Γκρέκο Μασκαρά

2

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. «Στην Ελλάδα είναι φυλακή οι φτωχοί και όσοι δεν έχουν ισχυρές διασυνδέσεις».
    Από factorx στις 06/03/2011
    Share
    Απροσδόκητες συμμαχίες

    Toυ Τασου Τελλογλου

    «Στην Ελλάδα ποιος είναι φυλακή; Οι φτωχοί και όσοι δεν έχουν ισχυρές διασυνδέσεις». Η φράση αυτή του αντεισαγγελέα Εφετών Θράκης κ. Βασίλη Φλωρίδη στο συνέδριο για το οικονομικό εγκλημα, πριν από τρεις εβδομάδες στην Κομοτηνή, «σηματοδοτούσε» και το πρόγραμμά του στην περίπτωση που θα αναλάμβανε εισαγγελέας για το οικονομικό έγκλημα, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

    Ο κ. Φλωρίδης, που είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητος, καθώς του αρέσει να έχει γνώμη και η γνώμη αυτή να ακούγεται, δεν είναι μυστικό ότι επιθυμούσε τη θέση. Του λειτουργού δηλαδή που θα έπαιζε τον ρόλο που είχε στο παρελθόν ο κ. Γιάννης Διώτης στην αντιτρομοκρατική.

    Ηδη από τις αρχές του 2010 ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε εκδηλώσει την πρόθεση να δημιουργήσει έναν τέτοιο θεσμό, αλλά τα πράγματα σε κάθε επίσκεψη της τρόικας γίνονταν όλο και πιο ασφυκτικά από την αποψη χρόνου, καθώς οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών αναρωτιούνταν γιατί δεν «συλλαμβάνεται» η μεγάλη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης στις αρχές του 2010 σε ένα κείμενό του με δεκάδες παραλήπτες στην κυβέρνηση και την ηγεσία της Δικαιοσύνης είχε παρατηρήσει ότι η διαχείριση και αξιοποίηση των πληροφοριών για το οικονομικό έγκλημα γίνεται άναρχα, ενώ πολλές φορές όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατέχουν ένα μέρος της υπόθεσης που αν συσχετισθεί με τα άλλα μπορεί να επιφέρει καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα.

    Η σοβαρότερη παρατήρησή του ωστόσο ήταν ότι καμία από τις διωκτικές υπηρεσίες του κράτους (τελωνεία, ΣΔΟΕ, ΕΛΥΤ, οικονομικό έγκλημα, οικονομικοί επιθεωρητές) δεν έχει θεσμοθετημένη υποχρέωση να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πολλές φορές στις συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζονται δύο και τρεις εκπρόσωποι υπηρεσιών, ενώ σήμερα οι οικονομικοί εισαγγελείς που χειρίζονται μεγάλες υποθέσεις δεν παρακολουθούν -κατά κανόνα- τα όργανα δίωξης (εξαιρέσεις υπάρχουν ιδιαίτερα στην Εισαγγελία Αθηνών), αλλά καλούνται εκ των υστέρων να «διορθώσουν» λάθη που εχουν κάνει τα προανακριτικά όργανα, με αποτέλεσμα να «πέφτουν» ή να μην φτάνουν καν στο ακροατήριο οι δικογραφίες.

    Η «απόσπαση» του επικεφαλής εισαγγελέα για το οικονομικό εγκλημα στο υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε αντιδράσεις στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας, καθώς μόνο στην Αθήνα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 90 μεγάλες φορολογικές υποθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς. Ορισμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί εκφράζουν την άποψη ότι η υπαγωγή της εισαγγελίας για το οικονομικό εγκλημα στο υπουργείο Οικονομικών θα την κάνει πιο ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις. Αντίθετα άνθρωποι που σκέφτονται όπως ο κ. Φλωρίδης -δεν είναι η πλειοψηφία- στις εισαγγελίες πιστεύουν ότι τα περιθώρια για πιέσεις είναι μικρότερα.

    Στο υπουργικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε το θέμα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που στήριζε την επιλογή του κ. Βασίλη Φλωρίδη βρέθηκε αντιμέτωπος με μία απροσδόκητη συμμαχία των «θεσσαλονικαρχών» του ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Και οι δύο υποστήριξαν με διαφορετικά επιχειρήματα ότι οικονομικός εισαγγελέας με τόσο εκτεταμένες αρμοδιότητες θα προσέκρουε σε συνταγματικά όρια.

    Το θέμα επανήλθε στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάταια ήλπιζε ότι ο πρωθυπουργός θα έπαιρνε κάποια θέση. Σε αυτή τη συνεδρίαση το συνταγματικό θέμα που είχε εγερθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση λύθηκε ως διά μαγείας, όταν κάποιος πρότεινε ο νέος εισαγγελέας να ορίζεται από τις εισαγγελίες της Αθήνας. Σαν να λέμε δηλαδή ότι το Σύνταγμα της χώρας ισχύει στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης…

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100066_06/03/2011_435007


    Όλοι οι Έλληνες απέναντι στους νόμους είναι ίσοι. Το λέει και το …Σύνταγμα.

    Αντώνη έχεις πολλή δουλειά να κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΚΡΕΚΟ ΜΑΣΚΑΡΑ

    Πρέπει το τραγούδι του Μηλιώκα να ειναι ο Εθνικός υμνος του κάθε Ελληνάρα.

    Κουτί στην ιδιοσυγκρασία του και με το παραπάνω ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου