα 18.450 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία για... μεταφορά και εγκατάσταση σπόρων σε μουσείο είναι τουλάχιστον ένα ποσό αρκετά προκλητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρεπορταζ στη νετ στις 12 με τιτλον πεισμα για το δικιο (sic) του λαου.

    και η αλεκα του σταλιν σε σταλινοπατριωτικη εξαρσιν δια τη δημοσια γη που πωλειται κλπ.

    βεβαιως δεν μας εδιασαφηνισεν δια ποιον λαο ωμιλουσε.

    γιατι αν απηυθυνετο στο κεντρο της πρωτευουσης θα εδυσκολευετο πρωτον να γινει λεκτικως κατανοητη και δευτερον να βρει λαο με καποιαν σχεσιν με το "πατριωτικον" της σαλπισμα πεισμοσυνης,εστω και σταλινικως καθοτιν το ισλαμ δεν μασαει απο σφυροδρεπανα και ανυπακοες του.. σβωλου.

    μαλλον πεισμα περι του λαου γενικως ωμιλουσε,διατι αν ψαξει στην αθηνα ειδικως δια συντεταγμενο ευκρινως λαο,σωθηκε ...σε λεφουσια ορδων και κατσαπλιαδων εκτος νομου και ελεγχου πολιτειας δημοκρατικης...

    τι νοιαζει αλεκα μου τον λαο των 134 φυλων και ορδων των βαρβαρων που τρυγανε το κεντρο της πρωτευουσης το δικο σου πεισμα σταλινοπατριωτισμου;

    και τα δημοσια ακινητα σου και δεκο που χανεις σαν την του ποιητου αλεξανδρεια του ημεδαπου σταλινισμου της ιδιοκτησιας που χανεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 12,47.....Σάλταρες !!!

    Αφού αποχάζεψες γράψε ότι φταέι και η Αλέκα και για αυτό
    ΗΛΙΘΙΕ.

    ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ

    Διαστάσεις πέρνει μέρα με τη μέρα η κρίση στον χώρα της ανώτατης εκπαίδευσης μετά τα λουκέτα στο ΤΕΙ Πειραιά και στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Τη σκυτάλη πήρε την Πέμπτη η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου...


    Η Γενική Συνέλευση των καθηγητών της Σχολής, όπως αναφέρει σε ψήφισμά της, «σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι η Σχολή Αρχιτεκτόνων αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου, μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση, η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης».

    Όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές, η αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται κυρίως σε δύο αιτίες. Καταρχάς μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία.

    Επιπλέον στην Αρχιτεκτονική Σχολή -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων, που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.

    Οι καθηγητές της Σχολής καλούν τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος και τους φοιτητές τους να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση της 4ης Μαΐου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να φτιάξει μια επιτροπή με μέλη πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και όχι από την Αμερική ...

    ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
    δικαια λοιπον εισαστε στο πατο ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ ΡΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νέο ρεόρ ΠΑΣΟΚ ΤΩΡΑ! Στις 1070 μονάδες το CDS του 5ετούς ομόλόγου!!!

    Σε νέο ρεκόρ ΠΑΣΟΚ εκτινάχθηκε το κόστος ασφάλισης των ελληνικών 5ετών ομολόγων, καθώς φουντώνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μέχρι στιγμής αυξάνεται 23 μονάδες στις 1070 (10,7%) που είναι και ρεκόρ όλων των εποχών!! Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση 5ετών ομολόγων αξίας 10 εκ πρέπει να δοθούν ασφάλιστρα 1,07 εκ ευρώ!!

    Νέο υψηλό και για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου Πορτογαλίας, στο 9,064%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ασαφείς αποστολές, ανεπαρκείς στόχους και αβέβαιο μέλλον»
    Φυσικά και κάνει λάθος η επιτροπή σοφών: 1)Υπάρχει σαφής αποστολή: να μεγαλώσει ο κανακάρης και να του αφήσω την έδρα, 2) υπάρχουν επαρκείς στόχοι: να πουλήσουμε βιογραφίες ...αγίων για πανεπιστημιακό σύγγραμμα, να πάρουμε προγράμματα μέσω κουμπάρων για να μοιράσουμε λεφτά σε ημέτερους και να εξαγοράσουμε την εξέλιξη μας, να μπούμε σε 20 επιτροπές για να τα κονομάμε (καθηγητής "βαρώνος" που βούλιαξε όλες τις ΔΕΚΟ μέχρι και σε επιτροπή για οικοδόμους συμμετείχε), και 3) υπάρχει σίγουρο μέλλον αφού βολεύουμε όχι μόνο τις συζύγους και τα παιδιά και τους γαμπρούς, αλλά και το ... αίσθημα. Να υπάρχει και μια πόρτα ανοιχτή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε δέν ντρέπονται λίγο απο το καθηγητικό κατεστημένο.

    Τους τσούζει η αλήθεια με αυτό το πόρισμα που βγήκε στην φόρα για δαύτους.

    Ζητάνε και τα ρέστα απο πάνω.

    Ούστ ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου