Μέρες Ανεργίας στη Θεσσαλονίκη: Δήλωση για το προφίλ του εργατικού δυναμικού στο ΠΣΘ τον καιρό του Μνημονίου

2
Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης




Η Θεσσαλονίκη βιώνει την τρέχουσα οικονομική κρίση, έχοντας ήδη να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας που αποτελούν την κύρια αιτία για να χαρακτηριστεί ως «πρωτεύουσα της ανεργίας», ενώ η δυστοκία εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών απασχόλησης επιτείνει το πρόβλημα. Τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκης είναι μία ένα μάλλον τυπικό αστικό κέντρο με υψηλό βαθμό τριτογενοποίησης της παραγωγής και της απασχόλησης, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η επιμονή της ανεργίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ) δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των κρατικών πολιτικών απασχόλησης των τελευταίων χρόνων αλλά και ανησυχία για την πιθανότητα να δρομολογηθεί -μετά το Μνημόνιο-  ένα υπόδειγμα ανάπτυξης, το οποίο δε θα δημιουργεί  θέσεις εργασίας.       
Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης του Θ. Κουτρούκη με τίτλο «Η φυσιογνωμία του ανθρώπινου δυναμικού στη Θεσσαλονίκη» που.......... βασίστηκε στα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2010 (Β’ τρίμηνο) και δημοσιεύεται στο «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης 2011» του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα.   
Ειδικότερα, ο πληθυσμός του ΠΣΘ – των παραγωγικών ηλικίών -ανέρχεται σε 789.806 άτομα, ενώ στον πληθυσμό 15+ υπερτερούν με 52,8% οι γυναίκες.
Οι απασχολούμενοι συγκεντρώνονται στις ηλικιακές ομάδες 25-64 ετών, ενώ τα ποσοστά ανεργίας είναι σημαντικά στις ηλικίες 25-44 ετών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι ενώ υφίσταται μια σχετικά ομοιόμορφη κατανομή της απασχόλησης στις ηλικίες 15-29 ετών, αυτό αλλάζει υπέρ των αντρών από την ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, ενώ μετά τα 45 χρόνια οι άντρες πλέον κυριαρχούν στην απασχόληση. Έτσι, οι άντρες 15 ετών και άνω απασχολούνται σε ποσοστό 55,9% ενώ οι γυναίκες μόνο σε 37%. 
Στο ΠΣΘ κυριαρχούν οι υπηρεσίες, καθώς το 78,75 της απασχόλησης εντοπίζεται στον τριτογενή τομέα. Τα κύρια κοιτάσματα απασχόλησης βρίσκονται στο χονδρικό-λιανικό εμπόριο-επισκευή οχημάτων και μοτοσικλετών (80.033 άτομα), τη μεταποίηση (48.434 άτομα), την εκπαίδευση (41.478 άτομα) και τη δημόσια διοίκηση & άμυνα - υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση (25.166 άτομα).  Είναι πρόδηλο ότι το ΠΣΘ έχει προ πολλού μετατραπεί σε μία οικονομία τριτογενούς παραγωγής.
Το πρόβλημα της ανεργίας είναι κυρίαρχο στο ΠΣΘ. Οι -κατά ΕΛΣΤΑΤ- άνεργοι στο ΠΣΘ ανέρχονται σε 60.325 άτομα. Από αυτούς το 33,4% βρίσκεται στις ηλικίες 15-29 ετών, εύρημα που μαρτυρεί και την ένταση της ανεργίας των νέων (γράφημα 1). Επιπλέον  η αναλογία ανδρών και γυναικών ανέργων είναι ευνοϊκή για τους πρώτους. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι οι γυναίκες ανταγωνίζονται -εξαιτίας πολυποίκιλων κοινωνικών περιορισμών- από πιο  μειονεκτική θέση τους άνδρες, αναφορικά με τη θέση τους στην αγορά εργασίας.


Θεόδωρος Κουτρούκης
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου


Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. Εργασιακός μεσαίωνας και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ;

    Αυτό ισχυρίζεται, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

    " Ακόμη και στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, με καθαρίστριες να λαμβάνουν ως μηνιαίες αποδοχές ακόμη και λιγότερα από 325 ευρώ, δουλεύοντας 4 ώρες στο κτίριο των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ...

    Αρκετές είναι οι καταγγελίες στο αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που έκαναν γυναίκες που καθάριζαν, οι οποίες έμειναν επί μήνες απλήρωτες από τους εργολάβους που ανέλαβαν την καθαριότητα των κομματικών γραφείων. Δεν πέρασαν άλλωστε παρά μόνο λίγοι μήνες από το θάνατο εργαζομένου, που καθάριζε το κτίριο του Υπουργείου Εργασίας".

    Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός, συνεχίζει ο κ. Καράογλου, "ότι ο εν λόγω εργολάβος που ανέλαβε την καθαριότητα του κτιρίου, είχε αποβιώσει πριν από δυο χρόνια. Τώρα μάλιστα την καθαριότητα έχει αναλάβει άλλη εταιρεία με νέες εργαζόμενες, ενώ οι 8 προηγούμενες εκδιώχτηκαν, χωρίς να γνωρίζουν από ποιον θα λάβουν το χαρτί απόλυσής τους, ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

    Οι καταστάσεις αυτές είναι τραγελαφικές και προκαλούν το αίσθημα των πολιτών. Πώς είναι δυνατόν αυτοί που ευαγγελίζονται την εργασιακή ειρήνη και είναι δήθεν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα ακόμη και στα ίδια τους τα γραφεία ; "



    Ακου θοδωρε..
    Αφου το ΠΑΣΟΚ δεν ειναι Μαγγινας, ολα ειναι καλα.
    Κανεις δεν θα μπει καν στον κοπο να ασχοληθει, με κατι τοσο ασημαντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στον Θόδωρο Καράογλου, αλλά δυστυχώς ένας βουλευτής και ιδίως της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα μόνος του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου