Φοροέλεγχοι 10.000 επαγγελματιών για 1 δισ. ευρώ


Γιατροί, δικηγόροι και τραγουδιστές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στους βασικούς υπόπτους που έχουν στοχοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ρίχνεται από την προσεχή Δευτέρα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Οι 10.000 επαγγελματίες που απαρτίζουν τη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, θα μπουν σταδιακά στο μικροσκόπιο ειδικών ομάδων ελεγκτών, με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους...

Οι έλεγχοι θα γίνουν με νέες μεθόδους στα πρότυπα του αμερικανικού IRS.
Το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε τους ύποπτους φοροδιαφυγής μετά από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και διαθέτει το πλήρες περιουσιολόγιό τους (ακίνητα, καταθέσεις, εισοδήματα, αυτοκίνητα).
Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από ένα δείγμα 1.700 ατόμων, τα οποία και θα... χρεωθούν ειδικές ομάδες «κρούσης» εφοριακών που θα απασχολούνται αποκλειστικά στις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Επί της ουσίας, τα φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να δικαιολογήσουν ότι το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ειδικές ομάδες «κρούσης» θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν.
Παράλληλα, από τις αρχές Απριλίου έχουν «κλειδώσει» συγκεκριμένοι στόχοι και έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση ΦΠΑ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια. Μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει έσοδα 84,2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω δράσεις εξειδικεύονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί την Πέμπτη.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα «μνημόνιο» συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και τον καλύτερο συντονισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το Σχέδιο θέτει ως στόχο την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.
NewsBomb.gr