«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» το ΠΑΣΟΚ!


Σε κατάσταση πανικού, υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν ολονύχτιες συζητήσεις μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις με τις απαιτήσεις της τρόικα.

Του Μανώλη Κυπραίου

«Αυτή τη φορά ξεπέρασαν τον Ρουβίκωνα». Με αυτή τη φράση αντέδρασε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην οικονομία, μετά τη γνωστοποίηση της τρόικα πως θα πουλήσει «φιλέτα» και οτιδήποτε άλλο πουλιέται από την περιουσία του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα 3 χρόνια για να εξασφαλιστεί το πλεονάζων ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πηγές, πολλά πρωτοκλασάτα μέλη του κυβερνώντος κόμματος-μεταξύ αυτών και εν ενεργεία υπουργοί-είναι έτοιμοι να προβούν σε έντονη κριτική της κυβερνητικής πολιτικής, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου δεχθεί τα αιτήματα της τρόικα, τα οποία οι ίδιοι χαρακτήρισαν «δεύτερη κατοχή της Ελλάδας».
Για το λόγο αυτό, όλη τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, τα τηλέφωνα μεταξύ των εν λόγω στελεχών και υπουργών «άναψαν» κυριολεκτικά ώστε να εκτιμηθεί αφενός η κατάσταση και αφετέρου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών, δήλωσαν εξαπατημένοι από τους συναδέλφους τους του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι μέχρι τη.......... στιγμή των ανακοινώσεων της τρόικα τόνιζαν πως «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», ενώ συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.
Είναι πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων συζητήσεων, εξετάστηκε και το σενάριο η ανακοίνωση αυτή της τρόικα να έχει γίνει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έτσι ώστε να υπάρξει «ηρωϊκή έξοδος» και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με πρόσχημα τη μη αποδοχή των νέων όρων της τρόικα. Επίσης τέθηκε στο «τραπέζι» και το ενδεχόμενο να υπάρχει «συνενόηση» με την Τρόικα να δημιουργεί «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεωκοπίας με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιδράσεις, έστω και αν σε αυτή την «κυβέρνηση» δεν συμμετάσχει η αριστερά.
Ακόμα όμως και να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οι συζητητές χαρακτήρισαν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται «ερασιτεχνικό» και δεν είχαν να πουν καμία «καλή κουβέντα» και για το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, με χαρακτηριστική την έκφραση ενός υπουργού: «τα λόγια του Πεταλωτή τα μάθαμε εμείς και οι… νυχτερίδες».
Και σίγουρα, όταν η κυβέρνηση αντιδρά δια στόματος του κυβερνητικού της εκπροσώπου στις δύο το πρωί, ξημερώματα Σαββάτου, για να «κατακεραυνώσει» τις απαιτήσεις της τρόικα, σίγουρα εκτός από ερωτηματικά προκαλεί και θυμηδία.
Παράλληλα, οι συνομιλητές εκτίμησαν πως οι πολίτες πλέον δεν θα δείξουν άλλη ανοχή απέναντι στις νέες αυτές απαιτήσεις της τρόικα και πως θα υπάρξει συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μαζική και άμεση αντίδραση το επόμενο χρονικό διάστημα και όπως είπε ένας εκ των συμμετεχόντων στις πολύωρες συζητήσεις: «ίσως δούμε να γίνεται και εδώ της Αιγύπτου»…
Όπως και να ‘χει το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει πως «κόβεται στα δύο», ενώ αρκετοί από τους βουλευτές δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το δρόμο της τρόικα θεωρώντας πως πλέον η κατάσταση έχει παρεκτραπεί. Φυσικά, ίσως και ο μεγαλύτερος φόβος τους να είναι μια εκλογική πανωλεθρία που θα τους οδηγήσει εκτός κοινοβουλίου, αλλά αυτό όπως και οι ίδιοι έχουν πλέον κατανοήσει, είναι το λιγότερο που απασχολεί τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ο οποίος βλέπει τη χώρα του να ξεπουλιέται «έναντι πινακίου φακής», μέσα σε ένα πέπλο σιωπής και κοινωνικού αποπροσανατολισμού.