Προετοιμάζεται διπλωματικά και στρατιωτικά η Ελλάδα για «θερμό επεισόδιο»

17
Του Μανώλη Κυπραίου

Ανησυχία επικρατεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπου ευθέως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε θαλάσσιες ζώνες τις οποίες έχει δικαίωμα να τις ελέγχει βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Η πρώτη πρόκληση αφορά την περιοχή του Καστελλόριζου, όπου οι Τούρκοι έχουν εξαγγείλει μια από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές ασκήσεις των τελευταίων 20 ετών, θέμα το οποίο είχε αναδείξει πρόσφατα πρώτο το newscode (διαβάστε εδώ ). Η δεύτερη πρόκληση αφορά την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης,  τα ερευνητικά πλοία που εκτελούν αποστολές χαρτογράφησης του βυθού σε περιοχές νοτίως της Κρήτης και .........
νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου να της καταθέτουν χάρτες διάπλου και ρότας.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ελληνική πλευρά είναι πως λόγω του γεγονότος πως  η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε «θερμή ζώνη» από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στη Λιβύη και τα βλέμματα της Διεθνούς Κοινότητας είναι στραμμένα εκεί, η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «θερμό επεισόδιο» στοχεύοντας στα «μειωμένα αντανακλαστικά» των ισχυρών δυνάμεων.
Στόχος της Αγκυρας, όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, είναι η δημιουργία καθεστώτος αμφισβήτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών που σχεδιάζει να ανακηρύξει η Αθήνα. Ιδιαίτερα μετά τα πρώτα στοιχεία διεθνών επιχειρήσεων ελέγχου κοιτασμάτων, πως η Ελλάδα διαθέτει πολύ περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, στη νότιο Κρήτη και νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, είναι «ηλίου φαεινότερο» πως η Αγκυρα θα διεκδικήσει «μερίδιο» με οποιοδήποτε τρόπο και κυρίως κόστος.
Εν ολίγοις η  Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα-συνήθη-αργά αντανακλαστικά της Ελλάδας, θα επιχειρήσει με τη γνώριμη σε αυτή «πολιτική των κανονιοφόρων» να επιβάλει τη βούλησή της.

Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία στο Ν/Α Αιγαίο

Για την όλη κατάσταση και το σκηνικό κρίσης που πάει να δημιουργήσει η Αγκυρα στο Αιγαίο, έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όσο και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τι συμφωνήθηκε λοιπόν.
Σε διπλωματικό επίπεδο, το ΥΠΕΞ εξουσιοδότησε τους πρέσβεις της χώρας στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, να τους ενημερώσουν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Σε τακτικό-επιχειρησιακό επίπεδο, θα σταλεί στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου μοίρα του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούμενη από φρεγάτες, πυραυλακάτους και πλοία υποστήριξης. Παράλληλα θα γίνει μεταστάθμευση μαχητικών και επιθετικών ελικοπτέρων σε στρατιωτικά αεροδρόμια νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενώ επίλεκτες μοίρες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού θα «διασπαρθούν, εκεί που πρέπει», όπως μας δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

Συνεχή ενημέρωση σε Λευκωσία και Τελ Αβίβ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως για τις εξελίξεις έχει δείξει τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ, χώρες οι οποίες επηρεάζονται  άμεσα από τις κινήσεις της Τουρκίας, μιας και η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» που βρίσκεται μοιρασμένο στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ και της Κύπρου.
«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ισραηλινούς και την Λευκωσία για τα παιχνίδια των Τούρκων» τόνισε χαρακτηριστικά στο newscode ανώτερος διπλωματικός υπάλληλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσίευση σχολίου

17Σχόλια
  1. ΑΦΟΥ ΚΑΩΑΤΖΑΡΑΝΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ
    ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

    ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΝΤΑΧΝΤΙΡΝΤΙ.
    Ο ΧΕΣΜΕΝΟΣ - ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ- ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΝ ΣΙΑ ΤΗΝ ΜΙΑ
    ΤΟΝ ΟΗΕ..ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ
    ΚΛΠ...

    ΘΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ.

    ΤΑ ΤΣΟΥΠ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΚΛΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ 20%....!!
    ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑ 95%...!!

    ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ..ΝΙΚΟΛΑΗ..ΑΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΜΑΣ.
    Π Ρ Ο Δ Ο Τ Α Ρ Ε
    ΣΑΠΙΟ ΣΠΕΡΜΑ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΗ ΜΗΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΧΑΙΝΟΜΑΙ
    ΤΟΝ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΟ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ
    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΟΥ ΔΝΤ.
    ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ
    ΕΔΩ....

    Εξ άλλου, αναφερόμενος στην άδεια που έδωσε η Τουρκία σε ιταλικό πλοίο να κάνει έρευνες στο Καστελόριζο, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα να παραιτηθεί:

    «Καταλαβαίνετε τί νομιμοποίηση γίνεται των διεκδικήσεων του κ. Νταβούτογλου; Αντιλαμβάνεστε τί προδοσίες γίνονται; Αντιλαμβάνεστε τί εγκλήματα διαπράττονται εξαιτίας της ανεπάρκειας της εξωτερικής πολιτικής; Έχουμε έναν Νταβούτογλου απέναντι, ο οποίος, εν πάση περιπτώσει, είναι ένα τεράστιο μέγεθος για τα δεδομένα της περιοχής μας και εμείς αντιπαρατάσσουμε τον κ. Δρούτσα. Είναι τρελά πράγματα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    ...ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    Υ.Γ. ΤΙ ΕΠΑΘΕ Ο ΜΑΥΡΟΣ..ΠΗΓΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΕ ΤΟ
    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ..ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Δρούτσας δεν είναι Υπουργός Εξωτερικών. Είναι εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ελέγχουν άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nαι, Μανώλη. Προετοιμάζεται η Ελλάδα, ώστε άμα γίνει κάτι να έχει φοβερά εκπαιδευμένους φαντάρους...

    Άντε ρε μάγκες, στείλτε έτσι για δοκιμή στη Λιβύη μιά Μεραρχία με αυτούς τους 9 μηνίτες φαντάρους, να δούμε την εξυπνάδα του μαρξισταριού να μειώσει τη θητεία στους 9 μόλις μήνες, ΤΙ ΣΟΪ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ!!! Ξέρουν να λάβουν θέση μάχης; Ξέρουν να επιτεθούν; Ξέρουν να κάνουν όρυγμα;

    ΑΝΤΕ ΡΕ ΑΥΞΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ 18 ΜΗΝΕΣ, ΜΕ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ...

    Δώστε και 50.000 υπαξιωματικούς πεζικού στην Αστυνομία να βάλει φυλακή τις εκατοντάδες ένοπλες συμμορίες που σκοτώνουν κάθε μέρα και 10 έλληνες...

    Αντε, μπας και ξαναγίνουμε κανονικό κράτος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΑΧΗ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΘΑ ΠΕΡΙΜΑΝΑΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΧΗΣ...

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ!!!

    ΕΜ ΒΕΒΑΙΑ, ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΒΓΑΛΤΕ ΣΗΜΑΙΕΣ;;

    ΑΝ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΕΜΙΖΕ ΣΗΜΑΙΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ:
    ΖΗΤΩ Ο ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσο παρατηρικοί είστε ;

    Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σύρο.
    Κάντε κλικ για μεγέθυνση και πείτε μας, τι έχει πολύ ενδιαφέρον στη φωτο !

    Αν δεν μπορείτε να το διακρίνετε, κάντε κλικ .
    εδώ
    Kάντε πρώτα όμως μια
    προσπάθεια !

    Η φωτογραφία είναι από το papandreou.gr
    στις Πέμπτη, Μάρτιος 24, 2011
    4 σχόλια:

    - Μηπως το ποσοι τον φυλανε???

    - Άνθρωπος στη στέγη του σπιτιού.
    Σκοπευτής; Μήπως;

    - μπα ,περαστικος στην σκεπη.

    Ισως, αλλα μακαρι να ηταν Πατριωτης.. μπαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε 10.03 μ.μ.

    Εύχομαι να μην είναι έτσι. Πιστεύω πως οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, παραμένουν αξιόμαχες και έμπειρες. Τα αρνητικά σχόλια που γράφονται για αυτές και τα διάφορα «κουτσομπολιά», έχουν πιθανά να κάνουν με εσκεμμένη προσπάθεια απαξίωσής τους.
    Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμείς οι Ελληνες, έχουμε κάτι που στερούνται οι περισσότεροι λαοί στον κόσμο. Ψυχή. Και όταν χρειαστεί-κατά έναν περίεργο τρόπο-αυτή η ψυχή αναγεννιέται μέσα μας και μετατρέπεται στο ελληνικό «όπλο μαζικής καταστροφής». Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να είμαστε πρωτίστως μονιασμένοι και όχι σε κατάσταση«διαίρει και βασίλευε» όπως θέλουν κάποιοι για να μας ελέγχουν. Ελπίζω να το καταλάβουμε και να το πράξουμε σύντομα. Γιατί το πρόβλημά μας ουσιαστικά δεν είναι ούτε η Τρόικα, ούτε η Τουρκία. Το πρόβλημά μας, είμαστε εμείς.

    Οι Τούρκοι έχουν ένα σοφικό για τους Ελληνες που λέει το εξής: «Φτάχνει ο Θεός τον Ελληνα και τον αφήνει στη χερσόνησο του Αίμου. Αρχίζει ο Ελληνας να γυρίζει δεξιά-αριστερά, «μαμούνι» στην κυριολεξία. Είχε τον ασταμάτητο. Προβληματίζεται ο Θεός. Λέει: “Πρέπει να τον σταματήσω”. Σκέφτεται, φτιάχνει λοιπόν τον Τούρκο και τον βάζει δίπλα του. Μαλώνουν-αγκαλιάζονται, ξαναμαλώνουν τίποτα. Ο Ελληνας συνέχιζε. Και τελικά ο Θεός μετά από σκέψη, βρήκε τον τρόπο και σταμάτησε τον Ελληνα: Εφτιαξε έναν ακόμα»…

    Μανώλης Κυπραίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΓΙΑ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΟΟΟΟΟΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!!!!


    ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΤ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. bravo re kypree poli kalo artro kai ekpliktiko sxolio. ise mesa opos panta. ante na se doyme kai se kamia tv na mas enieronis na min akoyme olo malakies apo ta papagalakia toy george kai cia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΕΜΜΕΣΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΠΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας πανε οι τεμπελες λουγκρες
    ο ΓΑΠ και ο Αιβαλιωτης να τα υπερασπισουν που δεν πηγαν στρατο.

    ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια ζωή ενδίδουν οι πολιτικοί μας.
    Ποιός θά τρίξει τά δόντια στούς
    μεμέτηδες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το πασόκ ανακτά το χαμένο έδαφος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της κυριακάτικης καθημερινής, το πασόκ προηγείται της ν.δ. κατα 6 μονάδες!!!
    Ο Παπανδρέου κερδίζει έδαφος σε σχέση με τον σαμαράκο...

    ΚΛΑΨΤΕ ΤΩΡΑ ΔΕΞΙΟΥΛΗΔΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 25 Μαρτίου 2011 2:47 μ.μ.

    συνηθως το βραδυ παιρνω εγω κοκα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα προβλήματα του στρατού μας είναι άλλα κύριοι κι όχι το αν θα πρέπει να προετοιμάζονται για μάχες ή όχι.
    Εξάλου όπως έλεγες και ο ποιο πάνω, μπορείτε να φανταστείτε μια Μεραρχία επανδρωμένη με εννιαμηνίτες (οι οποιοι φυσικά δεν θα έχουν εννιάμηνο, αν είναι στο μέσο ας πούμε της θητείας τους θα έχουν 4 μήνες εκ των οποίων 1 θα είναι στο κέντρο Εκσης, και άλλος 1 με άδειες παραμεθορίου, κανονική, εορταστική, φοιτιτική αγροτική κλπ,Κανένα ακόμα μήνα θα τον έχουν φάει σκοπιά ή φυλλάκια, οπότε φανταστείτε με 2-3 βολές που θα έχει κάνει τι ακριβώς θα γνωρίζει και αυτός από ατομική τακτική αλλά και τι ακριβώς θα γνωρίζουνε από διοίκηση διμοιρίας και οι διμοιρίτες που διοικουνε διμοιρίες των 3-4 ατόμων.
    Τα προβλήμματά μας, αν ανατρέξετε στο δίκτυο ελευθέρων ηλιθίων ..ουπσ φαντάρων ήθελα να πω, είανι τα αντεθνικά συνθήματα που φωνάζουν, οι λίγες έξοδοι, οι αυταρχικοί συμπεριφορά των στελεχών και των διοικητών και δε ξέρω τι άλλο.
    Α ρε απόγονοι του Λεωνίδα σου λένε με΄τα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 25 Μαρτίου 2011 2:47 μ.μ


    ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΟΘΕΤΟ

    ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΜΗΠΩΣ ΔΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου