Ανήσυχος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί για τις εξελίξεις που έρχονται

20
Του Μανώλη Κυπραίου

Κατηφείς και προβληματισμένοι ήταν όλοι οι παριστάμενοι στο υπουργικό συμβούλιο, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο τόνος που απευθύνθηκε αλλά και τα όσα είπε δεν έκρυβαν την ανησυχία του. Ισως την μεγαλύτερη από τότε που αποφάσισε η χώρα να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε σε όλους τους υπουργούς πως «έρχονται πολύ δύσκολες μέρες», αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ παράλληλα μίλησε για ξεκάθαρη επίθεση των κερδοσκόπων στην Ελλάδα-με αφορμή την υποβάθμιση από την Moody’s-λέγοντας πως: «κάποιοι επιθυμούν να χρεωκοπήσουμε», τονίζοντας επίσης ότι:

«Η χρονική στιγμή που έγινε η ανακοίνωση (από την Moody΄s) δεν είναι τυχαία. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την άρνηση αρκετών χωρών στην Ευρώπη να υποστηρίξουν την ελάφρυνση του βάρους μας, είτε για πολιτικούς, είτε για οικονομικούς λόγους, με την τροϊκα να μας πιέζει ολοένα και περισσότερο. Στις 11 και 25 Μαρτίου θα έχει ξακαθαρίσει το τοπίο για το......... τι πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε».

Επίσης ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας την οποία κατηγόρησε πως εξαιτίας της προηγούμενης διακυβέρνησής της η χώρα βρίσκεται σε αυτό το σημείο, σχολιάζοντας παράλληλα αρνητικά και το γεγονός πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει «όχι» εκ των προτέρων σε συναίνεση στην γραμμή που θα ακολουθηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Πάντως προσπαθώντας να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των υπουργών ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι: «δεν έχει έρθει και το τέλος του κόσμου» και πως οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν λέγοντας: «έχουμε ένα στοίχημα να κερδίσουμε και πρέπει να το κερδίσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ενημέρωση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όπου τόνισε πως υπήρχαν έντονες φήμες για μια τέτοια γνωστοποίηση εκ μέρους του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης και γι΄ αυτό το λόγο υπήρξαν επαφές τόσο του ίδιου, όσο και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με την Moody’s για να πεισθεί πως δεν είναι έτσι τα πράγματα και να μην υπάρξει υποβάθμιση, με την Moody’s να υπόσχεται πως θα «εξετάσει το θέμα».
Όμως-σύμφωνα πάντα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου-οι ιθύνοντες νόες του οίκου αξιολόγησης προχώρησαν στην υποβάθμιση λίγο πριν τις συνόδους της Ε.Ε. και σε μέρα εθνικής αργίας στην Ελλάδα, προσπαθώντας να «κάνουν κακό»-όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να μη δίνουν την εντύπωση στους πολίτες πως δεν υπάρχει συντονισμός-αναφερόμενος στην πρόσφατη αντιπαράθεση Γ. Ραγκούση και Β. Βενιζέλου για το θέμα των μεταναστών-ζητώντας να υπάρξει συντονισμός με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή.

Στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώθηκε επίσης για θέματα που αφορούν την πορεία των επενδύσεων, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ υπήρξε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς, τόσο για τη σημερινή επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών όσο και για το θέμα των μεταναστών αλλά και της Λιβύης.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα του εμφυλίου στην Λιβύη, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική επιχείρηση κατά του αραβικού κράτους-υπονοώντας τις ΗΠΑ-αν πρώτα δεν υπάρξει «πράσινο φως» από τον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος ενημέρωσε για τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Γενικού Επιτελείου για την Λιβύη και την εμπλοκή της αμερικανικής βάσης της Σούδας, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής αλλά και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης επεσήμαναν πως τα υπουργεία και τα αρμόδια σώματα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση που θα εκδηλωθεί υπό τη μορφή πολιτικών προσφύγων προς τη χώρα μας.

Πάντως εξερχόμενοι οι υπουργοί δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, με αρκετούς από αυτούς να εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός με την ομιλία του προς αυτούς, ουσιαστικά άφησε όλα τα ενδεχόμενα «ανοικτά» και πως οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις του που θα είναι είτε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είτε δημοψήφισμα.

Δημοσίευση σχολίου

20Σχόλια
  1. ναι....
    το έχει πιάσει ο προβληματισμός.

    Ελικόπτερο ? μπορεί να βρεθείς κανένας Έλληνας Πιλότος και έχουμε
    Τσαουσέσκου + ξεμπερδέματα.....

    Προεδρικό Αεροπλάνο ? και αν με αφήσουν εμένα στην απόψω η συμμορία
    Παμπούκης-Νίκος και συν αυτώ που έχουν καπαρώσει το αερόπλανο συν την οικογένεια του Παπακώ....

    Υποβρύχιο ? Ωχ ..θα το βυθίσει ο χοντρός και θα πει ότι έγερνε και ότι εγώ έφταιγα που το πήρε.....

    Κανό ? μπά..έχει παλιόκαιρο...

    Σκι !!!!! O yes.. είναι εδώ και το καρντάση ο κοντός ο καστελόριζος..
    Ο.Κ. mister Κυπραίος..

    Ωχ..μάμυ θυμήθηκα τον Τάσο τον αντι-αυνάν μάμυ...Help..help..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαφήσουν οι κύριοι αριστεροί τα "δεν πουλάμε τίποτα, να φέρου πίσω τα κλαμμένα οι υπουργοί που παραδέχονται ότι έκλεψαν".

    Κανείς δεν πρόκειται να φέρει πίσω τίποτα.

    Ας πουλήσουμε κανένα χωράφι, να μαλακώσει η στάση των διεθνών αγορών και να μειωθεί το χρέος.

    Τουλάχιστον να μπορέσουμε να αγοράσουμε μπαταρίες για τα περιπολικά.

    Χωρίς δάνειο από τις τράπεζες, ζούμε. Το πολύ πολύ να μου πάρει το σπίτι. Ας το πάρει. Τα τούβλα και τα σίδερα ξαναγίνονται. Χωρίς όμως αστυνομία, μέσα σε αυτή την εγκληματικότητα ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για πιο λόγο υπάρχει το ελληνικό δημόσιο...

    1. Οι απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα, σχεδόν στο σύνολό του και κυρίως τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, έχουν επικεντρωθεί στη διασφάλιση "λόγου ύπαρξης και διατήρησης". Λόγος ύπαρξης, αφού η πραγματική παραγωγικότητα τους είναι γύρω στο μηδέν, δεν είναι άλλος από τη διαρκή τροχοπέδηση κάθε διαδικασίας διεκπεραίωσης υποθέσεων των πολιτών, χάριν των οποίων, υποτίθεται, ότι υπάρχουν και αμείβονται. όσα περισσότερα εμπόδια φέρουν στην παραμικρή διαδικασία, τόσες μέρες "ύπαρξης" εξασφαλίζουν και έτσι την αμοιβή τους στο τέλος κάθε μήνα.


    2. Στο σύνολο του το πολιτικό σύστημα σήμερα έχει πλέον μια και μόνη έγνοια: πως θα εξασφαλίσει τους μισθούς αυτούς στο τέλος του μήνα. θεωρεί ότι δεν έχει καμία άλλη αποστολή αφού με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει και τη δική του "ύπαρξη".


    3. Η τελευταία σοβιετικού τύπου "δυτική" κοινωνία δεν μετράει πολλές μέρες ακόμα. το σοκ θα είναι συντριπτικό και θα την πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα: η επόμενη γενιά των νέων Ελλήνων.


    4. "Ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω". Δεν έχει βρεθεί στην ιστορία του homo economicus πληρέστερος σε περιεχόμενο κανόνας.


    5. Δεν αρκεί μόνο να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα αλλά και να αναθέσουμε τη διαχείρισή της σε ανθρώπους που (με πολύ κόπο, πόνο και χρόνο) θα σχεδιάσουν τη "διόρθωση". Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι πολιτικοί. Ειλικρινά, δεν ξέρω ποιοι μπορεί να το κάνουν. Θα πρέπει όμως να κοιτούν τόσο μακρυά όσο ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κ. Καραμανλής.


    με κοπυ παστέ

    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάγγελμα απελπισίας

    Το διάγγελμα Παπανδρέου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους πολιτικούς και η ανακοίνωση της εσπευσμένης μετάβασής του στις Βρυξέλλες, αύριο προκειμένου να συναντηθεί με τον Βαν Ρομπάϊ και την Πέμπτη με τον Σαρκοζί, δείχνουν ότι η κατάσταση στην οικονομία και στην κυβέρνηση είναι δύσκολη.

    Άλλωστε, μία μόλις ημέρα μετά την τριπλή υποβάθμιση από τον Οίκο Moody’s, το υπουργείο Οικονομικών ομολόγησε σήμερα την κατάρρευση των εσόδων για το πρώτο δίμηνο του έτους, αφού το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα απ΄όσα είχε προϋπολογίσει για φέτος. Η καθίζηση των εσόδων προκάλεσε αναταραχές και στις αγορές. Το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικές απώλειες 3,81%, στις 1.525,50 μονάδες, ενώ στις 968 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών

    Εμφανώς απαισιόδοξος λοιπόν για θετική για την Ελλάδα λύση, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε και πάλι να παίξει το χαρτί της εθνικής συναίνεσης και της εθνικής συστράτευσης. Και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προσπάθεια να βρεθεί συνολική λύση και να βάλουν πλάτη όσο μπορούν στην εθνική προσπάθεια. Έκανε λόγο για «κρίσιμη διαπραγμάτευση» για το μέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου, όσο και στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου. Πολλά θέματα είναι σε διαπραγμάτευση (οικονομική διακυβέρνηση, σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, μηχανισμός και όροι για το χρέος, ευρωομόλογο, φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών) είπε ο κ. Παπανδρέου για να τονίσει εκ νέου ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση και «για αυτή δουλεύουμε»

    Από το διάγγελμα είναι εμφανές ότι ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς μια “μη λύση” θα τον αποδυναμώσει περισσότερο πολιτικά. Από την άλλη, επανέλαβε το μήνυμα για εθνική συστράτευση, ξέχασε όμως να πει ότι αυτή η συστράτευση έπρεπε να γίνει ένα χρόνο πριν. Προτού μπει η Ελλάδα στο Μνημόνιο και προτού καθοριστούν τα μέτρα που κλήθηκε να αποδεχθεί ο ελληνικός λαός.

    Επομένως, η έκκληση για εθνική προσπάθεια είναι ετεροχρονισμένη, έγινε αφού έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο. Όπως έχουμε ξαναγράψει, δε μπορεί ο κ. Παπανδρέου στην όποια επιτυχία να καρπώνεται ο ίδιος τα κέρδη και στην αποτυχία να αναζητά συμμάχους.

    Με το Μνημόνιο σε εξέλιξη κι ένα ακόμη Μνημόνιο να έρχεται μόλις η Ελλάδα μπει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, δεν υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση. Η ευκαιρία χάθηκε, ας μη χαθεί και η χώρα για ένα πείσμα της κυβέρνησης που πριν ένα χρόνο ένιωθε παντοδύναμη αλλά σήμερα βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει αμέσως τέσσερα πράγματα:

    Να μειώσει αμέσως κατακόρυφα τους μισθούς βουλευτών και δ.υ. γενικά, με άνω πλα φόν τα 100 ευρώ και να περιορίσει όλες τις σπατάλες πλην αστυνομίας (λόγω εγκληματικότητας).

    Να πατάξει με ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ την εγκληματικότητα και τις συμμορίες και οπωσδήποτε να υπερδιπλασιάσει τις ποινές για οπλοφορία.

    Να καταργήσει τον ΦΠΑ για να έλθουν τουρίστες, άλλωστε πρό Ανδρέα ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΠΑ, ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    Να πουλήσει χωράφια και να μειώσει το χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:

    * Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
    * Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
    * Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
    * Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
    * Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
    * Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
    * Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
    * Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
    * Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
    * Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
    * Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

    Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να... οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αριστεροί δεν είναι δυνατόν όλη την ώρα να μας κοροιδεύουν με το "να τα δώσουν όσοι τα έκλεψαν".

    Είναι γνωστό ότι δεν θα τα δώσουν.

    Ας μη μας κοροιδεύει άλλο η αριστερά.

    ΛΥΣΕΙΣ θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η βασική λύση είναι να πουλήσουμε χωράφια. Από κει αρχίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εθνική ξεφτίλα. Αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο η ιδιωτική πρωτοβουλία και η εξωστρέφια, η κοινωνία μας σχολείται με κρατικοδίαιτους "βολεμένους" και τα "κεκτημένα" τους....(συμπεριλαμβάνονται και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες τέως δημοσιων έργων, νυν ΣΔΙΤ).
    μονο στην ελλαδα διευθυνοντες συμβουλοι βγαινουν εν μεσω κρισης να προκαταβαλουν δημοσια οτι ΔΕΝ θα γινουν απολυσεις.
    φαινεται οτι ο ζερβος ειναι ο ξαδελφος του φωτοπουλου και οι δυο ειναι κουμπαροι του γιωργου
    όχι να μην απολυθεί κανείς- και να συνεχίσει ο ελληνικός λαός να επιδοτεί με τα αυξημένα τιμολόγια που μας έρχονται τους δέκα χιλιάδες (απο τους 20κ)χυδαίους υπεράριθμους βολεμμένους υπαλλήλους...


    σας σιχαθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα έπρεπε να είμαστε συσπειρωμένοι στα δύσκολα ;
    Λογικά θα έπρεπε.

    ΓΑΠ κατάφερες να μην συσπειρωνόμαστε στα δύσκολα.
    Με τα ψέματα, τις αρλούμπες και την κοροϊδία.

    Να πάρεις τον “εθνικό στόχο της προστασίας του κλίματος” και να ζητήσεις συναίνεση από αυτόν και καλό ταξίδι.

    Να πας στους Ελληνοποιημένους και να ζητήσεις συναίνεση απο αυτούς. Και στον Άκτωρα.
    Και την Τρέμη

    Ποια συμφέροντα ποιάς χώρας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πως ο Α. Σαμαράς “άδειασε” τον Γ. Παπανδρέου
    Από factorx στις 08/03/2011

    του Κώστα Ροδινού

    Σήμερα, είδαμε ακόμα μια …παράσταση του κ. Παπανδρέου με θεατές το εκλογικό σώμα. Εκεί απευθύνεται ο πρωθυπουργός. Επιδιώκει να μας φοβίσει, για να μην αντιδράσουμε για τα χειρότερα που έρχονται. Με λεονταρισμούς εκ του ασφαλούς!

    Χαμηλές προσδοκίες Έτσι, ενώ τον προηγούμενο μήνα ακούσαμε τον κ. Παπακωνσταντίνου να μας διαβεβαιώνει ότι η ύφεση «ρηχαίνει», τις τελευταίες μέρες συντηρείται ένα κλίμα γενικότερης απαισιοδοξίας, εν όψει της Συνόδου. Χαμηλές οι προσδοκίες.

    Προφανώς η οικονομία μας είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση, αλλά δεν τον ανακαλύψαμε τώρα. Τι συνέβη;

    Κατ’ αρχήν το περίγραμμα των αποφάσεων μιας συνόδου κορυφής, είναι γνωστό εκ των προτέρων. Ο Επίτροπος Ρεν, φωνάζει κάθε μέρα για την επιμήκυνση και την μείωση των επιτοκίων. Απομένουν κάποιες τελευταίες πινελιές, αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία. Για αυτό ο πρωθυπουργός δραματοποιεί επικίνδυνα την κατάσταση για να τα παρουσιάσει ως δικά του επιτεύγματα! Υπό δύσκολες συνθήκες μάλιστα!

    Moody’s για ….συναίνεση;

    Γιατί ο κ. Παπανδρέου ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη; Γνώριζε αυτό που θα είχε προηγηθεί τη Δευτέρα;

    Πως και ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά τη συναίνεση, αφού μέχρι τώρα τίποτα δεν τήρησε από τα συμφωνηθέντα;

    Προφανώς και η έκθεση της Moody’s αποτελεί μια κακή εξέλιξη για την οικονομία μας. Όμως, δεν λέει κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη. Απλώς τα έφερε στην επιφάνεια! Μήπως, όμως, αυτό εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Παπανδρέου;

    Η ……γενναιότητα του θύματος Η αλήθεια είναι ότι η υποβάθμιση της Moody’s, κυρίως η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε, δίνει στην απελπισμένη κυβέρνηση Παπανδρέου το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τους κερδοσκόπους! Ότι είναι …θύμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που την ξεπερνά.

    Για αυτό και τα ….ηρωικά περί δήθεν ασκήσεως βέτο!

    Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

    Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να διακηρύττει δημόσια ότι αναζητεί τη συναίνεση, αλλά μήπως κατά βάθος στόχευε στη πόλωση και στη ρήξη;

    Για να βρει το τέλειο άλλοθι ότι τον ….υπονομεύουν όχι μόνο εξωτερικοί, αλλά και εσωτερικοί παράγοντες και να φορτώσει εκεί τις δικές του ευθύνες;

    Όπως ο Ολυμπιακός …Βόλου Παρακολουθώ με πολύ σκεπτικισμό αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας που καλλιεργείται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου!

    Μας προετοιμάζουν για την «ημέρα της κρίσεως»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχεδόν έχουν καταφέρει να μας πείσουν ότι δίνουν μια άνιση μάχη, χαμένη εκ των προτέρων!

    Όπως, ο Ολυμπιακός Βόλου όταν πήγαινε να παίξει με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Αν έχανε, ήταν μες το πρόγραμμα! Αν έφερνε ισοπαλία, θα ισοδυναμούσε με νίκη! Η δε νίκη, ήταν θρίαμβος!

    Θα μου πείτε ότι αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας παραλύει κάθε οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό και ενισχύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στις αγορές. Σιγά τώρα! Έχουν κάνει πολύ χειρότερα! Τι να πρωτοθυμηθώ; «τιτανικός», «εντατική», «δεν υπάρχει σάλιο», «είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα».

    Το δόλωμα Γιατί το κάνουν;

    Πρώτον, για να εξαναγκάσουν την αντιπολίτευση σε κάποιας μορφής, αν όχι συναίνεση, τουλάχιστον ανοχή! Και συν-ενοχή άμα προκύψει, ακόμα καλύτερα!

    Δεύτερον, για να δικαιολογήσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο και τα οποία ενδεχομένως θα μας ανακοινωθούν μετά τη Σύνοδο. Τίποτα δεν παίρνεις, χωρίς αντίτιμο.

    Τρίτον, αν κάτι πάει στραβά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις, να υπάρχει έτοιμο το σενάριο κρίσης που θα δικαιολογήσει, είτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή άλλου είδους πρωτοβουλίες.

    Η εκτίμηση μου είναι η εξής:

    -Αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος!

    -Ακολουθούν τακτική χαμηλών προσδοκιών

    -Καλλιεργούν κλίμα απαισιοδοξίας.

    -Κρατούν ανοικτό και το σενάριο της ρήξης. Γι αυτό και η κλήση της κας Μπακογιάννη. Μήπως και πατήσει την πεπονόφλουδα ο κ. Σαμαράς και έλεγε δεν πηγαίνω.

    Ελάχιστο αποδεκτό , μέγιστο επιθυμητό Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ακόμα και ο «ελάχιστος αποδεκτός στόχος», μπορεί να εμφανιστεί ως «το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα, υπό τις παρούσες συνθήκες»!

    Αυτή η τακτική διευκολύνει ακόμα και τους χειρισμούς της κας Μέρκελ, που υποτίθεται, ότι είναι η σκληρή της υπόθεσης και θα πρέπει να προβεί σε παραχωρήσεις! Άλλωστε η Moody’s στην κα Μέρκελ ….απευθυνόταν, πρωτίστως!!

    Ο στόχος είναι διπλός:

    Αν ο κ. Παπανδρέου έχει στη βαλίτσα του, τα ελάχιστα συμφωνηθέντα, (δηλαδή επιμήκυνση και επιτόκια) θα επιστρέψει ως ….νικητής! Και ως νικητής, μπορεί να πάει σ’ εκλογές με το επιχείρημα ότι μας …έσωσε! Έστω να κερδίσει πολιτικό χρόνο!

    Αν η βαλίτσα του είναι, άδεια, τότε όλα είναι ανοιχτά! Αλλά και πάλι μπορεί να πάει σ’ εκλογές! Τον πολεμούν «ξένα συμφέροντα και η αντιπολίτευση δεν στήριξε την εθνική προσπάθεια»!

    Μήπως τελικά η σημερινή δήλωση του κ. Σαμαρά, ακύρωσε τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού;

    Επειδή λέγοντάς του ότι αυτά που περιλαμβάνει ως μέγιστους στόχους στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός (Ευρωομόλογο, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ., μείωση του κόστους δανεισμού, επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων) έχουν ήδη τεθεί στην ΕΕ και προωθηθεί από τον ίδιο τον Σαμαρά και ότι το βασικό είναι το Μνημόνιο και η δραστική αλλαγή των όρων του, του έβαλε στην πραγματικότητα μεγαλύτερο στόχο, που δεν μπορεί να τον πιάσει.

    Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έβαλε τον πήχη ψηλότερα από εκεί που επιχειρούσε να τον χαμηλώσει ο Πρωθυπουργός!

    Ίσως επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει…..

    Μήπως τελικά ο πρωθυπουργός την «πάτησε» και έπεσε στη παγίδα που σχεδίαζε;

    Υ.Γ. Το ό,τι ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε καμιά συναίνεση επιβεβαιώνεται από τις διαρροές του Μαξίμου σε βάρος του κ. Σαμαρά, καμία από τις οποίες δεν συνέβη. Και από το κλίμα έντονων φραστικών επιθέσεων και ύβρεων που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάπου διάβασα ότι την 25η Μαρτίου τη διάλεξε η ελληνική διπλωματία. Ρε μπας και ντρέπονται και περιμένουν να κάνει ο κόσμος το πρώτο βήμα και γι αυτό διάλεξαν μια ημερομηνία σταθμό ;

    Το πιό πιθανόν είναι ότι η “ελληνική διπλωματία”, δεν γνωρίζει καν ..τι είναι για την Ελλάδα η 25η Μαρτίου.

    Συναίνεση και κουραφέξαλα.
    Να κερδίσει χρόνο προσπαθεί για να περάσει όλα τα μέτρα που υποσχέθηκε στα αφεντικά του και μετά να την κοπανήσει.


    H Παπαρηγα μίλησε για ελεγχόμενη χρεωκοπία, το ίδιο κι ο Τσίπρας σε δελτίο ειδήσεων .
    Είναι πολύ άσχημη μαλλον η κατάσταση, η οποία γίνεται ακόμη δυσκολότερη εάν συνδυάσουμε τον Νταβούτογλου και τους λαθρομετανάστες στην Υπατία.

    Θα θερίσουμε ότι σπείραμε τόσα χρόνια ……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν πειράζει όση σκούζουνε, δεν εχουνε καταλαβει τι σημαινει η χτεσινη υποβαθμιση..
    Εαν δεν εχετε καταλαβει Κυριοι, σημαινει οτι οι ξενοι ειπανε κομμενα τα παραμυθια, θα αλλαξει η χωρα γιατι δεν θα μας ξεσκισετε το νομισμα ΜΑΣ και την ευρωπαικη ενωση ΜΑΣ για να τρωνε τσαμπα καποιοι στη χωρα σας!

    επιτέλους θέλω να τ΄ακούω ΚΑΙ εκδηλώνομαι......!!!!Ζητω η τροικα ζητω το ΔΝΤ!!!!!!! και ομως κυριοι πραγματικα το ΔΝΤ ειναι η τελευταια μας αμυνα. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΦΥΣΙΚΆ ΠΆΝΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΉ ΚΑΙ Η ΆΛΛΗ Άποψη (κοπριτες)η ΜΑΖΊ ΤΑ ΦΆΓΑΝΕ Η Μουμπαρακ και Κανταφιδες ,ΕΛΛΑΔΟΣ

    χαχαχαχαχαχαχαχαχα
    ΖΗΤΏ Η ΤΡΟΙΚΑ
    ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΊ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 8 Μαρτίου 2011 9:49 μ.μ.

    Και με ποίους θα μείνεις ρε βλάκα ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ Η ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΚΑ .
    ΣΩΘΗΚΕΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με τοση προκαταβολικη απαισιοδοξια σιγουρα για.... "εθνικη επιτυχια" παμε.
    Οποτε τελικα θα εκπνευσουμε ανακουφισμένοι και θα φορέσουμε το Μνημόνιο 4.
    Στο κατηφορο του να αποφυγουμε τα χειροτερα δεν εχουμε πιασει ακομη πατο...
    Αλλιως εχουμε ακομη λιπος για καψιμο οπως λενε οι αγορες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Πρωθυπυργός και η Κυβέρνησή του ,τώρα είναι ανήσυχοι. Γιατί πριν μπεί στο ΔΝΤ δεν καλούσε σε διάγελμα όλους τους ΄Ελληνες ,τι έκανε τόσους μήνες ,αφού μπήκε για να μας σώσει.Τώρα γιατί ανησχεί.Μέχρι χθές μας έλεγε αυτή ειναι η σωτηρία της ΄Ελλάδας τα 11Ο δις,η Τρόίκα δηλαδή. Οι εκατοντάδες οικονομικοί σύμβουλοι ,τι του πρότειναν και τους πληρώνουμε συνεχεια. Να μας ρίξουνε στην καταστροφή.Τώρα βλέπει να αδιέξοδα μετά από 17 μήνες διακυβέρνησης της χώρας.΄Ελεος όχι άλλη τρομοκρατία στον ΄Ελληνα δεν σας ακούει δεν σας πιστεύει κύριε ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ας πρόσεχες μαλακα παπανδρεου, οταν μας πούλαγες στους "φιλους" για τριαντα αργύρια. Και ο Ιούδας το μετανιωσε, αλλα κανένας δεν τον λυπήθηκε, το ίδιο τέλος θα έχεις και εσύ. Ζω και αναπνέω για τη μέρα που θα σε δω κρεμασμένο, παλιοτόμαρο προδότη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 10:46 π.μ.
    ...ΑΥΤΟΝ ΜΑΖΙ ME ΟΛΗ THN ΠΑΡΕΑ TOY...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου