Ώρα μηδέν για την Λιβύη – Μαίνονται οι άγριες μάχες

Τέλος δεν έχουν οι αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και στις πιστές δυνάμεις στο Μουαμάρ Καντάφι. Οι προσκείμενοι στο καθεστώς δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν περιοχές που έχουν περάσει στους πολέμιους του καθεστώτος με συνεχείς επιθέσεις όπως η χθεσινή σε αποθήκη όπλων που βρίσκεται κοντά στη Βεγγάζη , η οποία σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera είχε τραγικό απολογισμό καθώς δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές τουλάχιστον 27 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν χθες βράδυ από δύο εκρήξεις
Σήμερα οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν με άρματα μάχης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Ζαουΐγια στη δυτική Λιβύη.  «Τώρα πλέον με........ όλη τη δύναμη του πυροβολικού, με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, βλέπουμε μάχες και σκοτωμούς που δεν έχουμε δει ούτε στο Ιράκ. Τη θεωρώ μία πλήρη γενοκτονία», τονίζει αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
«Οι μάχες έχουν φθάσει πλέον μέσα στην πόλη. Πάνω από 15 τεθωρακισμένα εισήλθαν πριν δύο ώρες στην πόλη συνοδεία ενός άρματος μάχης. Υπάρχουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε όλες τις περιοχές και τα τεμένη της πόλης κήρυξαν ‘τζιχάντ’ ενάντια σε όλες τις ταξιαρχίες», τόνισε ο ίδιος άνδρας στο Αλ Αραμπίγια.
Αναφορά στις μάχες στη Ζαουΐγια κάνει και το έτερο αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο επίσης μεταδίδει ειδήσεις για μάχες και προσθέτει πως εβλήθησαν πυρά εναντίον κατοικιών.
Λίβυοι αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν την επίθεση των πιστών δυνάμεων στον Μουάμαρ Καντάφι στη δυτική πόλη Ζαουΐγια, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
«Εισήλθαν στη Ζαουΐγια στις έξι το πρωΐ σήμερα με ισχυρές δυνάμεις, εκατοντάδες στρατιώτες και με άρματα μάχης. Ο λαός μας αντιστάθηκε. Κερδίσαμε προς το παρόν και οι πολίτες συγκεντρώνονται στην πλατεία», τόνισε οΓιουσέφ Σάγκαν, εκπρόσωπος των δυνάμεων των εξεγερμένων στη Ζαουΐγια.
Οι εξεγερμένοι κατά της ηγεσίας του Μουάμαρ Καντάφι στην ανατολική πόλη Ρας Λάνουφ άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου που υπερίπτατο των γραμμών τους σήμερα, μεταδίδει ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς, μία ημέρα μετά την κατάληψη της πόλης από τους αντικαθεστωτικούς. Ιατρικές πηγές στην πόλη Αζμπαντίγια δήλωσαν σήμερα ότι Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 21 είναι οι τραυματίες από τις μάχες στην στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λάνουφ.
Στήριξη της ένωσης Alba στη πρόταση Τσάβες
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες προώθησε την περασμένη εβδομάδα πρόταση για διεθνή διαμεσολάβηση ώστε να επιλυθεί η σύγκρουση στην βορειοαφρικανική χώρα. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών που συγκροτούν την Alba, και οι οποίοι συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας για να μελετήσουν την πρόταση για ειρηνευτική διαμεσολάβηση στη Λιβύη , ο Τσάβες ανέφερε : «Θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία ημέρα»
Οι χώρες μέλη της ένωσης της Μπολιβαρικής Εναλλακτικής για τις Αμερικές (Alba), το μέτωπο που έχουν συστήσει κατά της φιλελευθεροποίησης η Κούβα και η Βενεζουέλα, συμφώνησαν χθες βράδυ στο Καράκας να οργανώσουν μία διεθνή επιτροπή που θα ασχοληθεί με την κρίση στη Λιβύη. Μέλη της Alba είναι ο Ισημερινός, τα δύο μικρά κράτη της Καραϊβικής Σαιν Βίνσεντ & Γρεναδίνες και Αντίγουα & Μπαρμπούδα, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα , η Ονδούρα και η Δομηνικανή Δημοκρατία
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση Τσάβες δεν βρίσκει σύμφωνους τόσο τις ΗΠΑ όσο και την αντιπολίτευση στη Λιβύη.
newscode